Hirdetés

Az Apple beintett az EU-nak, nem akarja kifizetni a rekord méretű büntetést



|

Az almás cég első körben nem fizeti meg az Apple-adó miatt kiszabott rekordbírságot, sőt jogorvoslattal élne az ügy kapcsán.

Hirdetés

Rájár a rúd a technológiai óriásokra Európában. A tengeren túl megszokott és bevett üzleti működést egyre kevésbé tolerálják az öreg kontinensen, és ennek számos jogi lépésben adtak nyomatékot az elmúlt néhány év során. A márciusban életbe léptetett digitális piacokról szól szabályozás (DMA) egy új korszakot hozott el az Európában óriási piacot fenntartó "kapuőröknek", és a folyamat biztosan nem fog itt megállni.

Két hónappal ezelőtt egy hosszú vita végén az Európai Bizottság 1,84 milliárd eurós (726 milliárd forint) rekordbírságot szabott ki az Apple-re a streaming piac, azon belül is elsősorban a Spotify-jal szemben tanúsított tisztességtelen és törvényellenes korlátozásaiért.

Az Apple tulajdonképpen rendszeresen betartott a népszerű zenei platformnak azáltal, hogy ellehetetlenítette a termékei használóinak a vele való szerződést. Most azonban úgy tűnik, hogy a cupertinói vállalatnak esze ágában sincs kifizetni a rájuk kiszabott büntetést.

Hirdetés

Állítólag keresetet nyújtott be az amerikai vállalat a büntetési tétel felülvizsgálatára az Európai Unió Bíróságának Törvényszékéhez, mivel azt szerintük a bizottság nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy megsértették volna a vonatkozó trösztellenes szabályozást az App Store működésével. Azt nem vitatják, hogy a Spotifyt sérelem érte, de azzal kapcsolatban már értetlenkednek, hogy ez miért terjedne ki a fogyasztóikra is.

Ez az érvelés - még ha szerintük valid is - szinte biztosan nem fog megállni egy újabb eljárás során sem, hiszen a trösztellenes törvény épp arról szól, hogy a szolgáltatók nem gördíthetnek semmilyen akadályt a felhasználóik elé ezekben az esetekben. A legvalószínűbb magyarázata ennek az eleve bukott ügynek, hogy csak kommunikációs célokat szolgál, illetve az időt húzza.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.