Hirdetés

Közel másfél millió gigabyte adatot nyert ki az agy egy apró darabjából a Google



|

Különleges képalkotó eljárásnak vetettek alá egy emberi agyszövet-mintát.

Hirdetés

A Google tevékenységének szerteágazóságát nemcsak a szinte végtelen mennyiségben érkező, majd gyakran be is szántott G-szolgáltatások mutatják, hanem azok a tudományos projektek is, amelyekbe a keresőóriás is beleüti az orrát. Egy ilyen kezdeményezésen dolgozik a Google Research Connectiomics nevű csapata, akik az emberi agy struktúráját és funkcióit igyekeznek feltérképezni.

A Connectomics most a világhírű Hardvard Egyetem Lichtman laboratóriumával fogott össze, hogy egy minden korábbinál részletesebb bepillantást nyújtsanak az agyunk egy apró darabkájába.

Hirdetés

A darabkát itt szó szerint kell érteni, a Google és a Hardvard kutatói ugyanis egy epilepsziás beteg operációja során kinyert, mindössze egy köbmilliméteres agyszövetet vizsgáltak meg egy forradalmi eljárással. A beavatkozás során az egyébként is apró mintát 5000 szeletre vágták, amelyek egyenként egy hajszál vékonyságának nagyjából ezredrészét tették ki, majd elektronmikroszkópos eljárás segítségével szkennelték az összes szeletet.

Az így kinyert képek végül 1,4 petabyte-nyi (1 PB = 1.000.000 GB) adatot generáltak, a Google pedig egy gépi tanulási algoritmust eresztett rájuk, ami ismét összeállította a felvételeket egy 3 dimenzióban tanulmányozható adathalmazzá. Az összefésült térkép az emberi agyról valaha készített legnagyobb felbontású kép, amely csak egy köbmillimétert fed le, vagyis a teljes agy méretének mindössze egymilliomod részét.

Ebből kiindulva az elménk egy hasonló eljáráson alapuló, teljes körű feltérképezéséhez 1,6 zettabyte-nyi tárhelyre (1 ZB: kb. 931 milliárd GB) lenne szükség, melynek elhelyezése a Tom's Hardware számításai alapján egy 50 milliárd dolláros, 140 hektáron elterülő szerverparkot igényelne. Nem valószínű tehát, hogy mostanság sor kerül egy teljes emberi agy felszeletelésére és beszkennelésére, de a tudósok már ebből a kísérletből is sokat tanulhatnak.

A Google és a Harvard kutatói például megfigyelték, hogy a neuronokat támogató és szigetelő, nem neuronális sejtek száma körülbelül 2:1 arányban meghaladja magukét a neuronokét, illetve olyan meglepő struktúrákat is felfedeztek axonok (az idegsejtek egy nyúlványa) és a neuronok kapcsolatában, amelyek talán a szövetmintát adó páciens epilepsziás betegségével hozhatók összefüggésbe.

A tudományos projekt részletes leírását és képeit ezen a weboldalon lehet böngészni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.