Hirdetés

A magyarok is egyre szívesebben vásárolnak felújított telefont



|

Kutatás mutatta meg, hogy állnak néhány európai országban a professzionálisan felújított mobilokhoz.

Hirdetés

Az okostelefonok drágulása, illetve a piaci kereslet eltolódása a költségesebb prémium modellek irányába nemzetközi jelenség, amit a legnépszerűbb típusok 2023-as toplistája is bizonyított, Magyarországon viszont a magas infláció és a gyenge forint is gondoskodik róla, hogy egyre több pénzt fordítsunk az ilyen vásárlásokra. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy egy friss kutatás szerint hazánkban is nő az igény a felújított okostelefonok iránt, amelyek többnyire jelentősen kedvezőbb áron érhetők el a vadonatúj készülékeknél.

A reprezentatív felmérést 12 európai országban, köztük Magyarországon végezte el a Recommerce és a Kantar, összesen 7750, 16-64 éves kor közötti résztvevőt kérdezve meg a felújított mobilokhoz való viszonyukról. Mint kiderült, már a magyarok 41%-a nyitott az ilyen telefonok vásárlására, a 16-34 évesek körében pedig még magasabb, 47%-os az arány. A kutatás alapján a hazai piac ugyan még gyerekcipőben jár, de a növekedés jeleit mutatja.

Hirdetés

A magyar piac kevésbé érett állapotát jelzi, hogy Németországban 53%-nyi, Romániában 61%-nyi, Lengyelországban pedig 45%-nyi megkérdezett mutatott hajlandóságot a felújított okostelefonok vásárlására. Ami a magyarok legfőbb motivációit illeti, honfitársaink elsöprő többsége, vagyis 70%-a az ár miatt döntene egy ilyen megoldás mellett, míg 35% a környezettudatosságot, 29% pedig a prémium modellek iránti igényét jelölte meg.

A magyar piac sajátossága, hogy az itteni vásárlók 77%-a üzletből venne felújított telefont, míg az Európai átlagban az online beszerzésnek áll a zászló, 76%-os részesedéssel. Magyarországon több szolgáltató (Telekom, Euronics, Rejoy) is kínál felújított mobilokat, de néhány régióban például az Apple is forgalmaz ilyen modelleket.

A vásárlók többsége eközben továbbra is az új készülékek mellett dönt, a hazai válaszadók 83%-a ugyanis a felmérést megelőző 12 hónapban ilyen mobilt szerzett be magának. Ez az arány Olaszországban 91%, de Franciaországban például csak 80% volt. A kutatás egy további érdekes tanulsága, hogy a készüléket váltó magyarok 40%-a inkább megtartja a régi eszközét, és mindössze a 24%-a adott már el levetett telefont, ami az egyik legalacsonyabb érték a 12 ország közül.

Te vásárolnál felújított mobilt?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.