Hirdetés

A Google új okoseszköze elárulja, hogy aludtál az éjszaka



|

Az otthonunkat díszítő Nest Hub-ban Soli technológia vizsgálja majd az alvási szokásainkat.

Hirdetés

A Google bejelentette új, nélkülözhetetlen okosotthon kiegészítőjét, a Nest Hub-ot, ami a Home Hub okos hangszóró utódja. A legfontosabb és legérdekesebb újdonság a Nest Hub-ban azonban az alvásfigyelő, ami a 2018-as verzióban még nem volt jelen. Nem szabad elfeledni ugyan, hogy ezen kívül új színvariánsokat, erősebb processzort és jobb hangszórókat is kapott a mutatós Hub, de a legnagyobb innovációt ez a mérőeszköz mutatja, amely nem igényel extra eszközt a monitorozáshoz.

Gyakorlatilag az új Nest Hub teljesen ugyanúgy néz ki, mint az előző, de most már világos kék, világos rózsaszín, világos szürke és sötét szürke színekben is megvásárolható. A kijelző ugyanúgy egy 7 inches, 1024x600 pixeles LCD érintőképernyő, amit a Google automatikus fényerő és színszabályozójával szereltek fel. A Google szerint az új készülék 50%-kal jobb teljesítményt nyújt hangzásban az elődhöz képest. Egy harmadik mikrofon, illetve egy külsőleg ráhelyezett chip segítségével szeretnék pontosabbá tenni a hangfelismerést és a hangalapú irányítást. A Nest Hub ezentúl képes lesz arra, hogy megtanulja a leggyakrabban ismételt utasításaidat.

Hirdetés

Ez mind szép és jó, de mit is jelent az alvásfigyelés? Integrált Soli szenzor technológia segítségével képes lesz arra, hogy figyelje, mennyit mozgunk az éjszaka, sőt még azt is, hogy milyen ütemben lélegzünk.  A cég már a Pixel 4 2019-es megjelenése óta teszteli eszközeiben a Soli technológia adta lehetőségeket. A tavaly piacra dobott Nest Termosztát, illetve a Nest Hub megjelenése a cég elkötelezettségét jelzi a Soli irányába.

A Google fogja az adatokat, amiket megszerzett a Soli szenzorokon keresztül, kombinálja ezeket az alvási szokásainkkal és analizálja őket, hogy egy komplett összegzést mutasson az alvásunk hosszúságáról, mennyiségéről, minségéről. Megmondja, hogy mikor köhögtünk vagy horkoltunk az éjszaka során, illetve azt is, hogy hányszor keltünk ki az ágyból. A legjobb benne, hogy erre anélkül képes lesz az eszköz, hogy bármit raknánk a matrac alá vagy a csuklónkra, és teljesen önálló, azaz nem kell "szólni" neki, hogyha aludni készülünk.

Van egy olyan konfigurációs lehetőség, hogy amikor először használjuk a Nest Hubot, akkor közvetlenül a mi "féltekünkre" rakjuk (amennyiben együtt élünk párunkkal), hogy az képes legyen megkülönböztetni a saját és a partnerünk aktivitását is.

A Google azt állítja, hogy az eszköz jelenleg nem képes pontos információt adni az alvási fázisainkról, mint a mélyalvás vagy a REM fázis, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben képes lesz erre is. 

Amiben egyedülálló a kis otthoni eszköz a viselhető okoskarkötők és okosórák mellett, az az, hogy képes megállapítani, melyek azok a tényezők, amik befolyásolják az alvási szokásainkat: a szobahőmérséklet, a páratartalom, a beszűrődő fény mennyisége és még sorolhatnánk.

A Google azt mondja, hogy minden mozgási adat, amelyet begyűjt a Soli szenzor spektogramokban lesz ábrázolva, amelyek alapján láthatjuk a mozgások intenzitását az éjszaka folyamán. Ezeket az adatokat azonban nem vagyunk képesek feldolgozni önmagukban, és a felvett hang és nyersanyag csak az eszköz számára válik értelmezhetővé.

Jelenleg a Google Nest Hub nem képes arra, hogy felismerjen alvással kapcsolatos egészségügyi problémákat. Egyelőre nem beszélhetünk többről, mint egy wellness, egy komfort eszközről, ami jó, ha van, de ha nincs, tudunk élni nélküle. Azonban Ashton Udall, a Google termékmenedzsere azt nyilatkozta, hogy a köhögés és a horkolás sokszor előjelei súlyosabb egészségügyi problémáknak, és ők úgy látják, hogy nagy jövője van ennek a területnek, mert fontos, hogy az emberek tudják, hogy milyen állapotban van a testük.

A gyártó összeállt az Amerikai Alváskutató Intézet (AASM) dolgozóival, hogy segítségére lehessen a felhasználóinak a jobb alvás érdekében. A Google Fit alkalmazáson keresztül kaphatunk javaslatokat arról, hogy hogyan fejlesszük az alvásminőségünket. 14 nap használat után, a Hub készít egy személyre szabott alvási rendet, amiben benne van, hogy mikor kellene nyugovóra térnünk és, hogy mikor érdemes felkelnünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.