Hirdetés

Acer Swift 5 teszt – erre képes a legújabb inteles notebook



|

Épp itt volt az ideje szintet lépni a középkategóriás notebookoknak. Külsőre nem sokat változott az új Swift 5, viszont odabent végre új szív dobog.

Hirdetés

Töretlen sikernek örvend az Acer kínálatában a középkategória felső szegmensét képviselő Swift 5 család, amelynek legújabb tagjába természetesen a 2022-es fejlesztések is bekerültek. Ez egyre több gyártónál platformfrissítést és kijelzőcserét jelent, ám az Acer nem mindent lépett meg.

Ez akár elszomorító is lehetne, de elmondjuk, miért nem az, ahogy azt is, hogy melyik két apró részlet az, amelyekre viszont igenis odafigyelt a gyártó és ami miatt van ám ok az örömre.

Hirdetés

Arc a házban!

Vitán felül a legfontosabb újdonság az új, 2022-es Swift 5-ben, hogy immáron a 12. generációs Intel Core platformra épül, amire túl sokat kellett várnunk az Intel részéről. A tesztelt modellben egy Core i7-1260P CPU teljesít szolgálatot, amely 4 erősebb (performance) és 8 energiatakarékos maggal lett felszerelve. Ezek közül a négy mag HTT-ben dolgozik, vagyis 8 szálat dolgoz fel párhuzamosan és 4,7 GHz-ig képes Turbó módban felpörögni. Ehhez 18 MB gyorsítótár tartozik és 28 wattos alap-TDP, vagyis megfelelő hűtéssel vékony ultrabookban is megoldható alkalmazása.

Ezt mutatja a Swift 5 példája is, amely 14,95 mm-es házba került, tehát nem változott a tavalyi, 11. generációs Intel CPU-s változathoz képest. A 1260P másik nagy extrája a megerősített Intel Iris Xe Graphics grafikus vezérlő, amely ezúttal 96 végrehajtó egységgel operál és a fontosabb új szabványok mindegyikét támogatja, legyen szó akár a HDMI 2.1-ről, vagy a DirectX 12.1-ről.

Szélesvásznú munkás

Ahogy már fent írtuk, az új Swift 5 nem hízott el, ezúttal is 14,95 mm vastag (vagy vékony), mégis masszív, nem hajlik és nem recseg az egybeöntött fémház. A fedlap maximálisan visszafogott, még az Acer felirat is oldalra került és egészen apró. Belül vékony kávák határolnak egy 14 colos kijelzőt, így sikerült elérni a 92,22 százalékos kijelző/gépház arányt, ami igen szemrevaló látvány. Szerencsére ettől még a webkamera elfért felül (sőt, 1080p-s minőségre képes), de Windows Hello beléptetésre nem alkalmas (erre ott a bekapcsoló gombba integrált ujjlenyomat-olvasó). Ami meglepetés, hogy az Acer nem váltott OLED-re, de a 16:10-es képátlót és az FHD-nél jelentősen nagyobb, 2560×1600-as felbontást megkapjuk a felhasznált IPS-panelle. Ez amúgy 425 nites fényerőre képes és színhűsége is jó, de HDR sajnos nincsen és a kontraszt is messze elmarad az OLED-étől.

A tesztre érkezett gép extrája, hogy a kijelző érintésérzékeny, és antibakteriális bevonattal ellátott Gorilla Glass üveg védi, de már most fontos megemlítenünk, hogy a gépből létezik normál, matt kijelzős modell is, ami közel 100 ezer forinttal olcsóbb. A kijelzőt védő Gorilla Glass üveg egy minőségi extra és valós védelmet nyújt a karcok ellen, viszont sajnos hiába nyomoztunk utána, kiderült, hogy ez a kijelző nem támogatja az aktív stylusokat.

A billentyűzet lapos, közepesen hosszú útjuk van a gomboknak, jól érezhető a gépelés, így téveszteni is nehezebb. Sajnos a jobb felső sarokba helyezett ki/bekapcsoló gombról nem tud letenni az Acer, amit azért eltart egy ideig megszokni.

A gép oldalán két Thunderbolt 4 port rengeteg funkciót kínál, tölteni is itt lehet az 56 Wh-s akkumulátorral szerelt géped, de akad azért két normál USB 3.0 és egy HDMI 2.1, valamint egy jack is. Fontos részlet, hogy a töltő egészen miniatűr (Type-C), miközben a gyorstöltést is támogatja. A touchpad felső része javarészt újrahasznosított műanyagból készült, ám ezt csak a bejelentésből tudod kideríteni, használat közben nem érezhető semmiféle minőségbeli különbség - ennél az üveg touchpad lenne csak jobb.

Odabent a Core i7-1260P-hez 16 GB LPDDR5 memória csatlakozik, amely minden feladatra bőségesen elegendő, illetve egy 1 TB-os WD SN810-es SSD, amely NVMe PCIe 4.0 x4-es, így akár 7 GB/s körüli szekvenciális tempóra is képes. Ez nagyon jó hír, ugyanis több PC-gyártó még ma is spórol az SSD-n és lassabb, elavultabb modellt szerel gépeibe. Szintén az adattároláshoz tartozik a másik jó hír is: a gépben két M.2 foglalat található, vagyis hiába az ultrabook-kialakítás, a tárkapacitást egyszerűen bővítheted. Fontos még a hálózatos szekciót is megemlíteni: itt egy vadonatúj Killer vezérlő dolgozik, amely képes a Wi-Fi 6E 6 GHz-es hálózatokra is csatlakozni és támogatja a 160 MHz széles csatornákat is a megduplázott sávszélesség érdekében. Szerettünk volna hasonlóan jókat írni a hangzásról is, ám ezt nem tehetjük, mert a Swift 5 épp olyan vékonyan szól, mint az átlagos ultrabookok - hiába a jobb felső sarokban látható DTS-felirat.

Van előrelépés

A kijelző és a TB4 portok mellett az új, 12. generációs Intel Core i7-1260P-s processzor eddig nem tapasztalt erőt ad a Swift 5-nek. A 4P+8E-magos felépítéssel a gép, ha kell, takarékos, ha kell, a komolyabb szerkesztési, kódolási munkáktól sem riad vissza. A PCMark10 5500 feletti eredménye kiváló, a 3 ezer feletti Storage eredmény kimagaslóan jó és a CrystalDiskMark is megmutatta a beépített SSD szuper teljesítményét. A jó teljesítményben nagy segítségére van CPU-nak a 16 GB DDR5 RAM és az 1 TB-os NVMe SSD, viszont azzal számolnod kell, hogy a Swift 5 hűtése ilyen CPU mellett nem teljesen néma, a szélzaj már közepes terhelésnél is egyértelműen hallható, de visításba egyszer sem vált át. Az új platformnál az üzemidőre is nagyon kíváncsiak voltunk. Ez a PCMark10 mérései szerint valamivel több mint 10 órányi terheléses működést enged, ami határozottan jó eredmény, de meg kell vallanunk, el is vártuk a platformváltástól, hogy javuljon az üzemidő.

És végül az integrált nagy reménységről, az Iris Xe Graphicsról kell szólnunk pár szót. A 96 feldolgozó egység biztató és arra elég is volt, hogy az előző generációs Intel iGPU-nál kb. 30 százalékkal jobb teljesítményt nyújtson. Ugyanakkor ha egy GeForce RTX 3050 / 3050 Ti-jal vetjük össze közel azonos körülmények között 3DMark Time Spy alatt, azt látjuk, hogy ez az Iris Xe még mindig harmatgyenge. Az említett GeForce RTX 3050 teljesítményének a harmadára, felére képes csupán, vagyis egyértelműen kijelenthetjük, hogy gamingre nem ajánlható.

Az új Intel belsővel szerelt, prémium külsejű Swift 5 kijelzője és ereje igen jó (még ha nem is OLED és stylust sem kezel), az üzemidő is átlagon felüli, de a bekapcsoló gomb elhelyezését még mindig szokni kell és az előre telepített Windows 11-en továbbra is túl sok a kéretlen szoftver. Ezenfelül mindössze magas árát lehet felróni negatívumként, de ha érintőkijelző nélkül is megvagy, akkor a vételár máris jelentősen szelídebb.

Acer Swift 5

Ár: 579 900 Ft
Az új Intel belsővel szerelt, prémium külsejű Swift 5 kijelzője és ereje igen jó.
  • Intel Core i7-1260P CPU
  • Intel Xe Graphics (96 EU)
  • 16 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 14” IPS, 2.5K, 425 nit, érintőkijelző
  • 2×TB4, 2×USB 3.2 G1, HDMI, jack, Wi-Fi 6E
  • 5573 pont PCMark10
  • 1876 pont 3DMark Time Spy
  • 79 820/51 559 pont AIDA64 (CPU/FPU Julia)
  • 6783 pont CineBench R23
  • 6949,6/5264,3 MB/s CrystalDiskMark Seq olvasás/írás
  • 591 perc üzemidő, 56 Wh akku
  • 318,9×206,98×14,95 mm, 1,2 kg
PRO
  • elegáns külső
  • erős
  • jó érintőkijelző
  • hosszú üzemidő
Kontra
  • nincsen styluskezelés
  • nem OLED-kijelző
  • nincsen kártyaolvasó
  • a touch verzió drága és nem kezel aktív stylust
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7903
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Acer Swift 5
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-06-11 22:11:01
    [gameinfo_webpage] => https://www.acer.com/ac/hu/HU/content/series/swift5
    [gameinfo_tags] => acer, swift, notebook, laptop, teszt, intel, arc, ultrabook
    [gameinfo_url] => acer-swift-5
    [gameinfo_pro] => elegáns külső
erős
jó érintőkijelző
hosszú üzemidő
    [gameinfo_kontra] => nincsen styluskezelés
nem OLED-kijelző
nincsen kártyaolvasó
a touch verzió drága és nem kezel aktív stylust
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-1260P CPU
Intel Xe Graphics (96 EU)
16 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
14” IPS, 2.5K, 425 nit, érintőkijelző
2×TB4, 2×USB 3.2 G1, HDMI, jack, Wi-Fi 6E
5573 pont PCMark10
1876 pont 3DMark Time Spy
79 820/51 559 pont AIDA64 (CPU/FPU Julia)
6783 pont CineBench R23
6949,6/5264,3 MB/s CrystalDiskMark Seq olvasás/írás
591 perc üzemidő, 56 Wh akku
318,9×206,98×14,95 mm, 1,2 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 15
        )

    [gameinfo_price] => 579 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az új Intel belsővel szerelt, prémium külsejű Swift 5 kijelzője és ereje igen jó.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-swift-5-7903.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => elegáns külső
            [1] => erős
            [2] => jó érintőkijelző
            [3] => hosszú üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen styluskezelés
            [1] => nem OLED-kijelző
            [2] => nincsen kártyaolvasó
            [3] => a touch verzió drága és nem kezel aktív stylust
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.