Hirdetés

Egy gombnyomással használhatatlanná teheti a saját gépeit a világ legnagyobb chipgyártója



|

A tajvani a TSMC a Kína jelentette fenyegetés miatt kényszerülhet a drasztikus lépésre.

Hirdetés

Sokan emlékezhetnek még a pandémia idején dúló chiphiányra, amit az óriási kereslet és a Kínában koncentrálódó beszállítói láncok felbomlása okozott, szinte minden érintett terméknél jelentős áremelkedéshez és ellátási gondokhoz vezetve a konzoloktól a mobilokon át a gépjárművekig. Habár a helyzet azóta normalizálódott, a krízis hatására az USA és az EU országai is felismerték, hogy mekkora kockázatot jelent a Kínától való függőség, így az óceán mindkét oldalán jelentős támogatást fordítanak a helyi chipgyártói kapacitások megteremtésére.

Ez azonban hosszadalmas folyamat, időközben pedig egy újabb probléma van kibontakozóban, miután Kína egyre agresszívabban igyekszik az uralma alá hajtani az általa renegát tartománynak tekintett Tajvant, amelynek óriási jelentősége van a globális chippiacon.

Hirdetés

A szigeten található ugyanis a TSMC, a világ legnagyobb chipgyártójának székhelye is, amely a kiemelt szerepénél fogva gyakorlatilag minden iparágban fontos beszállító. Felvetődik a kérdés, hogy mi történne a vállalattal egy esetleges kínai invázió esetén, a Bloomberg új jelentése viszont arról ír, hogy a csúcskategóriás processzorok előállításához szükséges felszerelés még ekkor sem kerülhetne az agresszor kezébe.

A TSMC és a legfejlettebb lapkák gyártásához használt extrém ultraibolya-alapú litográfiai gépeket (EUV) beszállító holland ASML ugyanis egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amivel akár távirányítással is le lehet tiltani a masinákat. Így tehát hiába foglalná el Kína a cég üzemeit, elméletileg nem tudna mit kezdeni a gyártáshoz használt, nagy értékű eszközökkel. Ehhez jön még továbbá, hogy az EUV gépek üzemeltetése magasan képzett szakembereket és speciális forrásokat igényel, tehát egyébként sem lehet csak úgy átvenni felettük az irányítást.

Ez persze nem befolyásolja a tényt, hogy Tajvan lerohanása a TSMC kiemelt jelentősége miatt újabb krízist robbanthatna ki a chipgyártásban, így nemcsak a függetlenségükhöz ragaszkodó tajvaniak, de világszerte minden fogyasztó érdeke lenne elkerülni egy ilyen fejleményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.