Hirdetés

Ön dönt! - Az év 50 legjobb alkalmazása - III.



|

Talán furcsa, hogy az év 50 alkalmazást ígértük, de ehelyett itt több mint száz alkalmazást gyűjtöttünk össze. A végső eredménybe Ön is beleszólhat!

Hirdetés

Az ötven legjobb köztük van, de eredményt csak később hirdetünk. Az alkalmazásokra Ön is szavazhat, válassza ki, illetve pontozza őket, ebből fog összeállni a végső sorrend.

Az alkalmazások túlnyomó többsége mobil-alapú, de menet közben világossá válik majd, hogy miért is fontos kiemelni: „minden platformra”. A legtöbb program több operációs rendszeren is átível, illetve weben keresztül érhető el, hogy bárhonnan, bármikor és „bármivel” használni tudjuk.

 

Sorozatunk utolsó részében a kicsit könnyebb témákra, például a kikapcsolódásra helyeztük a fő hangsúlyt.

 

 

 

Zene, zene, zene

 

 

A JamCast a PC-nken lejátszott zenéket segít „sugározni” a különféle webet elérő eszközökre, azaz a számítógépekre, különféle médialejátszókra, illetve akár iPhone-unkra is. A korlátozott sávszélesség sem probléma, a 30 dolláros szoftver ugyanis képes menet közben átkódolni a streamet.

 

 

A Carphone Warehouse Music Anywhere szolgáltatásához még aktív számítógép sem kell. Évi 30 fontért náluk tárolhatjuk zenéinket, amelyeket bárhonnan elérhetünk androidos, BlackBerry, illetve iPhone készülékeinkről.

 

 

Podcastrajongók feltétlenül próbálják ki az androidos és Windows Mobile készülékekre is elérhető BeyondPod programot! Készülékünk zenelejátszójával integrálva lehetővé teszi az audio- és videopodcastek egyszerű fellelését és használatát. Az alapverzió (Basic) ingyenes, a 7 dolláros Premium kiadás kényelmesebb felülettel és előfizetéseink kezelésével (megújítás, listák karbantartása stb.) kecsegtet.

 

 

A Palm, Android, BlackBerry, iPhone és egyes Nokia készülékekről is elérhető a Grooveshark 5 milliónyi zeneszáma. Bármelyiket meghallgathatjuk online, illetve a kedvenceinkből lejátszási listákat is létrehozhatunk. A korlátozott alapszolgáltatás ingyenes, havi 9 dollárért jutunk teljes eléréshez.

 

 

Teljesen ingyenes a weben és Facebookon keresztül is elérhető „rádióállomás”, a last.fm. Csak üssük be a kedvenc előadónk nevét, és hallgassuk a zenét. Stílusokra lebontva és a kedvencünkhöz hasonló más előadókra is kereshetünk. A webes felületnek hála asztali gépünkről, notebookunkról és okostelefonunkról is egyszerűen elérhető.


 

 

A Google Labs Androidra írt Listen alkalmazása segít megkeresni és meghallgatni a különféle angol nyelvű podcasteket. Kezeli az előfizetéseinket, és integrálható a Google Readerrel is. Ingyenes.


 

 

Ha ismeretlen, ám jó zenét hallgatunk, gyakran meg szeretnénk tudni, mi is az. A Windowsról sokaknak ismerős Shazam szolgáltatás akár androidos, blackberrys, iOS-es, Windows Phone 7-es, illetve egyes Nokia készülékeken keresztül is képes felismerni, mit hallgatunk, csak tartsuk oda a telefon mikrofonját a zenét játszó hangszóró közelébe. Havi öt dalt ingyen azonosít, 5 dollárért pedig annyit, amennyi belefér.


 

 

A We7 egy újabb hibrid zeneletöltő és sugárzó szolgáltatás, amin megakadhat a szemünk. Az előfizetéssel nem rendelkezők a különféle albumok és lejátszási listák gazdag választékából szemezhetnek, meghallgathatják azokat helyben vagy megoszthatják ezeket a kedvenc közösségi oldalaikon. Az előfizetők maguk is készíthetnek listákat, illetve hallgathatják azokat androidos készülékükről vagy iPhone-jukról. A weben keresztül elérhető alapszolgáltatás hirdetéseket is sugároz, ezektől havi 5 fontért szabadulhatunk meg. A mobil kliensek havi 10 fontért élvezhetik a reklámmentes zenét.


 

 

Egy dolog zenét hallgatni út közben fej- vagy fülhallgatón, egy másik meg az, hogy észrevesszük-e, hogy történik körülöttünk valami. Ha a zene elég hangos, hermetikusan elzárhatjuk magunkat a világtól, legalábbis a hangok tekintetében. Az iPhone-ra írt Awareness figyelmeztet, ha a környezetünkben valami hangosabb, feltehetően veszélyes dolog történik. A program mindössze 5 dollárba kerül, és már fejlesztik az androidos verziót is.

 

 

Film és videó

 

 

Biztosan akad olyan videoklip, amit szeretnénk egy másik eszközön lejátszani, csakhogy az átkódolás trükkös dolog, a kulcs egy megfelelő szoftver beszerzése. A CyberLink nevét főleg a DVD- és Blu-ray-lejátszás kapcsán ismerhetjük, de más praktikus szoftvereket is fejleszt a cég. A MediaEspresso 6.0 alkalmazás egygombnyomásos videokonverziót biztosít, hogy a klipeket élvezhessük például iPodon, BlackBerryn és sok más eszközön. 43 dollárt számolnak fel a kényelmes médiaátalakító szoftverért, amely a gyorsabb átalakításhoz kihasználja a GPU erejét is.

 

 

Bármilyen eszközről élvezhetjük a PC-n megosztott video- és hanganyagokat, podcasteket, fotókat, tévéműsorokat és híreket az OrbMyCast szoftver segítségével. A program karosszékből, valamint tenyérből élvezhetővé teszi az eddig leginkább PC-n lejátszott tartalmakat. Számos eszközt támogat, ilyenek például a PlayStation, Xbox, a Wii, többféle okostelefon, iPhone, digitális fotókeret vagy akár egy laptop. Az alkalmazás használata ingyenes.

 

 

A tévézést teszi szabadabbá, konkrétan mobilabbá a SlingPlayer Mobile program. Az iPadekre, iPhone-okra, iPod Touch-okra, BlackBerrykre, Palm OS-ekre, Symbian-alapú telefonokra, valamint Android operációs rendszerekre telepíthető szoftver révén távolról, akár interneten át nézhetjük az otthon fogható tévéadásokat. A kliensenként 30 dolláros szoftver mellé szükségünk lesz még egy kompatibilis Slingbox set top boxra is, amelynek induló ára 180 dollár.

 

 

A Windows Live Movie Maker ingyenesen elérhető a Microsoft weboldalán és a Live csomag részeként is. Segítségével mutatós videoanyagokat készíthetünk saját felvételeinkből.

 

 

Kezes videokonvertáló- és -átméretező eszköz az ingyenes HandBrake, amely a handbrake.fr weboldalról tölthető le. Elérhető a Windows, MacOS X és Linux alatt futó változata is. Forrásként jellemzően VOB és TS állományokat használ fel, amelyekből MKV vagy MP4 állományt készít MPEG-4-, H.264- vagy Theora-kódolással. Kimenetként többfajta mobileszköz videoformátumát is támogatja.

 

 

A YouTube önmagában, böngészőből nézve is rengeteg változatos tartalmat kínál, de a rendszerezett keresésben, követésben kényelmesebb lehet egy célalkalmazás használata. A Miro segítségével feliratkozhatunk YouTube-csatornákra és -programokra. Elérhető Windows, Mac OS X és Linux alatt is.

 

 

Egy másik YouTube-kiegészítő nem alkalmazás, hanem maga is webes szolgáltatás. A MetaCafe a legújabb mozifilmekből, zenei klipekből és tévésorozatokból kínál ízelítőket, természetesen ingyenesen.

 

 

Ha minden kedvenc tévé- és online adásunkat szeretnénk egyetlen helyen kezelni, akkor számunkra találták ki a Boxee.net oldalt. Az itt letölthető Boxee szoftver ingyenes, de vásárolhatunk hozzá egy kiegészítő D-Link Boxee set top boxot is, amellyel PC nélkül, a nappaliban is élvezhetjük a szolgáltatást. Ha a programnál maradnánk, távirányítónak egy androidos táblagépet vagy iPhone-t is használhatunk.

 

 

Játék

 

 

A legismertebb és legkedveltebb mobilos játék manapság egyértelműen az Angry Birds, amelyben öngyilkosságra hajlamos madarakkal kell ostromolnunk a disznók erődjét annak érdekében, hogy visszaszerezzük tőlük az ellopott tojásokat. Az Angry Birds nem más, mint játék a fizikával és ügyességgel, de persze nem árt némi szerencse sem. A játék Android platformra ingyenes, iPhone-tulajdonosoknak viszont fizetős (kb. 1 dollárnak megfelelő forint). Elérhető még symbianes okostelefonokra, illetve Windowsra és Mac OS-re is, utóbbiakért már 5 dollárt is elkérnek.

 

 

Nemcsak okostelefonon, de közösségi oldalakon is elterjedt játék a Bejeweled. A Tetrishez hasonló program lényege, hogy minél több azonos színű golyó kerüljön egymás mellé (de legalább három), és adott idő alatt ezzel a módszerrel minél több sort vagy oszlopot döntsünk le. Természetesen annál több pontot kapunk, minél több egyforma színű golyó kerül egymás egyszerre mellé. Szinte minden platformra elkészült, ára ettől függően az ingyenestől 20 dollárig változik.

 

 

A régi Nintendo-játékokra hasonlító Doodle Jump (Androidon Droid Jump, www.limasky.com) a telefon gyorsulásérzékelőjét használja. A játék lényege, hogy egy négyzetrácsos füzet hátterű pályán kell kerülgetni a fekete lyukakat, felrobbanó ellenfeleket és egyéb mókás dolgokat véghezvinnünk. A szoftver Androidon ingyenes, iPhone-on 1, más platformokon akár 5 dollárt is ér.

 

 

Szintén a telefon gyorsulásérzékelőjére hegyezték ki a kicsit bizarr, de mégis élvezetes I Love Katamari játékot, amelyben egy földönkívüli herceget irányítva kell mindenféle tárgyat összegyűjteni a maga előtt görgetett Katamari gömbbel. A játék fizetős: 5 dollárba kerül.

 

 

A Peggle sokak számára ismerős lehet, hiszen egy Windowsról átültetett, eredetileg 20 dolláros játékról van szó, amelyben az a cél, hogy különböző, szépen kidolgozott pályákon a színes tüskék közül összegyűjtsük a narancssárgákat és minél több pontot érjünk el. A játék iPhone-ra mindössze egy dollárért vásárolható meg.

 

 

A Plants vs Zombies a 2009 és 2010-es évek egyik közkedvelt stratégiai játéka volt és a mai napig nagy rajongótábora van. A cél, hogy különféle növények és virágok hathatós felhasználásával védjük meg otthonunkat a közelgő zombi inváziótól. A remek animációk, az addiktív játékmenet és csipetnyi humor garantálja a szórakozást és a kikapcsolódást, amit az App Store-ban 3 dollárért vásárolhatunk meg magunknak.

 

 

Talán nincs is jobb eszköz a Scrabble néven ismert szókirakós játszására, mint a nagy kijelzővel rendelkező iPad, de a program iPhone és BlackBerry eszközökre is elérhető már. Az iOS-verzió ára 10 dollár.

 

 

A Scrabble-höz hasonlít a Words With Friends, azzal a különbséggel, hogy itt ismerősökkel vagy ismeretlenekkel mérhetjük össze erőnket. A program push üzeneteket használ arra a célra, hogy tudassa velünk, hogy mi következünk. Az ellenfeleket közösségi hálózatokon hívhatjuk meg a játékba. Ingyenes.

 

 

A Nokia egy rendkívül jó autóversenyzős játékot dobott be a közösbe, hogy demonstrálja az OVI Maps erősségét. A Symbian rendszeren futó OVI Maps Racing játékkal az OVI Maps valódi térképein rendezhetünk autóversenyeket, akár saját tartózkodási helyünkön (a GPS segítségével ezt automatikusan megtalálja a program) vagy egy általunk választott helyen – akár híres városokban – és általunk megtervezett versenyútvonalon. A program limitált ideig ingyenes.

 

 

A kisgyerekes Android-felhasználók kedvence lesz az ingyenes Toddler Lock, amellyel garantáltan le tudjuk foglalni a kölyköt néhány órára. A játék színes formákat jelenít meg a kijelzőn és érintéssel további formák csalogathatók elő. A háttérben szóló zene és a színes formák garantált szórakozást jelentenek a gyerekek számára és közben véletlenül indított és fogadott hívásoktól sem kell tartanunk, ugyanis a program automatikusan aktiválja a repülés módot.

 

 

Konzolos körökben még mindig mindent visz a Guitar Hero, amelynek mobilos átirata meglepően jól sikeredett és a kis kijelző ellenére is remek szórakozást nyújt. A játékot iPhone-, iPad-, BlackBerry- és Nokia-tulajdonosok érhetik el 4 dollártól felfelé.

 

 

BlackBerry-tulajdonosok számára készült a Wrath, egy klasszikus arcade stílusú űrbeli lövöldözős játék, amely a régi idők klasszikusait idézi. A játék „majdnem ingyenes”, mindössze 1 dollárba kerül.

 

 

Mobilos böngészés

 

 

A frissítésnek köszönhetően már füleket is használhatunk böngészés közben, így a mobil kijelzőjén történő netezés sokkal gördülékenyebb. A Firefox mobilos kiadása letölthető Androidra, a Nokia Maeamo rendszerére, Symbian^3-ra és hamarosan elérhető lesz a BlackBerryre való verzió is. Ingyenes.

 

 

Az Atomic Browser nagy érdeme, hogy a számítógépes böngészés élményét kínálja iPhone-on. A fülek használatát, reklámblokkolást, többujjas, gesztusalapú vezérlést nyújtó alkalmazás hasznos jelszóvédelemmel, Facebook/Twitter-integrációval és sok egyéb funkcióval keresi a felhasználók kegyeit. Az alapverzió ingyenes, a Premium kiadás ára 1 USD.

 

 

A Bookmarklet az asztali gépek piacán már bizonyított. Most azonban már a Chrome Lite (az Androidon futó böngésző) beépülőjeként is elérhető. A használatával weboldalakat oszthatunk meg az AIM, Bit.ly, Delicious, Digg, Facebook, Twitter és egyéb szolgáltatások számára. Ingyenes.

 

 

A Dolphin Browser HD androidos verziója füles böngészést, mozgásalapú vezérlést és rengeteg plugint kínál. Biztosak lehetünk benne, hogy sokkal jobban használható, mint a mobil előre telepített browsere. Ingyenes.

 

 

IPhone-felhasználók, figyelem! A SkyFire-nek köszönhetően szabadon nézhetünk meg jóformán bármilyen Flash-alapú tartalmat. Ingyenes.

 

 

Az Opera Mini mára nagy megbecsülésnek örvend, ez az applikáció fogadtatta el széles körben a mobilon való netezést. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a Nokia előre telepítette készülékeire. Most már használható a Safari (iPhone), illetve a Chrome Lite (Android) kiváltójaként is. Ügyes tömörítőalgoritmusának köszönhetően az oldalak sokkal gyorsabban jelennek meg, mint bármely más mobilos böngészőben. Ingyenes.

 

 

Ha fokozott figyelmet fordítunk adataink biztonságára, akkor érdemes kipróbálnunk a PrivateWeb alkalmazást. Az egyelőre csak iPhone-ra elérhető, 1 dolláros program kívánságunkra töröl minden, a netezés közben begyűjtött sütit és képet.

 

 

Önmagában az Internet Explorer 8.0 is remek visszavágás a konkurenciának (Chrome, Firefox) a Microsoft részéről, de az igazi siker mégsem ez, hanem a Bing. A Yahoo!-hoz hasonlóan működő, intelligens keresőmotor sokkal több, releváns találattal szolgál egy-egy keresés során. Nyugati utazás közben sokkal könnyebb vele éttermeket, múzeumokat stb. találni, mint a Google keresőjével. Ingyenes.

 

 

Étel, ital, vásárlás

 

 

 

A Digital Recipe Sidekick segítségével kereshetünk az AllRecipes.com adatbázisában, onnan recepteket importálhatunk, sőt azokat SD-kártyára is menthetjük, e-mailben elküldhetjük, de akár a sajátunkat is feljegyezhetjük. Az androidos alkalmazás igény esetén fel is olvassa a kiválasztott receptet. Ingyenes.

 

 

Hozzunk létre bevásárlólistákat az OurGroceries segítségével! Ez az ingyenes, BlackBerryn, Androidon, valamint iPhone-on is elérhető szoftver nem engedi, hogy bármit is elfelejtsünk vásárláskor, és a listát más telefonokkal is meg lehet osztani – ehhez még az sem kell, hogy ugyanaz az operációs rendszer fusson a két készüléken. Sőt az alkalmazás emlékeztetők rögzítésére is tökéletesen alkalmas.

 

 

A jelenleg még béta-verzióban létező ConvertMe egy jól használható mértékegység és valutaváltó, valamint borravaló-kalkulátor Android platformra. 65-nél is több kategóriában több mint 1500 bejegyzéssel (egységgel) áll a felhasználó rendelkezésére, és 14 nyelvet ismer. Ingyenes.

 

 

Az egészségesen táplálkozók vélhetően üdvözölni fogják a főleg természetes termékeket árusító Whole Food receptkönyvét. Az iPhone-ra írt program kreatív, ötletes receptekkel szolgál, és azzal segít, hogy a hozzávalókat egy átlátható felhasználói felületen meg is mutatja. Ingyenes.

 

 

A How to Cook Everything (Hogyan főzzünk meg mindent) nevű iPhone-applikáció Mark Bittman hasonló című könyvén alapszik. Telepítésével hozzájuthatunk 2000 recepthez, kaphatunk hasznos főzési tanácsokat, jól illusztrált tippeket, információkat a hozzávalókkal kapcsolatban, beépített időzítőt a főzéshez, és bevásárló listát. 5 USD.

 

 

Aki egy jó kis brit ebéd elkészítésére vágyik, annak a Jamie Oliver’s 20 Minute Meals elnevezésű, 8 dolláros iPhone-alkalmazást ajánljuk. Használatával (majdnem) garantált az olcsó és tápláló étkek elkészítése.

 

 

A bevitt kalóriamennyiség nyomon követéséhez tökéletes eszköz a Lose It iPhone-programja, illetve a hozzá kapcsolódó webes szolgáltatás. Az alkalmazás hatalmas adatbázisa segítségével nyomon követi (amennyiben töredelmesen bevalljuk neki), hogy mit ettünk aznap, ezzel segítve a testsúlycsökkenéshez, vagy egyszerűen csak az egészséges élethez bennünket. Ingyenes.

 

 

Itt a vége, de ne fussunk el vele, inkább szavazzunk itt és cikksorozatunk első és második részében is!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.