Hirdetés

Bődületes összegért kelt el egy igazán különleges Apple I számítógép



|

Az Apple történetének egyik, ha nem a legfontosabb darabkája cserélt gazdát.

Hirdetés

Ezen a ponton már unalomig ismert a történet, hogy az Apple-t megalapító Steve Jobs és Steve Wozniak egy garázsból indították el a vállalatot, melynek első terméke a mai szemmel már kifejezetten ősréginek ható, kézzel barkácsolt Apple I számítógép volt.

Azt viszont talán jóval kevesebben tudják, hogy az akkor még apró cégecske első komoly ügyfele a kaliforniai Byte Shop bolt volt, amely 500 dolláros darabáron rögtön 50 darab Apple I-et vásárolt, kikövezve ezzel az utat a folytatásnak. Egy nemrég tartott aukción egy igazán különleges PC bukkant fel: az az Apple I, amelyen Steve Jobs 1976-ban demonstrálta a boltot birtokló Paul Terrelnek a masina képességeit.

Hirdetés

Egy meg nem nevezett gyűjtő bődületes összeget, 677 196 dollárt, vagyis közel 2,8 milliárd forintot fizetett a kincsért, ami jelen tudásunk szerint még az általában iszonyú drágán gazdát cserélő Apple I-ek között is rekordnak számít. A gép értékét növelte, hogy a hitelességét maga Terrel igazolta fotók segítségével, s hogy az előző tulajdonosa egyenesen Steve Jobstól kapta, majd 30 éven át őrizte - adta hírül az Associated Press.

Alighanem nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a történelmi jelentőségű Apple I még az elképesztően magas ára ellenére sem volt rossz befektetés. Van azonban, aki még ennél is többet szeretne a gépéért, egy ebayes hirdető ugyanis 1,5 millió dollártért kínál egy kifogástalan állapotú példányt abból az 50-ből, amelyet Jobsék a Btye Shopnak szállítottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.