Hirdetés

Két amerikai szenátor is a TikTok kivizsgálását követeli



|

Tovább dagad a TikTok legújabb adatvédelmi botránya.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, újult erővel támadtak fel a TikTok körüli nemzetbiztonsági kételyek az Egyesült Államokban, miután a BuzzFeed egy belsős forrásokra hivatkozó leleplező cikkben állította, hogy a pekingi központban is hozzáférnek a ByteDance által üzemeltetett platform amerikai felhasználókat érintő személyes adataihoz.

A kínai vállalat ezzel párhuzamosan, mintegy tűzoltásként az amerikai Oracle szervereire költöztette az érintett adatokat, ám nem sikerült elejét vennie a botránynak. Azóta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) egyik republikánus tagja levélben követelte az Apple és a Google vezetőitől, hogy töröljék a TikTok alkalmazást a mobilos áruházaikból, most pedig újabb politikusok fűtöttek be a platformnak.

Hirdetés

Elsőként a Reuters adta hírül, hogy az Egyesült Államok Szenátusának Hírszerzési Bizottságát elnöklő demokrata szenátor, Mark Warner, és a testület alelnöki posztját betöltő republikánus kollégája, Marco Rubio levélben sürgetik a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) élén álló Lina Khant a TikTok hivatalos kivizsgálására.

"Azokra a nyilvános jelentésekre reagálva írunk, amelyek szerint a Kínai Népköztársaságban élő személyek - számos nyilatkozatot megsértve - amerikai felhasználók adataihoz férnek hozzá. [...] Tekintettel a TikTok által az adatbiztonsággal, az adatfeldolgozással és a vállalatirányítási gyakorlatával kapcsolatban tett ismételt félrevezető nyilatkozatokra, arra kérjük Önt, hogy haladéktalanul járjon el ebben az ügyben."

- írták a szenátorok. A ByteDance időközben elismerte, hogy a kínai alkalmazottak valóban hozzáférhetnek az amerikai felhasználók adataihoz, ám a vállalat állítása szerint csakis "erőteljes kiberbiztonsági ellenőrzések és engedélyezési jóváhagyási protokollok" útján, amelyek betartását egy amerikai biztonsági csapat felügyeli.

"Ahogy azt már többször is elmondtuk, a TikTok soha nem osztott meg amerikai felhasználói adatokat a kínai kormánnyal, és akkor sem tennénk, ha megkérnének minket erre."

- szól a TikTok AFP-hez eljuttatott nyilatkozata. Cikkünk írásáig a kereskedelmi bizottság csak annyit erősített meg, hogy megkapták Warner és Rubio levelét, ám érdemben nem kommentálták a politikusok kérését. A videós közösségi oldalt ugyanakkor jelenleg az Egyesült Államokba irányuló külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottság (Committee on Foreign Investment in the United States) is vizsgálja, amely nemzetbiztonságára szempontból értékeli a külföldi beruházásokkal járó kockázatokat. 

A ByteDance-nek pedig nem csak az adatvédelmi botrány okoz kellemetlenségeket a tengerentúlon, mivel nemrég két amerikai szülő is beperelte a TikTokot a gyermekük halálát okozó életveszélyes kihívások miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.