Hirdetés

Honor 200 Lite teszt – ez lett a hazai szolgáltatók kedvence, de miért is?



|

A belépőszintet célozza a Honor 200-as család legkisebb tagja, ami külsőre kellemesen modern, de belül csak alapszolgáltatásokra számíts.

Hirdetés

Töretlen energiával és lelkesedéssel, hajszálpontos időzítés alapján dobja piacra újabbnál újabb mobiltelefonjait a Honor, amivel már most elérte, hogy minden szolgáltató kínálatában ott van, és egyre több felhasználó számol vele, amikor új készüléket választ magának. A gyártó a prémium és a felső kategória mellett az alsó- és a középkategóriában is nagyon aktív, sőt, legtöbbet ezen készülékeit reklámozza. Ezek azok a modellek ugyanis, amikből rengeteget tudnak értékesíteni a szolgáltatóknál, hiszen modern külsejük és néhány hangzatos extrájuk ellenére áruk igen barátságos. A Honor elérhető árú készülékeinél többször is tapasztaltuk az elmúlt 1-2 évben, hogy míg a szaküzletekben viszonylag magas áron (néha meglepően drágán) lehetett hozzájutni a legújabb alsó-középkategóriás telefonokhoz, addig a szolgáltatóknál ennél látványosan kedvezőbb árakat találtunk. Tesztünkben a hivatalos kiskereskedelmi ár szerint (129 990 Ft) értékeljük a Honor 200 Lite-ot is, ám ahogy a korábbi készülékeknél, úgy itt is jelentős az esélye annak, hogy a szolgáltatóknál egészen más ár/érték aránnyal fogsz találkozni.

Nagy ugrás a számozásban, de…

A hazánkban is forgalmazott, számozott Honor mobilok tavaly, 2023-ban érték el a 90-es számot. Ezt Kínában követte még a 100-as család, ám idén nem a 110-es csapattal folytatta a cég, helyett mindjárt 200-ra ugrott. A nagy lépés azt sugallja, hogy a telefonok is nagyot léptek előre, ám ahogy azt tesztünk főszereplőjénél is látni fogjátok, erről szó sincsen, a jól kiszámítható, evolúciós fejlesztés érkezett meg.

A Honor 200 Lite az idei család legkisebb tagja, ám külsejében nem sok minden utal arra, hogy egy belépőszintű készülékkel lenne dolgunk. A mai divatnak megfelelően lapos, határozott élekkel és lekerekített sarkokkal határolt fémkeretet kapott a telefon, a hátlap pedig ugyan műanyag, de a fémes csillogás nagyon jól mutat. A súlyelosztás ideális, stabilan kézben tartható a mobil, a lapos kereten nem csúszkál az ujj és attól sem kell tartanod, hogy véletlenül hozzáérsz az érintőkijelzőhöz. A Honor 200 Lite kifejezetten könnyű és vékony készülék, mindössze 6,8 mm vastag és 166 gramm, bár a vastagságon némileg ront a nagy méretű kamerasziget.

A mind a négy oldalon vékony kávákkal körbevett, sík AMOLED-kijelző 6,7"-os és FHD+ felbontású, 90 Hz-es frissítésű és egy extra gyári fólia is védi a karcoktól, ütésektől. A csúcsfényerő akár 2000 nit is lehet, ami bőségesen elegendő még napsütésben is. Az 50 MP-es szelfikamera vízszintes kapszulakivágást kapott, amit a Honor szoftveres animációkkal is kiemel (például zenelejátszásnál), ahogy azt például a Honor Magic6 Prónál és más gyártónál is láthattuk már. Az ujjlenyomat-olvasót a bekapcsoló gombba rejtették, amely teljesen belesimul a készülék oldallapjába. IP-besorolás sajnos nincs, vagyis nem víz- és porálló a készülék, és hivatalosan a ráfröccsenő víztől sem védett (de ezt még akár túl is élhetné).

A hátlapból 2 mm-re emelkedik ki a nagy méretű, szögletes, dizájnjában nem különösebben túlgondolt kamerasziget, amely három kamerát és egy villanót csoportosít egybe. A legfontosabb ezek közül a 108 MP-es főkamera, amit egy 5 MP-es ultraszéles látószögű, és egy 2 MP-es makrómodul egészítenek ki.

A Honor 200 Lite-ot nyolcmagos MediaTek Dimensity 6080-as SoC hajtja, amihez 8 GB RAM és 256 GB tárhely kapcsolódik. Az USB Type-C port, a GPS, NFC, BT, a Dual SIM 5G és Wi-Fi 5 maguktól értetődnek, viszont nincs sztereó hangzás, jackcsatlakozó és eSIM-et sem kezel a Honor 200 Lite. Az akkumulátor tekintélyes, 4500 mAh kapacitású, sőt, 35 wattos gyorstöltést is támogat, ám vezeték nélküli töltés nincs és töltőfejet sem rejt a mobil csomagolása.

Hirdetés

Csodák kizárva

Nem árulunk el titkot azzal, hogy a Honor 200 Lite nem ostromolta a tesztlaborunk toplistáját semmilyen tekintetben. A MediaTek Dimensity 6080 nem egy erőmű, sőt, kifejezetten harmatos teljesítményű. A MediaTek Dimensity 7030-as legalább 1,5× gyorsabb nála, sőt, még a sokéves Snapdragon 778G és a Snapdragon 6 Gen1 is jobban teljesítenek a tesztek alatt. De nem csupán ez a gond a sebességgel: az adattároló is meglehetősen lassú, ami az appok indítására, a képek, videók mentésére is rossz hatással van, az integrált Mali-G57 MC2 pedig csak a legegyszerűbb grafikájú mobiljátékokhoz lesz elegendő.

A Honor 200 Lite-tal készült képek az alsó-középkategóriában megszokott szintet hozzák. A főkamera 108 MP-es szenzora kellőképpen részletgazdag képeket ment jó fényviszonyok mellett: nem torzít a széleken sem, nincs túlzott utómunka és természetellenes színek sem. Amint azonban romlanak a látási viszonyok, úgy veszít részletességéből a kamera is, a szoftveres feljavítás pedig hiába próbál meg mindent, nem minden esetben sikerül neki kompenzálni a hiányosságokat. Az ultraszéles látószögű kamera szenzora meglehetősen limitált és az apró részletek mellett a színek hű visszaadásában is csak közepes szinten mozog. A részletek jelentős részének búcsút inthetünk, ezen csak a szoftveres élesítés igyekszik némileg javítani. A harmadik modul a makró lenne, ám ez mindössze 2 MP-es és tényleg csak akkor ajánljuk, ha információt szeretnél elmenteni képi formában, nem pedig művészi fotóalbumodba készítesz felvételeket. A kamera appban nagyítani is tudsz 2x-es és 3x-os állásban, ami természetesen szoftveres és igényli, hogy stabilan tartsd a telefont. Maximálisan 10x-es nagyítást tudsz kapcsolni, aminél OiS hiányában garantált az elmosódás és a zaj, ám az utómunka itt nagyot dob az eredményen, és például a feliratokat, szövegeket szépen kiélesíti utólag.

A videózás terén komoly, többéves limitációkra kell felkészülnöd. A felbontás maximálisan full HD, amihez 30 fps sebesség tartozik - se több, se kevesebb. A felvétel közbeni kameraváltás sem támogatott, de ez nem is olyan nagy gond, mert a normál kameraváltások során is egészen sokat kell várni, míg az egyik szenzorról vált a telefon a másikra. Az 50 MP-es szenzornak köszönhetően a szelfik részletgazdagok és élvezhetők még közepes fényviszonyok mellett is, ezen a téren jól teljesít a Honor 200 Lite.

Meglepetések nélkül

Persze nem is extrém gamermobilnak, vagy fotós/videós csúcskészüléknek szánták a Honor 200 Lite-ot, de sajnos néha-néha még a menük is megakadtak és az appok közti gyorsváltás sem olyan zökkenőmentes, mint ahogy azt már megszokhattuk a hasonló árkategóriás telefonoknál. A jó hír, hogy a belépőszint ellenére a legfrissebb szoftvert kapta meg a mobil, így Android 14 rendszer és MagicOS 8.0 fogad már első bekapcsoláskor. Ez az a felület, amibe már a gyártó legújabb AI-funkciói, a Magic Capsule (a szelfikamera körüli rész meganimálása) és a Varázsportál adaptív oldalmenü is bekerültek.

Sajnos arról nincs információnk, hogy hány évnyi OS-frissítést és biztonsági szoftvertámogatás jár a készülék mellé, de nem lennénk meglepve, ha ez mindössze 1-2 főverziót és maximum 3 év biztonsági javítást jelentene. Ez még nem feltétlenül rosszabb, mint a konkurensek ajánlatai, ám fontos, hogy ezek a frissítések időben érkezzenek, ne kelljen 6-10 hónapot várni egy-egy UI- és funkciófrissítésre.

A Honor 200 Lite minden tekintetben átlagos, belépőszintű mobiltelefon, középkategóriásnak inkább nem mondanánk. 130 ezer forintos listaára meglehetősen magas, ennyi pénzért a konkurensek jobb szolgáltatásokkal és teljesítménnyel csábítanak. Ilyen például a vadonatúj Samsung Galaxy A35 és a tavalyi Galaxy A54, vagy a Motorola Edge 40, ami jelentősen erősebb, jobb kamerákkal és kijelzővel szerelt, kapsz hozzá töltőfejet és a Samsungokhoz hasonlóan por- és vízálló. Ha a teljesítmény a legfontosabb, a Xiaomi Poco X6 Pro lehet jó választás ennyiért, vagy szintén a Xiaomi-tól a Redmi Note 12 Pro+ 5G (és a Redmi Note 13 Pro 5G), ami a jobb kamerák mellett villámgyors töltést és jackcsatlakozót kínál.

A Honor 200 Lite kétféle színben (ciánkék és fekete) érkezik hazánkba és a nagyobb szaküzletek (Media Markt, Euronics, eMag) mellett mindhárom szolgáltató kínálatában megjelenik. Előrendelői akció, a telefonhoz járó ajándékok nem lesznek, viszont abban biztosak vagyunk, hogy már a május 21-ei megjelenéskor vonzó árakon fogják kínálni előfizetés mellé a szolgáltatók a Honor 200 Lite-ot.

Honor 200 Lite

Ár: 129 990 Ft
A Honor 200 Lite az idei család legkisebb tagja, ám külsejében nem sok minden utal arra, hogy egy belépőszintű készülékkel lenne dolgunk.
  • Mediatek Dimensity 6080 SoC
  • 6,7", FHD+, AMOLED, 90 Hz, 2000 nit
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 50+5+2/50 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5.1, NFC
  • Android 14, MagicOS 8.0
  • 161×74,6×6,8 mm, 168 g
  • 4500 mAh akkumulátor, 35 W gyorstöltés
  • 425 925 pont AnTuTu
  • 785/1966 pont GeekBench 6
  • 8651 pont PCMark8 W3.0
  • 17 238 pont PCMark Storage
  • 1330 3DMark Wild Life
  • 807 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • modern külső
  • jó kijelző
  • könnyű és vékony
  • elegendő RAM és tárhely
  • friss OS
Kontra
  • harmatgyenge SoC
  • a segédkamerák gyengék
  • műanyag hátlap
  • mono hangzás
  • lassú adattároló
  • csak közepes üzemidő
  • nincsen IP-besorolás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8816
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor 200 Lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-05-03 15:38:17
    [gameinfo_webpage] => https://www.honor.com/hu
    [gameinfo_tags] => honor 200 lite, mobil, okostelefon, android, teszt
    [gameinfo_url] => honor-200-lite
    [gameinfo_pro] => modern külső
jó kijelző
könnyű és vékony
elegendő RAM és tárhely
friss OS
    [gameinfo_kontra] => harmatgyenge SoC
a segédkamerák gyengék
műanyag hátlap
mono hangzás
lassú adattároló
csak közepes üzemidő
nincsen IP-besorolás
    [gameinfo_data] => Mediatek Dimensity 6080 SoC
6,7", FHD+, AMOLED, 90 Hz, 2000 nit
8/256 GB RAM/tárhely
50+5+2/50 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5.1, NFC
Android 14, MagicOS 8.0
161×74,6×6,8 mm, 168 g
4500 mAh akkumulátor, 35 W gyorstöltés
425 925 pont AnTuTu
785/1966 pont GeekBench 6
8651 pont PCMark8 W3.0
17 238 pont PCMark Storage
1330 3DMark Wild Life
807 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 129 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Honor 200 Lite az idei család legkisebb tagja, ám külsejében nem sok minden utal arra, hogy egy belépőszintű készülékkel lenne dolgunk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-200-lite-8816.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => modern külső
            [1] => jó kijelző
            [2] => könnyű és vékony
            [3] => elegendő RAM és tárhely
            [4] => friss OS
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => harmatgyenge SoC
            [1] => a segédkamerák gyengék
            [2] => műanyag hátlap
            [3] => mono hangzás
            [4] => lassú adattároló
            [5] => csak közepes üzemidő
            [6] => nincsen IP-besorolás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    5

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.