Hirdetés

Trükkösen álcázzák népszerűnek magukat a kártevő Android appok



|

A biztonsági szakértők szerint 2020 a titkos támadások éve lesz olyan appok által, amiket népszerűségük miatt biztonságosnak hiszünk.

Hirdetés

A PC-k után már a mobil eszközök is a vírusok, malware-ek, hackertámadások és egyéb veszélyek célpontjaivá váltak, a trend ellen sok mindent nem lehet tenni. Az már más kérdés, hogy mind a szolgáltatók, mind pedig a felhasználók sok mindenben nehezíthetik a támadók dolgát. A felhasználóktól legtöbbször azt szokták kérni, hogy ne telepítsenek appokat megbízhatatlan forrásból - de mi a helyzet akkor, ha a trükközők valahogy átcsúsznak a szolgáltatók szűrőin, és teljesen legálisnak tűnve a Google Play-en kelletik magukat?

Hirdetés

A McAfee legújabb mobilbiztonsági jelentésében erre is kitér, és kifejezetten komoly veszélyként írja le ezt a jelenséget. Az úgynevezett "rejtett appos" támadásokban ugyanis nem csak arról van szó, hogy a veszélyes alkalmazások átjutnak a Google szűrőjén és a Google Play áruházban várják az áldozataikat, de működési elvük lényege az is, hogy saját magukat népszerűsítik, átverve a népszerű appokra kereső felhasználókat.

Ilyen például a LeifAccess vagy más néven Shopper nevű malware, amely a fertőzött appokban elbújva, majd a készülékekre jutva többek között azzal foglalkozik, hogy más fertőzött appokról a felhasználók nevében, de azok tudta nélkül ötcsillagos értékeléseket és néhány mondatos jó jellemzéseket tesz közzé a webáruházban. Ezáltal aztán exponenciálisan nőhet azok száma, akik telepítik ezeket, hiszen az újabb célpontok már csak azt látják, hogy egy megbízható, valós felhasználók által kiválóra csillagozott, és szöveges értékeléssel is ellátott appról van szó, amit aztán épp ezért gyanútlanul telepítenek magukhoz is. Aztán már az ő nevükben megy a következő jó értékelés és így tovább.

A megvalósítás általában úgy néz ki, hogy egy appban tulajdonképpen kettő bújik meg, az egyik az, amit a felhasználó is lát, a másik viszont a háttérben futva pont a fenti trükközésekért felelős, viszont ezen rejtett appok futása elrejthető a mobilok feladatkezelői elől, így senkinek nem tűnik fel az, hogy ezek a háttérben garázdálkodnak. Természetesen a szakértők szerint az az egyik megoldás, ha van valamilyen vírusirtó vagy egyéb biztonsági szoftver a telefonon, de igazából arra is érdemes figyelni, hogy egy általunk telepíteni kívánt app értékelései mennyire valószerűek. Ha azt látjuk, hogy kissé értelmetlen szövegezésű, sután megfogalmazott írások sorjáznak, vagy mindenki szinte ugyanazt írja "great app, must have for everyone", akkor lehet - és érdemes is - gyanakodni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.