Hirdetés

Visszafelé sült el a Google-féle Huawei szigor



|

Egy ideig úgy tűnt, a Huawei nagy bajba került, amikor megvonták tőle az Androidot. Most az Android kerülhet bajba, ha a Huawei megvonja tőle önmagát... és egy sor egyéb gyártót.

Hirdetés

A Google-Huawei tengelyen keletkezett repedések történetét valószínűleg mindenki ismeri, aki legalább minimális szinten olvasott tech híreket az elmúlt egy évben, de talán az is, aki nem. Röviden összefoglalva az amerikai-kínai kereskedelmi csatározások részeként (valamint azóta sem bizonyított kémkedési vádakra hivatkozva) a Trump-adminisztráció megtiltotta amerikai vállalatok számára, hogy a Huawei-jel kereskedjenek, és a legnagyobb tét az egész pakkban az volt, hogyan lesz így Android az érkező kínai mobilokon. Azóta ugyan végül valamelyest enyhültek a kereskedelmi tiltások, a Huawei még mindig csak az Android nyílt forráskódú alapjait használhatja, míg a Google Play alkalmazásbolt és a Google által készített appok helyett saját ökoszisztémát kellett elindítaniuk. Bár azt hihetnénk, a kínai cégnél mindez csak ideiglenes, amíg újra vissza nem térhetnek a Google ölelő kebelére, a helyzet nem is lehetne faramucibb.

Hirdetés

Elindult ugyanis egy olyan kezdeményezés, amelyet a Huawei mellett már az Oppo, a Xiaomi és a Vivo is támogat: a Global Developer Service Alliance létrejötte pedig azt mutatja, a Huaweinek esze ágában sincs újra a Google-höz dörgölőzni, ehelyett még erősebbre faragja saját androidos szoftverkörnyezetét, és átcsábít a buliba több egyéb fontos kínai gyártót is.

Mi is az a GDSA?

Bár az első híresztelések arról szóltak, hogy közös "ellengoogleplay" készül, a Global Developer Service Alliance nem egy egységes kínai szoftveráruház. A Huawei eleve a saját Google Play alternatívájára fókuszál, amelyet Huawei Mobile Services néven indított el, furcsa is lenne, ha néhány hónappal a start után lecserélné valami másra. A GDSA ehelyett egy olyan közös tanácsadási és szervizplatform, amely egyrészt összegyűjti a kínai mobilgyártók saját szoftverboltjait, és segítséget nyújt a fejlesztőknek ahhoz, hogy az általuk készített appokat ezekre optimalizálják, valamint az elkészült alkalmazások minél könnyebben és gyorsabban felkerüljenek az összes érintett app store-ba.

Az új kezdeményezés weboldalára folyamatosan kerülnek fel a segédanyagok a fejlesztők számára, de fontos, hogy a dokumentáció szerint a GDSA által érintett webáruházak a nyugati példákat követve nem csak appokat, hanem zenéket, könyveket és filmeket is tartalmaznak majd, és különféle felhőszolgáltatásokkal is foglalkozik.

Erőfitogtatásból szakadás

A Huawei ezzel védekezésből hirtelen egy meglepetésszerűt kevert le a Google-nek, és ott találta el a vállalatot, ahol nagyon tud fájni. Az álláspont eddig ugyanis az volt, hogy az amerikai tiltásoknak egyszer biztosan vége szakad majd, és akkor a kínai vállalat azonnal újra minden szinten a Google ügyfelévé válik - ehhez képest a Huawei nem csak azt jelezte, hogy esze ágában sincs ilyesmit tenni, de még viszi magával több fontos barátját is.

A kínai piac pedig nagyon fontos lenne a Google számára, nem véletlen, hogy pont ők lobbiztak folyamatosan az amerikai kormányzatnál azért, hogy enyhüljön az embargó. Ennek felemás eredménye lett, novemberben ugyanis a Trump-adminisztráció annyi engedményt tett, hogy ugyan újra lehetővé tette, de eseti engedélyekhez kötötte a kereskedelmet a Huawei-jel, és a jelek szerint a Google pont nem kapott ilyesmit, hiszen a gyártó legfrissebb mobiljai rendre az Android szabadon használható alapverziójával jönnek ki, de sem a megszokott Google appokat és szolgáltatásokat, sem pedig a Play Store-t nem mellékelhetik hozzá.

Namármost, ott van a potenciális felhasználói bázis terén eleve hatalmas Kína, ahol már eddig is látszott, hogy a Huawei Mobile Services indítása után nem lesz helye a Google ökoszisztémájának, és most a Xiaomi-Oppo-Vivo trió is kinyilvánította, hogy hasonlóan a HMS-hez, ők is saját szolgáltatási környezetben gondolkodnak. A GDSA manifesztójában eleve az szerepel, hogy szeretnének minden Kínán kívüli fejlesztőt arra ösztönözni, hogy használják az új lehetőségeket és töltsék fel a kínai gyártók szoftverboltjaiba is az appjaikat.

A Google számára már az is jelentős érvágásnak számít majd, ha a többi kínai gyártó dobja a Play Store-t és a hivatalos Google appokat, de simán elképzelhető az is, hogy az új összefogás nem áll meg itt, és egyéb távol-keleti területeken is népszerűvé válik, aztán szépen elkezd terjedni világszerte. Másrészt pedig sehol sincs kőbe vésve, hogy csak a nyitó négyes marad benne az összefogásban, még több kínai gyártót is bevonhatnak - sőt, az sincs leírva sehol, hogy kínainak kell lenni. Végső soron tehát kialakulhat egy ökoszisztéma és alkalmazások terén összerakott ellenpólus a Google-lel szemben, és a vállalat elveszítené a mostani "ha Android akkor Google" alapvetést. És így lesz egyetlen kegyvesztett cég mellőzéséből egy olyan forradalom a végeken, aminek a végére a Google mobilos birodalma komolyan repedezni kezd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.