Hirdetés

Így telt a PC World első 30 éve|

Embert próbáló feladat, de izgalmas és tanulságos időutazás 30 évnyi PC World magazint átlapozni. Nagy utat tettünk meg tele hajmeresztő kanyarokkal, lejtőkkel-emelkedőkkel és zsákutcákkal - de itt vagyunk, és vár a jövő.

Hirdetés

2012

Az iOS-nél jóval nyitottabb Android sajnos a vírusoknak is nagyobb teret enged - ebből még baj lehet. "Google+ a Facebook gyilkosa?" írjuk egyik címlapunkon, szerencsére kérdőjellel, mert mint kiderül, nem. Érkeznek a cloud gaming előfutárai, de sajnos kerek tíz évvel hamarabb a kelleténél. A CES-en LG tévén próbáljuk ki a Gaikait, amely azóta már a PlayStation Nowba integrálódott. Elindul a Microsoft Surface termékcsaládja, az új Windowst mintha egyenesen rá tervezték volna (mert tényleg). A szerkesztőséget megosztják a csempék és főképp a Start-gomb hiánya, de legalább egyszerűbb, letisztultabb, és végre nem Aero "fenszizésre" pazaroljuk gépünk erőforrásait. Horváth Balázs kézzel írt búcsúlevélben köszön el (már amennyire el tudtuk olvasni), helyére Szabó Zsanett kerül, akinek helyére Haraszi Tibor kerül. A címlapra pedig QR-kód, amellyel bele lehet kukkantani a lapba - amely továbbra is 1995 forint.

Az év fontos újdonságai: Intel Core i7-3770K, Windows 8/WP 8, Microsoft Surface, Raspberry Pi, Pinterest, Adobe Creative Cloud, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, Diablo III, Mass Effect 3

2013

Nem akármi, hogy a PC World olvasói és a szerkesztőség egyaránt egy AR mobiljátékot választ meg az év alkalmazásának: az Ingress óriási siker. Edward Snowden az év embere nemcsak az NSA-ról kiadott információi miatt, hanem mert annak következtében iparági szintű, nyílt diskurzus indult meg privát szféránk védelméről. A Macworld iPadre gyártott digitális magazinná alakul. Gyakran írunk a VR új korszakáról, de miután kipróbáljuk az Oculus Rift első fejlesztői változatát, már hiszünk is benne. A Microsoft felvásárolja a Nokiát, a Spotify megérkezik Magyarországra. A PS3 egy évvel később rajtolt, mint az Xbox 360, a célegyenesben mégis beelőzi; új kör indul, befut az új konzolgeneráció, a szerkesztőség azonban a SteamOS-től várja, hogy visszahozza a PC régi hírnevét. Árat nem emelünk.

Az év fontos újdonságai: Intel NUC, HDMI 2.0, 4K/60 fps/HDR, PlayStation 4, Xbox One, Oculus Rift DK1, HTC One, Nexus 5, Pebble Smartwatch, Google Glass, Galaxy Gear, ChromeCast, Surface Pro 2, GTA V

2014

Haraszi Tibor a januári lapszám bevezetőjében a karácsonyi pihenés utáni visszarázódás szomorúságáról ír, bár valószínűleg nem a sajátjáról, hiszen átadja helyét Molnár Józsefnek. FD, CD, majd DVD után felhőalapú szolgáltatássá alakítjuk mellékletünket, amely a PC World Plus nevet kapja. Az aktivációs kóddal elérhető online felület eleinte még párhuzamosan működik a DVD-melléklettel, később teljesen leváltja azt. Drónok és okoskiegészítők tesztjei is megszokottá válnak a lapban, de a legörömtelibb "megszokott dolog" a Start-gomb, amit a Windows 8.1-ben visszakapunk. A "phablet" szóval barátkozunk, és az Uberrel, amely időközben megérkezett Magyarországra - a taxisoknak ez nem sikerül, úgyhogy hamarosan távozik is. A szerkesztőség Lei Junt, a Xiaomi alapítóját választja az év emberének, aki szinte pillanatok alatt rántotta fel cégét iparágat formáló erővé. Olvasóink Árvai Pétert, a Prezi alapítóját választják az év emberének.

Az év fontos újdonságai: Intel Core i7-5960X, Intel Edison, iMac Retina 5K, Amazon Alexa, HoloLens, Apple Watch, Google Cardboard, Samsung Gear VR, Hearthstone: Heroes of Warcraft, Mario Kart 8

2015

Hamarosan érkezik a Windows 10, a Microsoft már arra fókuszál, de mi még a magunk szerény eszközeivel igyekszünk befoltozni a magára hagyott Windows 7-et is. Online felületeink már évek óta igyekeznek a Google (nem mindig kristálytiszta) elvárásainak megfelelni, tartalomgyártásunkat megpróbáljuk a Facebook igényeivel is összehangolni. Felmerül egy lehetséges PC World informatikai tábor ötlete, és mivel amúgy is egyre gyakrabban hívnak bennünket iskolai előadásokra, az ilyen jellegű edukációs tevékenységek szervezésére megalapítjuk a HelloWorld Egyesületet. Kritizálni könnyebb, de mi a gyakorlatban is igyekszünk megmutatni, hogy hogyan képzeljük el az "ideális" informatikai oktatást, ezért nagyszerű szakmai partnerek bevonásával saját tananyagot fejlesztünk. Miután sikerrel lezajlanak a nyári programok, ezt a lapban is elkezdjük közreadni - az élethosszig tartó tanulás jegyében.

Az év fontos újdonságai: Windows 10, Cortana, Edge, Apple Music, Alphabet, SpaceX vs Blue Origin, AlphaGo, klímaváltozás, drónok törvényi szabályozása, Metal Gear Solid V, Bloodborne

2016

Lassacskán kivezetjük a DVD-t, májustól már csak az előfizetői példányokhoz csomagolunk lemezt. Ettől függetlenül a PC World Plus felületen az összes anyagot megtalálja az is, aki újságosnál vásárolja a magazint. Egyre veszélyesebb arcát mutatja a közösségi média: 2016 az év, amikor a világ rádöbben, hogy fegyverként is használható; az álhírek problémájával többször is foglalkozunk. Az Apple vs. Microsoft örök rangadó váratlan fordulatot vesz: a MacBook Pro látványos fejlesztése, az érintősáv ugyan ötletes, de nem arat zajos sikert, míg a Surface-hez kapcsolódó Microsoft-bejelentéseket (főképp a Surface Studio/Surface Dial kettősét) meglepetten és lelkesen fogadja a közönség. A PlayStation VR-megoldása nagyszerű ár-érték arányt mutat, ez a legolcsóbb eszköz bárki számára, hogy belevesse magát a VR-játékok (és a multimédiás élmények) sűrűjébe.

Az év fontos újdonságai: Intel Core i7-6950X, HBM 2, PlayStation VR, PlayStation 4 Pro, Surface Studio, Surface Dial, Google Pixel, Galaxy S7, Pokémon Go!, The Witcher III: Wild Hunt

A következő 5 év eseményeihez lapozz tovább!

Oldalak: 1 2 3 4 5 6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.