Hirdetés

A legnagyobb amerikai videotéka-hálózat kiröhögte a Netflix 50 millió dolláros ajánlatát



|

Az egyik cég ma dollármilliárdokat ér, a másik pedig nem létezik.

Hirdetés

Az 1985-ben alapított Blockbuster videotéka-lánc egy időben megkerülhetetlen bástyának számított az amerikai szórakoztatóiparban. A cég aranykorában több mint 9000 üzletet tartott fenn, nem csak az USA területén, értéke pedig ekkor elérte a csaknem hatmilliárd dollárt.

Ma azonban már hiába keresnénk, a cég 2010 júliusában kivonult a New York-i tőzsdéről, az év szeptemberében pedig csődöt jelentettek. A céget felvásárolta a Dish Network, így formálisan a Blockbuster megszűnt létezni. A több ezer üzletük sorra bezárt, egyetlen egy maradt fenn, amely Oregon államban található, napjainkban azonban már inkább afféle múzeumként üzemel.

Hirdetés

Eközben a Netflix streaming-szolgáltató gigantikus üzletté nőtte ki magát - 2022 végén a cég értékét 149 milliárd (!) dollárra becsülték, felhasználóinak száma pedig meghaladja a 230 milliót.

Marc Randolph, a Netflix társalapítója - aki 2003-ban már kilépett az akkor még DVD-kölcsönzéssel cégtől - nemrég a LinkedIn felületén osztott meg egy érdekes sztorit a két céggel kapcsolatban.

Mint írja, a Netflix a kora kétezres években azzal kereste meg a Blockbustert, hogy kössenek 50 millió dollár értékű partnerségi megállapodást. Ne feledjük, ekkor még utóbbi cég egy valóságos óriás volt, a Netflix pedig ha nem is ügyeskedő kis startupocska, de semmiképpen sem egy akkora világcég, mint a videotéka-lánc.

Az ajánlat egyszerű volt: álljunk össze a Blockbusterrel. Mi intéznénk az online üzleti részét, ők pedig üzemeltetnék a videotékákáat. Közösen pedig kidolgoznánk egy új, vegyes üzleti modellt

- írta Randolph.

Amikor azonban előálltak az anyagi részével, azaz az ajánlattal, hogy a Blockbuster fizessen 50 millió dollárt a Netflixnek, halálos csönd állt be a tárgyalóban. A Blockbuster képviselői annyit mondtak, hogy "megfontolják a dolgot", de akkor már sejthető volt, hogy az üzletből nem lesz semmi.

Utólag persze könnyű okosnak lenni, de az biztos, hogy ha a Blockbuster akkor igent mond az ajánlatra, lehet, hogy ma így hívnák a világ egyik legnépszerűbb streaming-szolgáltatóját. A Netflix egyébként múlt héten jelentette be, hogy idén szeptember 29-ével bezárja a még működő DVD-kölcsönző szolgáltatását is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.