Hirdetés

Jeff Bezos miatt késik az következő holdra szállás



|

Nem biztos, hogy a plusz év elég lesz behozni a lemaradást.

Hirdetés

Komoly politikai propagandát faragott Donald Trump és kormánya az űrkutatásból. Megalapították például a Space Force-t, az első űrhaderőt képviselő szervezetet és elindították az Artemis-programot is, ami új irányba, az emberek Holdra való visszajuttatására csoportosította át a NASA erőforrásait.

A NASA gyorsan le is szerződött a szakma rocksztárcégével, hogy 2,9 milliárd dollárért építsen helyettük űrhajót, ami majd az első nőt és az első színes bőrű űrhajóst is a Holdra repíti.

Hirdetés

Augusztus közepén elkezdtek szárnyra kapni bizonyos pletykák, miszerint a program menetrendje bajba került, akkor azt mondták, a SpaceX és a NASA is túl lassan halad a saját feladataival, emiatt csúszhat a projekt.

A történethez azonban hozzátartozik, hogy Elon Musk cége egy közbeszerzésen nyerte el a lehetőséget, hogy együtt dolgozzon a NASA-val az Artemis-projekten, amire történetesen Jeff Bezos és a Blue Origin is benevezett. Utóbbi nehezen viselte a vereséget, aminek állítólag pénzügyi okai voltak, ezért beperelte a NASA-t.

A NASA most már hivatalosan is eltolta az ambiciózus kilövést, amellyel 2024-ben ismét embereket juttatnának a Holdra. A céldátumot egy évvel módosították. Bill Nelson, az űrhivatal ügyintézője így magyarázta a késést:

"Közel hét hónapot vesztegettünk el pereskedéssel, ami alaposan kitolta az emberi leszállást, valószínűleg 2025-nél korábban nem fog összejönni."

Az Artemis-program első kilövése jövő év elején esedékes, amikor egy ehhez hasonló SLS rakéta a tervek szerint több hétig a Hold körül kering majd. A repülés célja, hogy megbizonyosodjanak a jármű biztonságáról. Az Artemis II hasonló útra indul majd, ezen azonban már utasok is lesznek, sajnos azonban ennek is csúszik a kilövése, 2023-ról 2024-re tették át.

A végső indulás tehát még nagyon messze van, de legalább egy hosszú ideje megoldatlan feladatot úgy néz ki, sikerült kipipálniuk a mérnököknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.