Hirdetés

Képekből generál játékokat a Google mesterséges intelligenciája



|

A Google Genie-nek már egy szimpla fotó is elég, hogy összedobjon egy platformert.

Hirdetés

A tavalyi évben végignézhettük, ahogy a gépi tanuláson alapuló szöveg- és képgenerátorok meghódították a világot, 2024 pedig újabb ugrást hozott, hiszen az AI-piac egyik úttörője, az OpenAI nemrég egy vadonatúj modellt prezentált, ami már a videós műfajjal is megbirkózik, méghozzá nem akármilyen minőségben.

Ugyan már az eddig színre lépett technológiák kapcsán is rengeteg a megválaszolatlan biztonsági és etikai kérdés, de a mesterséges intelligenciában szintén nyakig gázoló Google nem lassít, és máris egy újabb médiumot hódítana meg videojátékok képében.

Hirdetés

A keresőóriáshoz tartozó kutatók egy csoportja ugyanis nemrég leleplezte a Genie (generative interactive environments - generatív interaktív környezetek) néven futó mesterséges intelligenciás modellt, ami már egyetlen fotóból képes egy szimpla platformjátékot faragni. A technológia mögött dolgozó algoritmust 200 ezer órányi webes videó segítségével tanították be.

A Genie-nek megadott képek és az azokból létrehozott játékbeli környezetek.
A Genie-nek megadott képek és az azokból létrehozott játékbeli környezetek.

Ami igazán figyelemre méltó, hogy a Genie betanításához nem volt szükség szöveges utasításokra vagy egyéb jelölésekre, a feldolgozott videókból okulva az algoritmus egyetlen kép alapján el tudja dönteni, mely elemek tartoznak a létrehozandó játékbeli környezethez és melyik lesz az irányítható karakter. A generatív modell kézi rajzokból, valódi fotókból és mesterséges intelligenciával készült illusztrációkból is képes kihozni a játékokat, szorosan alkalmazkodva azok vizuális stílusához.

A technológiának mindazonáltal vannak még jelentős megkötései: a Genie platformerei egyelőre csupán 16 képkockát tartalmaznak, és azokat is mindössze 1 fps képkockasebesség mellett adják vissza. A Google generatív modellje tehát még messze van attól, hogy elvegye a játékfejlesztők munkáját, de egész látványosan kezdett, a készítői szerint pedig a könnyű taníthatósága miatt más területeken, például a robotok programozásához szükséges szimulációk létrehozásában is nagy szolgálatot tehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.