Hirdetés

Kezdődik a mesterséges intelligenciára építő chipháború



|

Négy cég a mezőny fölé emelkedett: az Apple, a Huawei, a Samsung és a Qualcomm uralhatják a piacot.

Hirdetés

Bár a befektetők bizalmát nem igazán nyerte meg a mesterséges intelligencia, mint trend és nagy újdonság, a gyártók továbbra is erre koncentrálnak a legújabb okostelefonoknál. Az AI alapvetően továbbra is gyerekcipőben jár, és igazából csak arra alkalmas, hogy objektumokat ismerjen fel, valamint optimalizálja a rendszer erőforrás-használatát. 

Hirdetés

Ezek nélkül könnyedén megvan bárki, de persze a technológiában vannak nagy lehetőségek. Éppen ezért a legnagyobb cégek mind beépítik a technológiát az új chipjeikbe. Az Apple A11 Bionic, a Huawei HiSilicon Kirin 970, a Samsung Exynos 9810 és a Qualcomm Snapdragon 845 egyaránt AI-képesek. 

Ez a négy cég a jelentések szerint messze elhúzott a mezőnytől, vagyis a jövőben ezek a vállalatok uralhatják a szektort. 

Eközben a MediaTek lemaradt, az elmúlt öt negyedév során folyamatosan veszített a piaci részesedéséből. Ami azt illeti, a gyártó négy éves mélyponton van, az első AI-képes Helio P60 lapkáját pedig csak Ázsiában használják itt-ott. 

Idén érkezik egyébként az Apple A12, a HiSilicon Kirin 980 és a Qualcomm Snapdragon 855 is. Ezek mind 7 nm-es chipek lesznek, és jelentős teljesítménynövekedést hoznak majd a mesterséges intelligenciára építő funkciók számára. Rövidesen a táblagépekben és az okoshangszórókban is felbukkanhatnak az ilyen lapkák. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.