Hirdetés

Két hónap után került elő a NASA elnémult marshelikoptere



|

Az Ingenuity több mint 50 sikeres repülést hajtott végre a kapcsolat megszakadásáig.

Hirdetés

Már közel két és fél éve annak, hogy a Perseverance marsjáró landolt a Földtől átlagosan 225 millió kilométerre található vörös bolygón, ahol a 45 kilométeres átmérőjű Jezero-kráterben kutat az élet nyomai és az égitest története után.

Az érzékelők hadával felszerelt rover már közel 19 km-t tett meg a Mars nem kimondottan barátságos felszínén, ahová az 1,8 kg-os Ingenuity minihelikopter is követte. Az utóbbi több repülési rekordot is felállított, ám az április 26-án végrehajtott 52. bevetése során megszakadt a kapcsolat vele. Azóta több mint két hónap telt el, ám végül előkerült a szorgos apróság.

Hirdetés

Ezt a NASA nemrég megosztott közleménye tudatta a világgal, amiből kiderül, hogy az Ingenuityvel leszállás közben szakadt meg a kommunikáció, a mérnökök viszont számítottak a dologra a repülés helyszínét jellemző egyenetlen táj miatt. A helikopter a Perseverance-on keresztül kapja az utasításokat, így ha a két szerkezet között megszűnik a kapcsolat, akkor a Földi központ sem tudja elérni a légi felderítést végző eszközt.

"A Jezero-kráter azon része, amelyet a rover és a helikopter jelenleg vizsgál, nagyon zord terep, ami valószínűbbé teszi a kommunikáció megszakadását."

- nyilatkozta Josh Anderson, a küldetésért felelős NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársa, az Ingenuity csapatának vezetője. A kommunikáció összesen 63 napra esett ki, nemrég viszont helyreállt a kapcsolat, így a JPL örömmel tudatta, hogy az Ingenuity 52. repülése is sikeresnek tekinthető.

Légi fotó az Ingenuity 52. repüléséről
Légi fotó az Ingenuity 52. repüléséről

A következő programpont az 53. repülés, amely a jelenlegi pozíciótól nyugatra helyezi át a helikoptert. A NASA tervei szerint az új leszállóhely csupán ideiglenes repülőtérül szolgál majd, mielőtt egy új bázisra repülnek, amely egy sziklás kiemelkedés közelében található. Ha minden jól megy, ez lesz a Perseverance-misszió következő bázisa, ahol a kerekeken guruló marsjáró vizsgálatokat végez majd.

A Perseverance és az Ingenuity aktuális pozícióját és eddig megtett útját ezen a térképen lehet nyomon követni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.