Hirdetés

Guinness-rekordot döntött a 100 méteres távon sprintelő robot



|

Cassie az első kétlábú szerkezet, amely versenypályán bizonyította a mozgékonyságát.

Hirdetés

Két lábon járó robotot alkotni jóval nagyobb kihívás, mint mondjuk egy guruló, vagy több lábon álló modellt, de a tudomány az elmúlt években ezen a területen is látványos eredményeket ért el.

Az olyan csúcstechnológiás fejlesztések, mint a Boston Dynamics akadálypályákat teljesítő Atlasa, vagy a világ leggyorsabb kétlábú robotjaként ismert MABEL mellett szintén az élvonalat képviseli az Oregoni Állami Egyetemből kinőtt Agility Robotics Cassie-je, amely tavaly az 5 km-es távot is lekocogta, most pedig a 100 méteres sprintben állított fel Guinness-rekordot.

A struccként szaladó szerkezet 24,73 másodperc alatt teljesítette a kihívást, ami az emberi sprinterekhez képest (9,58 másodperc a jelenlegi világrekord) ugyan kevésnek tűnik, de a szintetikus futók kategóriájában első és egyedülálló teljesítmény.

Hirdetés

Az Agility Robotics gépi tanulás segítségével trenírozta a struccként szaladó szerkezetet, egy hét alatt egy egész évnyi edzést szimulálva.

A projektben résztvevő Alan Fern, mesterséges intelligenciára szakosodott professzor szerint a legnagyobb gondot nem is maga a sprintelés, hanem az átmenet leprogramozása okozta a kiindulási póz, a futás és a beérkezési póz között.

Cassie-nek végül két együttműködő neurális hálót kellett bevetnie és összedolgoznia, hogy ne bukjon fel, melyek közül az egyik a futásért, a másik pedig a mozdulatlanul állásért felelt.

Ahogy a fenti videó is mutatja, a robot és az edzővé átvedlett mérnökök kiválóan abszolválták a feladatot, így a rekord megkapta a maga bejegyzését a Guinness-adatbázisban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.