Hirdetés

Házkutatást tartottak a Huaweinél



|

A sajtó értesülései szerint súlyos ügyben nyomoznak a kínai cég francia ága ellen.

Hirdetés

Az elmúlt évek során a mobiltelefonokat és csúcstechnológiás hálózati eszközöket gyártó Huawei több nyugati országban is célkeresztbe került a kínai vezetéshez való közelsége miatt, miután az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatként azonosította a vállalatot és gazdasági büntetőszankciókat vetett ki rá.

A Huawei elleni hadjárat egyik látványos epizódja volt, amikor 2018-ban egy kanadai látogatás során csalás vádjával letartóztatták az alapító lányát és a cég igazgatótanácsi elnökhelyettesét, Men Wanzhout. Ez az ügy ugyan a vezető hazatérésével végződött, most viszont ismét meggyűlhet a vállalat baja a törvénnyel.

Hirdetés

A CNN beszámolója szerint ugyanis a francia pénzügyi ügyészség emberei a múlt héten átkutatták a Huawei helyi ágának irodáit. Az akció tényét maga a cég is megerősítette, közölve, hogy mindenben együttműködnek a nyomozókkal. A hatóság ugyanakkor nem adott ki hivatalos közleményt, így csak a CNN saját forrására támaszkodhatunk.

A francia igazságügyben dolgozó forrás szerint a házkutatásra a pénzügyi ügyészség által kezdeményezett előzetes vizsgálat részeként került sor, amelyet "tisztességes eljárás megsértése" miatt indítottak. Ez egy tág jogi fogalom és olyan bűncselekményekre vonatkozik, mint a korrupció, a kivételezés és a befolyással való üzérkedés. A CNN kiemelte, hogy az előzetes vizsgálat még nem jelenti, hogy valóban bűncselekmény történt.

"A Huawei több mint 20 éve van Franciaországban, ezalatt pedig betartotta az országban érvényes törvényeket és előírásokat."

- nyilatkozta a Huawei szóvivője, aki szintén nem árult el részleteket az ügyről. A cég  beágyazottságát mutatja, hogy a vállalat éppen egy 200 millió eurós gyárat épít az országban, amely az egész európai piacot látná el 5G berendezésekkel és 500 munkahelyet teremtene. A helyi divízió vezérigazgató-helyettese, Minggang Zhang pedig egy decemberi interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy évi 80 millió eurót fektetnek a franciaországi kutatásaikba.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.