Hirdetés

Döntött a NASA: Elon Musk vállalata juttathatja el az Europa Clipper űrszondát a Jupiter holdjához



|

Az amerikai űrügynökség szerkezete a SpaceX rakétájának segítségével indulhat majd útra.

Hirdetés

Fontos megállapodás jött létre Elon Musk űrkutatási vállalata, valamint az amerikai űrügynökség között, ugyanis a SpaceX segédkezhet majd a NASA egyik későbbi, várhatóan nagy jelentőségű missziójában.

Egészen pontosan arról van szó, hogy egy Falcon Heavy rakéta indíthatja útnak a Földről az Europa Clipper elnevezésű űrszondát, amelynek nagyon fontos feladata lesz a Jupiter fagyos, Europa nevű holdjánál.

Hirdetés

A NASA közlése szerint az Europa Clipper 2024 októberében indulhat el a Kennedy Űrállomásról a SpaceX rakétájának segítségével. Arra is fény derült, hogy ez a megállapodás nagyjából 178 millió dollárjába került az űrügynökségnek, ami talán soknak tűnhet, de valójában jóval költséghatékonyabb, mintha a NASA Space Launch System hordozórakétát vetnék be.

A Fehér Ház korábbi becslése alapján az SLS használata 2 milliárd dollárba kerülne, az űrügynökség elmondása szerint pedig a misszióhoz szükséges további módosítások is elvinnének 1 milliárdot. A Falcon Heavy tehát több szempontból is jobb választásnak tűnik.

Ha rendben mennek a dolgok, és az Europa Clipper tényleg útnak tud indulni a tervezett időpontban, akkor 2030 áprilisában érheti el a Jupiter keringési pályáját. Az űrszondának az lesz a feladata, hogy kiderítse, valóban alkalmas-e az életre a fagyos Europa hold. A tervek szerint a szerkezetnek köszönhetően jó minőségű képeket kaphatunk majd az égitestről, a különböző méréseknek hála pedig nagyon fontos információkhoz juthat hozzá a NASA.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.