Hirdetés

Házakat és hajókat készít ez a gigantikus 3D-nyomtató



|

Az eszköz egy hónap alatt elkészít egy csatahajót a Védelmi Minisztériumnak, pedig az hagyományos módszerekkel akár egy évig is eltarthatna.

Hirdetés

Új Guinness-rekord dőlt meg az amerikai Maine Egyetemen, ahol akkora, polimer anyagot felhasználó 3D nyomtatót hoztak létre, ami még a szintén ott megszületett 2019-es modellt is túlszárnyalja. A régebbi géppel korábban gyártottak már egy 2300 kilogrammos modellt, és tavalyelőtt két további megtermett hajót is a Védelmi Minisztériumnak.

Ezek a korábbi "nyomtatott" vízi járművek a mai napig ellátmányt és fegyvereket szállítanak a hadgyakorlatok és éles bevetések során. Az új nyomtató azonban most ennél is tovább megy: nagyobb hajókat gyárt rövidebb idő alatt.

Egy 3Dirigo típusú hajót például akár 72 óra alatt el tud készíteni, de egy olyan nagy hajót sem tart neki legyártani egy hónapnál tovább, aminek megalkotása a hagyományos módon akár egy egész évig is eltartana.

Hirdetés

A Factory of the Future 1.0 nevű 3D-nyomtatót sok további hasznos dolog nyomtatására is lehet majd használni a tervek szerint. Gyorsan és hatékonyan készíthet épületeket, hídelemeket és szélturbinák alkatrészeit is. Korábban hasonló eszközzel készítettek már hidat, mecsetet sőt, teljes falut is.

A gép 230 kilogrammnyi anyagot nyomtat ki óránként 10 méter szélességben, 30 méter hosszan, mindezt akár 5,5 méter magasságig. Ez bőven elegendő kapacitás egy egyszintes épület megalkotására. A szerkezet fordított üzemmódban eltávolítani is képes, a munka során gépesített karokkal mozgatja a megmunkálás alatt álló anyagot.

Az egyetem tervei szerint a korábbi rekorder 3D nyomtatóval összedolgozva lehetne a legtöbbet kihozni a Factory of Future 1.0-ból. A 3D-nyomtatás, a technológia alig néhány évtizedes szabadalma óta folyamatosan felfutóban van, és hamarosan elhozhat akár egy új ipari forradalmat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.