Hirdetés

Ennyi volt, a Microsoft feladta az AR/VR-álmait



|

A redmondiak kukázták az egykor nagy szenzációként beharangozott Winsows Mixed Realityt.

Hirdetés

Mielőtt minden a mesterséges intelligenciás szolgáltatásokról szólt volna, a tech világ legnagyobb szereplői még a virtuális- és kibővített valóságot ünnepelték a jövő mindent átíró technológiájaként. Köztük volt a Microsoft is, amely 2015-ben leplezte le a Windows Mixed Reality platformot a saját HoloLens heasete és más, külsős gyártású AR/VR-eszközök támogatására.

A Windows 10- és 11-alapú szolgáltatás azonban nem lett átütő siker, valójában a 2020-as HP Reverb G2 óta nem adtak ki hozzá új kompatibilis eszközt, így nem különösebben meglepő, hogy a redmondiak most szép csendben kukázták az egész víziót.

Hirdetés

A Microsoft weboldalán ugyanis a Windows Mixed Reality is felkerült a támogatást elvesztő funkciók listájára. A kivezetés a Windows valamelyik későbbi kiadásától lesz érvényes, és a Mixed Reality Portal alkalmazást, a Windows Mixed Reality for SteamVR-t és a SteamVR Betát érinti. A 2019-ben kiadott Microsoft HoloLens 2-szemüveg ugyanakkor továbbra is támogatott marad.

Ami az utóbbit illeti, a Microsoftnak ezzel még mindig vannak tervei, az őszi Ignite-eseményen ugyanis megvillantottak egy kedvcsinálót a Copilot-alapú, vagyis mesterséges intelligenciás Dynamics 365 Guides nevű szolgáltatáshoz, ami az ipari felhasználásban, a kibővített valóságon keresztül megjelenített információkkal hivatott megkönnyíteni a dolgozók munkáját.

A Windows Mixed Reality platform vége ugyanakkor jelzi, hogy továbbra is nehéz érvényesülni az egykor nagy reményekkel hype-olt AR/VR-szegmensben, ahol a jelek szerint még a piacvezető Metának sem fut jól a szekér, a nagy ígéretekkel építgetett metaverzum-projekt ugyanis bukára áll, valamint az új Meta Quest 3 headset sem látszik beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.