Hirdetés

Ezzel a forradalmi technológiával már egyetlen nap alatt újra járhatnak a gerincsérültek



|

Már több páciensen is sikeresen tesztelték az implantátumokra és mesterséges intelligenciára épülő rendszert.

Hirdetés

A technológia fejlődésével több hangzatos kísérlet is indult arra, hogy különböző implantátumokkal könnyítsék meg a mozgássérültek életét. A leghíresebb példa Elon Musk Neuralink-chipje, amely az agyba ültetve akár teljesen lebénult embereknek is lehetővé teheti a bonyolult eszközök vezérlését, pusztán az elméjüket használva.

A tudósok körében is kritizált megoldás helyett most itt egy látványosabb és kevésbé rémisztő koncepció, amit ráadásul már több emberen is kipróbáltak, és rendkívül hatékonynak bizonyult.

Hirdetés

A forradalmi technológia segítségével a súlyos gerincsérültek egyetlen nap alatt újra járhatnak, idővel pedig az olyan bonyolultabb műveleteket is elsajátíthatják, mint a lépcsőzés. Az eljárás mesterséges intelligenciával vezérelt implantátumokra épül, melyek a gerincvelőn át, elektromos impulzusokkal stimulálják a mozgásért felelős izmokat.

A találmány két svájci professzor, a lausanne-i műszaki egyetemen dolgozó Gregoire Courtine és a lausanne-i egyetemi idegsebésze, Jocelyne Bloch nevét dicséri. A prototípussal 2018-ban álltak elő, és már akkor bebizonyosodott, hogy képesek lábra állítani egy tolószékbe kényszerült gerincvelő-sérültet.

Azóta pedig elkészült a továbbfejlesztett változat, amit decemberben teszteltek először egy deréktól lefelé lebénult olasz férfin. Michel Roccati egy motorbaleset miatt lett tolószékes, az implantátumokkal viszont csak egy speciális járókeretre van szüksége, és rövidebb távokon szabadon közlekedhet a városban. A lábait végső soron egy táblagép mozgatja, ami a járókereten elhelyezett vezeték nélküli irányítóktól kapja az utasítást, hogy milyen jeleket küldjön az izmokat stimuláló implantátumoknak.

Rocattin kívül már két másik pácienssel is sikeresen tesztelték a technológiát, a tapasztalatok szerint az implantátumokkal már az első napon lehetséges a talpra állás, a pedálok tekerése, vagy az úszás is, a rehabilitációval pedig tovább növelhető az izomtömeg, s így a mozgás szabadsága is.

"Az első néhány lépés hihetetlen volt - egy álom vált valóra! Az elmúlt hónapokban intenzív edzéseken vettem részt, és egy sor célt tűztem ki magam elé. Például már tudok lépcsőn fel- és lemenni, és remélem, hogy tavaszra képes leszek egy teljes kilométert gyalogolni."

- nyilatkozta Rocatti az életét megváltoztató eljárásról. A találmányt az erre létrehozott NeuroRestore nevű szervezet gondozza, melynek weboldalán több tanulmány is olvasható a technológiáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.