Hirdetés

A részvényesek kényszerítik a Microsoftot, hogy kezelje átláthatóbban a szexuális zaklatásokat



|

A vállalatnak több információt kell megosztania a problémás ügyekről.

Hirdetés

A Microsoftnál történt szexuális zaklatásokról eddig leginkább a vállalat alapítója és egykori vezetője, Bill Gates kapcsán cikkezett a sajtó, aki 2019-ben állítólag az egyik munkatársával folytatott viszonya miatt távozott a cég igazgatótanácsából, évekkel korábban pedig egy másik alkalmazottal is pikáns e-maileket válthatott.

A Gates körüli esetek felszínre hoztak más, titokban kezelt vagy szőnyeg alá söpört panaszokat is, melyek hatására a Microsoft nemrég tartott éves részvényesi gyűlésén a befektetők megszavazták, hogy a vállalatnak nyitottabbnak kell lennie a zaklatási ügyek kezelése során.

Hirdetés

A felszólítást szavazásra bocsátó Arjuna Capital befektetői csoport többek között arra hivatkozott, hogy a Microsoft HR-osztálya mindössze egyetlen esetet ismert el egy 2012-es csoportos zaklatási perben, amelyben 238 panaszt vizsgáltak.

"A Bill Gates helytelen kapcsolatairól és a Microsoft alkalmazottaival szembeni szexuális közeledéséről szóló jelentések csak tovább fokozták az aggodalmakat, megkérdőjelezve a felső vezetés által kialakított kultúrát és az igazgatótanács szerepét az elkövetők felelősségre vonásában."

- írja az Arjuna Capital indoklása. Az előterjesztés végül többségi támogatást nyert, a Microsoft pedig meg is ígérte, hogy a jövőben nagyobb átláthatóságot biztosít majd. Brad Smith, a vállalat elnöke úgy fogalmazott, hogy "vannak lépések", melyeket meg fognak tenni, ám nem bocsátkozott részletekbe.

Azt viszont elárulta, hogy az utóbbi időben több információt gyűjtöttek a cégen belüli zaklatási ügyekről, a "részvényesi érdekek"  miatt pedig fontosnak tartják, hogy ezekből többet is hozzanak nyilvánosságra. Ennek kapcsán elmondta, hogy tavaly 51 panaszt vizsgáltak ki, melyek 47 százalékát találták megalapozottnak. A 2019-ben ez az arány még 142 eset/49% volt, amit Smith annak tulajdonít, hogy a koronavírus előtti évben nem kellett otthoni munkát elrendelni, így több lehetőség volt a kollégák közötti interakcióra is.

Az elnök továbbá megígérte, hogy független vizsgálatnak vetik alá a zaklatási panaszok kezelésének módját, melynek eredményeit szintén nyilvánosságra hozzák majd. Attól azonban tartózkodott, hogy előre vállalja a javaslatok betartását, mivel csak annyit mondott, hogy a vizsgálat függvényében "alaposan átgondolják" a szükséges változtatásokat.

Végezetül pedig Smith azt is vállalta, hogy további részleteket osztanak meg a női és férfi alkalmazottak fizetései közti különbségről, annak ellenére, hogy az erről szóló külön előterjesztés nem nyert többséget a részvényesi szavazáson. A lépésre azért kerül mégis sor, mert az Egyesült Királyságban törvény kötelezi a redmondiakat az információ megosztására, vagyis a jövőben csak ezt a meglévő gyakorlatot teszik globálissá.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.