Hirdetés

A Neuralink első emberi alanyának agyba ültetett implantátuma hibásan működik, de a páciens állítólag nincs veszélyben



|

Elon Musk orvostechnológiai cége akkor hozta csak nyilvánosságra a kísérlet első száz napjának beszámolóját, amikor a sajtó felkéredezte.

Hirdetés

Letelt az első 100 nap Elon Musk emberkísérletéből, melynek során egy részlegesen lebénult embernek beültettek egy agyi chipet. Ennek segítségével a beteg - egy számítógép közbeiktatásával - a gondolataival képes megtenni olyan dolgokat, amire állapota miatt nem képes. A korszakalkotó fejlesztés tesztjeinek új, embereken folytatott szakaszát év elején engedélyezték az illetékes egészségügyi hatóságok.

A céget alapítása óta jellemzi az előírások némileg rugalmas kezelése, és bár mostanra tényleg bámulatos eredményeket tud felmutatni a projekt, sok jogos aggály merült már fel velük szemben problémás gyakorlataik miatt. Most, hogy az első emberkísérlet 100. napjához ért a vállalat, elmondható, hogy az eredmények már most rendkívüliek, és jó esélye van a hosszú távú sikereknek is.

A jó híreket az árnyékolja csak be némileg, hogy a friss, 100 napos jelentéssel nem sietett eldicsekedni Elon Musk, és a kapcsolódó nyúlfarknyi dokumentumot is csak újságírói kérésre adta ki a sajtónak. Mint utóbb kiderült, ennek az oka egy olyan apró fiaskó lehetett, melynek következtében a beültetett eszköz, nem működik olyan mértékben, mint ahogy tervezték.

Hirdetés

Az alig néhány soros jelentés szerint a Neuralink első emberi agyba ültetett implantátuma adatvesztést szenvedett el, valószínűleg a műtét során felmerült probléma miatt. Mindez nem biztos, hogy közismert információ lenne, ha az emberek csak Elon Musk saját X oldalán tájékozódnának, ahol még szerdán is csak annyit írt ki a techguru, hogy a projekt első 100 napja sikeres volt.

Valóban jogos sikernek nevezni az elmúlt hónapok eredményeit, hiszen mégiscsak egy bénult tesztalanyt segítettek hozzá, hogy hatékonyan lépjen interakcióba a környezetével olyan módon, amire korábban nem volt képes. A 29 éves Nolan Arbaugh, aki tíz éve bénult le nyaktól lefelé már sakkozni és videojátékozni is tud a beépített technológiának köszönhetően.

Mint azonban arra most fény derült, a nyilvánosságot nem tájékoztatták egy problémáról, aminek komolysága abból is látszik, hogy még az implantátum eltávolítását is fontolóra vették miatta. A jelentés szerint a beültetett eszköz néhány információ továbbítására szolgáló szála nem csatlakozik megfelelően, így nem tud jeleket továbbítani az idegi hálózatnak.

A Neuralink beültetett mikrocsipje 1024 elektródát tartalmaz 64 elektródaláncon, amik a hajszálnál is vékonyabb huzalokon kommunikálnak az agy kapcsolódó területeivel. A hivatalos közlemény szerint Arbaugh egészsége soha nem volt veszélyben a kísérlet kezdete óta, a probléma tulajdonképpen csak az eszköz működésének sebességében és pontosságában lépett fel.

A sajtó érdeklődésére a Neuralink azt válaszolta, dolgoznak a probléma megoldásán, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő. Elméletük szerint az okozta a problémát, hogy a beavatkozás közben levegő rekedt Arbaugh koponyájában, ami miatt levált a szálak egy része.

Természetesen a dolog sokkal rosszabbul is végződhetett volna. A legaggasztóbb talán az, hogy a vállalat rendszeresen és módszeresen elhallgat bizonyos kedvezőtlen információkat, mint például a tesztek első fázisa során elpusztul állatok esetében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.