Hirdetés

Nyaralni mész? Íme pár hasznos weboldal és app utazáshoz!



|

Megnéztük azokat az alkalmazásokat, amelyeket kifejezetten arra találtak ki, hogy megkönnyítsék az életed, ha külföldön jársz.

Hirdetés

Még ha nem is a kütyüket nyomkodod, ha nyaralni mész, a telefon mindig veled van, és a megfelelő szoftverekkel felvértezve felbecsülhetetlen segítség lehet számodra, ha olyan helyen jársz, ahol korábban még nem voltál. Bár a cikket a nyaralás témájára fűzzük fel, a most bemutatott alkalmazások nemcsak az év legmelegebb hónapjaiban lehetnek hasznosak, hanem szinte bármikor. Persze mind a Google, mind az Apple alkalmazásboltjában több tucat, esetenként több száz alkalmazás található ugyanarra a célra; a bemutatott szoftverekkel jó tapasztalatokat szereztünk, ezért is ajánljuk őket, de nyugodtan próbálj ki helyette más alternatívákat is!

Google Térkép

Mindig jó, ha van egy térkép kéznél; a sokféle alternatív megoldás közül a Google Térkép az egyik, ha nem a legjobb választás. Bár sokan a Waze-re esküsznek az aktív közösség miatt, a helyzet az, hogy a Google Térkép összességében kényelmesebben használható - főleg akkor, ha teljesen ismeretlen helyen jársz, mert adott esetben az Utcakép nézet is segíteni tudja a tájékozódást.

Alternatíva: Waze, Apple Térkép

Expedia

Ha saját magadnak szervezed a repülőjegyet és/vagy a szállást, akkor jó eséllyel az interneten keresztül teszed ezt meg. A legtöbb szolgáltatónak van mobil alkalmazása is, amit több okból is érdemes letölteni a telefonra. A legfontosabb az, hogy így a foglalási adatok mindig nálad lesznek, de emellett előny az is, hogy a légitársaságtól vagy a szállásadótól érkező figyelmeztetések biztosan elérnek. Ha lekésted a csatlakozást, vagy a szállás(adó) tudni szeretné, hogy mikor érkezel, akkor nagy segítség, hogy az ehhez kapcsolódó üzeneteket nem kell az e-mail fiókban keresgélni. De fogsz kapni értesítést arról is, ha megkezdődött a beszállás a járatodra, és arról is, hogy utolsó nap meddig kell elhagynod a szállást. Természetesen az Expedia csak egy példa, számos más szolgáltatónál van lehetőséged foglalást intézni. Ha a repülőjegyet foglalási oldalon vásároltad, töltsd le a légitársaság saját alkalmazását is.

Alternatíva: Booking.com, Kayak, Orbitz, Hotels.com, AirBnB, Agoda

Hirdetés

TripIt

Tipikusan az a szoftver, amit ha csak a nyaraláson veszel elő, akkor nem biztos, hogy sokra mész vele: a TripIt amellett, hogy a nyaralással kapcsolatos minden információt egy helyen tart, elsősorban arra nagyon jó, hogy a kiválasztott úti cél alapján látnivalókat, programokat találj vele, továbbá megszervezd azt, hogyan fogsz eljutni egyik helyről a másikra. A TripIt egy sor extra funkcióval rendelkezik, amivel a csoportos (barátos) utakat is kényelmesebbé teheted: az összeállított útvonalakat megoszthatod például másokkal e-mailben vagy naptárbejegyzésben, és lehetőséged van arra is, hogy a foglalási e-maileket, QR-kódokat eltárold.

Alternatíva: számos olyan szoftver létezik, amely egy-egy régióra koncentrál, a RoadTripper például amerikai és kanadai nyaralásoknál lehet hasznos.

Lonely Planet

Egy olyan alkalmazás, amely a Föld szinte bármely pontjára vonatkozóan pillanatok alatt megmutatja neked, hogy milyen érdekességekre számíthatsz, melyek a legjobb éttermek, a leghíresebb látványosságok és így tovább. A Lonely Planet telis-tele van remek fotókkal, de információban sincs hiány: tájékozódhatsz a várható költségekről, megnézheted a legfontosabb tudnivalókat, valamint több, előre összeállított útiterv közül választhatsz, ha nincs erőd/időd/ötleted sajátot összeállítani. A terveket akár egy saját terv kiindulási alapjaként is használhatod.

Alternatíva: TripAdvisor

AllTrails

Ugyanezt nyújtja az AllTrails is pepitában, azzal a kiegészítéssel, hogy nemcsak városi környezetben, hanem a szabadban is keresgélhetsz útvonalakat: vagyis nemcsak akkor segítség, ha egy londoni belvárosi sétára indulnál, hanem biciklis- és túraútvonalakat, valamint tanösvényeket is találhatsz benne. A választék hatalmas, közel 400 ezres!

PackPoint

Ha gyakorlott utazó vagy, akkor bizonyára van saját utazási listád, amely tartalmazza, hogy egy-egy nyaralásra mit is kell magaddal vinni: ruhák, kütyük és így tovább. A PackPoint az úti cél és az általad beállított egyedi jellemzők (hány napra mész, búvárkodni is szeretnél-e, elegáns vacsorára vagy hivatalos, netán kisbabával utazol stb.) megadása után segít neked a lista összeállításában, továbbá lehetőséget ad arra is, hogy mások listáit megnézd, vagy a sajátodat megoszd. Az app ellenőrzi az időjárást is, így attól függően javasolja például az esőkabátot, hogy arra valóban szükség lesz-e. Több úti cél esetén több listát is készíthetsz, természetesen.

WeatherBug

Mindig jó, ha tudod azt is, hogy milyen időjárásra számíthatsz - a WeatherBug a tartózkodási helyed ismeretében nemcsak tíznapos előrejelzést tud adni, hanem akár olyat is, ami a következő pár órára vonatkozik. A tíznapossal ellentétben az órás előrejelzés többnyire elég pontos.

TimeShifter

A rutinos utazók már tudják, hogy mire számítsanak, viszont azokat, akik először utaznak olyan helyre, ahol az időeltolódás 6 óra vagy több, alighanem alaposan fejbe vágja a jetlag láthatatlan kalapácsa. A jetlagre mindenki érzékeny (az is, aki azt mondja, hogy nem), a kérdés csak az, hogy mennyire. Mindenesetre a TimeShifter nevű app segít felkészülni azzal, hogy az utazás előtti napokban az alvási szokásaidat és az életkorodat is figyelembe véve megmondja, hogy mikor érdemes aludnod, pihenned és kerülnöd a napfényt ahhoz, hogy a tested a lehető legkisebb stressz mellett tudjon átállni az új időzónára. Egyébként a tapasztalat azt mutatja, hogy a szervezetet jobban megviseli a keleti irányú utazás során tapasztalható jetlag.

Netflix, Spotify

A biztonság kedvéért legyen nálad valamilyen minőségi streaming szolgáltató appja is, elvégre előfordulhat, hogy annyira elfáradsz, hogy "kivennél egy napot", máskor pedig a szakadó eső miatt kényszerülsz egész napra a szobába. Sőt, a Netflixet arra is használhatod, hogy előre letölts néhány filmet, amelyeket aztán a repülőn, út közben tudsz megnézni.

Google Fordító

Bárhová is utazol, könnyen elfordulhat, hogy olyan helyre (is) tévedsz, ahol éppen semmilyen, általad ismert nyelven nem tudsz kommunikálni. Ilyenkor nagy segítség lehet a Google Fordító, amely rengeteg nyelvre akár offline is működik - online kapcsolat esetében pedig szinte "bárhol" használható. A fordító nemcsak az emberekkel való kapcsolattartásban lehet segítségedre: képes arra is, hogy a kamera segítségével élőképen fordítson szövegeket, például utcai tábláknál vagy közértben, ha valamilyen harapnivalót keresel. Igaz, ehhez a funkcióhoz online kapcsolat is szükséges.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.