Hirdetés

Elon Musk 100 millió dollárt ad annak, aki fülön csípi a széndioxidot



|

Újabb részletek a legjobb szénmegkötő technológiáért járó gigantikus összegről.

Hirdetés

Nagy port kavart a világ leggazdagabb tech-emberének legutóbbi Twitter-bejegyzése, amely szerint 100 millió dollárt adományoz a legjobb széndioxid-megkötési technológiával előálló fejlesztőnek.

Igen szűkszavúan fogalmazott a bejelentésben, részleteket pedig csak január utolsó hetére ígért. Azóta azonban kiszivárgott, hogy a technológiai fejlődést és az innovációt ösztönző megmérettetéseket szervező Xprize Alapítvány nonprofit szervezet keretében versenyeztetni meg az ötleteket.

Hirdetés

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás sokféle lehet, az elmúlt két évtizedben számos vállalkozás jelent meg különböző eszközökkel és módszerekkel a cél elérése érdekében. Ami nem más, mint a fosszilis tüzelőanyag nagyarányú alkalmazása miatt a környezetbe kerülő CO2 kedvezőtlen környezeti hatásainak enyhítése.

Az üvegházhatású gázok kivonása a klímaváltozás lassítását célzó törekvések egyik kulcseleme, ám az emissziócsökkentésre helyeződött eddig a hangsúly, mivel a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás technológiai megvalósítása igen magas költségekkel jár. Még úgy is, hogy a megkötött széndioxid kereskedelmi értékkel bír.

A LanzaTech által kifejlesztett egyik technológia például baktériumok segítségével alakítja üzemanyaggá az üvegházhatású gázt. A bioreaktort CO2-intenzív iparágak, így a cementgyártás, a finomítók, a vas- és acélgyártás, a petrolkémia, a kőolaj- és földgázfeldolgozás és más területek számára fejlesztették. A folyamat során a baktériumok feldolgozzák a széndioxidot, az így születő etanol pedig számos termékké alakítható.

A cég létrehozott egy spin-offot, a LanzaJet pedig minden ilyen lehetséges termék fejlesztésén dolgozik - például az etanol etilénné történő átalakításával, ami polietilén gyártásához is alkalmas lehet.

A Climeworks svájci startup megoldása közvetlen szűréssel távolítja el a CO2-t légkörből. Az eltárolt széndioxidot pedig műtrágyához vagy éppen az élelmiszeriparban (például szénsavas üdítőkhöz) használják fel. A Carbon Engineering kanadai vállalat szintén a légkörből vonja ki a CO2-t, amit főként új szintetikus üzemanyagok előállítására fordítanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.