Hirdetés

A gyerekek függővé tétele miatt perelik a TikTokot



|

Egy amerikai állam felelősségre vonná a platform kínai üzemeltetőjét.

Hirdetés

Az, hogy a TikTok körül áll a bál már lényegében természetes állapotnak tekinthető, hiszen az Egyesült Államok és más országok évek óta kongatják a vészharangot a kínai alkalmazás jelentette nemzetbiztonsági kockázat miatt, miközben az Európai Unió nemrég osztott ki egy tetemes bírságot a platformnak a kiskorúak adatainak törvénysértő kezelésére hivatkozva.

Most viszont egy másik oldalról, a felhasználókra gyakorolt pszichológiai hatások miatt került tűz alá a több mint 1 milliárd felhasználóval bíró alkalmazás, miután Utah állam pert indított az üzemeltető vállalat ellen.

Hirdetés

A Mashable beszámolója alapján a Sean D. Reyes főügyész nevével jelzett kereset azzal vádolja a főként, de már nem csupán a fiatalabb generációk körében népszerű TikTokot, hogy az "kizsákmányolja" a gyerekeket és a szüleiket, és kvázi arra kényszeríti őket, hogy tetemes időt töltsenek el a szolgáltatással. Utah állam álláspontja szerint a manipulatív tervezés révén a közösségi oldal a nyerőgépekhez hasonló hatást vált ki, függőséget alakítva ki az ifjak körében.

"Amit ezek a gyerekek (és a szüleik) nem tudnak, az az, hogy a TikTok hazudik nekik az alkalmazás biztonságáról, és kihasználja őket, hogy kényszeresen használják az alkalmazást, nem törődve azzal, hogy ez milyen szörnyű hatással van a mentális egészségükre, a fizikai fejlődésükre, a családjukra és a társadalmi életükre."

- indokolja a pert a főügyész, aki szerint ez a túlzásba vitt használat rendkívül jövedelmező a platform üzemeltetője számára. Az állam álláspontja szerint a TikTok megsértette a Utah-ban érvényes fogyasztóvédelmi törvényt, beleértve a biztonságra és az egészségre gyakorolt káros hatásokra vonatkozó félrevezető tájékoztatás tilalmát. A felperes az ügy esküdtszéki tárgyalásért folyamodott, és kötelezné az üzemeltetőt az eljárás költségeinek megfizetésére.

Az ügy érdekessége, hogy az agy jutalmazási mechanizmusaira épülő, függőséget okozó közösségi médiás trükkök nem csak a TikTokra jellemzőek, a szakértők pedig régóta figyelmeztetnek a jelenségre, ami akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor 2020-ban a Netflix is dokumentumfilmet mutatott be róla "The Social Dilemma" címen. Hogy Utah állam végül a TikTok rövid videós formátumát és algoritmus-alapú ajánlásait lelkesen átvevő Instagramot, Facebookot vagy YouTube-ot is bíróságra invitálja-e, arról nincs információnk.  

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.