Hirdetés

A brit rendőrök Szellemirtók-stílusú, hátra csatolható eszközöket kaphatnak egy speciális feladathoz



|

A fejlesztés alatt álló eszköz elektromágneses impulzus segítségével állítaná meg a számonkérés elől menekülőket.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság rendőrei a jövőben egy meglehetősen futurisztikus külsejű eszközt kaphatnak munkájuk végrehajtásához. Az új kütyü kísértetiesen hasonlít a Szellemirtók filmekben használt, hátra csatolható, nagy, táskaszerű szerkezetre, mely a protonágyút működtette. Gavin Stephens, a Nemzeti Rendőri Tanács (NPCC) elnöke elmondta, hogy a fegyver egyelőre még fejlesztés alatt áll.

Ha elkészül, egy teljesen speciális esetben tudják majd hasznát venni: az eszközzel elektromágneses sugarakat lehet majd kilőni azokra a bűnelkövetőkre, akik elektromos kétkerekűn próbálnak elmenekülni a felelősségre vonás elől. Ezek a sugarak képesek leállítani a működésben lévő elektromotort, ha elég gyorsan kapják elő a rend éber őrei.

Stephens azt is elmondta, hogy a hónapokon belül éles bevetésre kerülő kütyü nemcsak e-biciklik, hanem e-robogók és e-rollerek megállításra is alkalmas, a fejlesztése pedig azért vált szükségessé, mert ezek a kompakt, ám fürge eszközök az utóbbi időben számos alkalommal segítettek elkövetőket a gyors menekülésben.

Hirdetés

A projekt a védelmi minisztérium által felügyelt Defence Science and Technology Lab (Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium) közreműködésével valósulhat meg több más, bűnüldöző hatóságok munkáját segítő technológiai újítással együtt. Az "elektro-ágyút" a tervek szerint olyan esetekben fogják bevetni, amikor egy elektromos jármű vezetőjét bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Bár laikusként az ember valami bonyolultabbra gondolna, a szerkezet működési elve meglehetősen egyszerű. Ha a rendőr a menekülőt szállító járműre "lő" vele, az azt eltaláló elektromágneses sugár arról tájékoztatja az elektromos eszközt, hogy túlmelegedett, ezért a szerkezet épségének érdekében a motor leszabályoz, vagyis kikapcsol. Mivel a fegyver optikai alapon működik, így szükség van arra, hogy az "ágyú" rálásson a célra.

A berendezést az év elején a farnborough-i technológiai kiállításon mutatták be a rendőrség vezetőinek. Paul Taylor, az NPCC tudományos főtanácsadója azt reméli, hogy a hamarosan használatba kerülő eszköznek jó hasznát fogja venni a testület a munkája során, és annak működése nem lesz ártalmas emberekre és más eszközökre sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.