Hirdetés

Ez az okosszemüveg közel kétszer olyan drága, mint az Apple Vision Pro, de jó oka van rá



|

A RealWear Navigator Z1 olyan környezetben is megállja a helyét, ahol a hagyományos eszközök csődöt mondanának.

Hirdetés

Habár az iparág egy évtizede még nagy reményeket fűzött a munkához szánt AR/VR megoldásokhoz, a termékkategóriának ma nem megy valami jól, hiszen a Google tavaly teljesen beszántotta a Google Glasst, és a Microsoft is óriási leépítéseket hajtott végre a HoloLenst kiszolgáló csapatok körében. Az óriások kudarca azonban nem jelenti, hogy mások még ne próbálkozhatnának hasonló ötletekkel, amire remek példa a RealWear újdonsága, egy kifejezetten veszélyes munkakörnyezetbe kifejlesztett okosszemüveg.

A Navigator Z1 kimondottan az olaj- és gáztermelésben dolgozó emberek számára készült, de más munkahelyekre is ajánlja a gyártó, ahol létfontosságú, hogy szabadok maradjanak a kezeink, például magaslati karbantartások esetén. Az okosszemüveg ennek megfelelően IS tanúsítvánnyal rendelkezik a termikus, elektromos, mechanikai és biztonsági megfelelőségre vonatkozóan, így garantálja, hogy nem okoz robbanást olyan környezetben, ahol gyúlékony részecskék vannak jelen - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy oda is be lehet vinni, ahol a hagyományos okostelefonokat már tilos használni.

Hirdetés

A készüléket egy Qualcomm Snapdragon 6490 chipset és 8 GB memória hajtja, és akár nagy zajban (maximum 100 dBA-ig) is biztosítja a pontos hangfelismerést a kéz nélküli vezérléshez. Igazán praktikussá viszont a moduláris dizájnja teszi, amelynek hála igénytől függően különböző elemekkel bővíthető, köztük például egy FLIR Lepton 3.5 hőkamerával. Persze alapból sincs rosszul felszerelve: egyebek mellett GPS-követő, 128 GB tárhely, egy 48 MP-es kamera, 91 dB-es beépített hangszórók és egy 8-10 órás használatot biztosító akkumulátor jellemzik.

A 0,35 hüvelykes kijelzőn az Android 12 operációs rendszer dolgozik, amellyel különböző alkalmazások futtathatók, de akár Microsoft Teams hívásokba is becsatlakozhatunk vele. A Navigator Z1-et kiállították a héten lezajlott MWC 2024 mobilkommunikációs expón is, ahol Dr. Chris Parkinson, a gyártó RealWear vezérigazgatója elmondta, hogy habár a tech iparban inkább a fogyasztói megoldásokat rajongják körbe, az ő termékük nagyon keresett eszköz bizonyos "modern és kritikus" munkafolyamatoknál.

Ennek a megfelelően viszont nemcsak jóval strapabíróbb a 3500 dolláros Apple Vision Pro headsetnél, hanem drágább is: 5850 dollárt kérnek érte, ami kb. 2,1 millió forintnak felel meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.