Hirdetés

Kvantumszámítógépek ihlette algoritmussal gyorsítja a NASA munkáját a Microsoft



|

Többszörös ugrást sikerült elérni egy létfontosságú részfeladatban.

Hirdetés

A digitális elven működő hardverek számítási teljesítményét sokszorosan meghaladó kvantumszámítógépek (magyarázó cikkünket itt olvashatod) rengeteg területen hozhatnak robbanásszerű fejlődést, ezért a kormányok és a tech cégek egyre nagyobb összegeket ölnek a vonatkozó fejlesztésekbe.

A technológiában rejlő lehetőségeket demonstrálja, hogy most a NASA munkáját is drámaian sikerült meggyorsítani egy új megoldással, melyet a Microsoft Azure Quantum mérnökei dolgoztak ki.

Hirdetés

Az Azure Quantummal a redmondiak a felhőn át, egyedi igényekre szabva biztosítanak hozzáférést a kvantumtechnológiához. A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) azért vette igénybe a szolgáltatást, hogy megkönnyítse az űrben keringő eszközök kommunikációját a földi irányítással. A dolog megértéséhez dióhéjban el kell magyarázni, hogy miként is zajlik ez a művelet.

Az űreszközök a Deep Space Network (DSN) nevű hálózaton keresztül kommunikálnak. Ez egy globális antennarendszer, amely a Föld három pontján, Kaliforniában, Spanyolországban és Ausztráliában helyezkedik el, így biztosítva a folyamatos kapcsolatot, járjon bárhol is az adott szerkezet.

Ezekből az eszközökből viszont rengeteg van, és a küldetések is egyre összetettebbek, így napjainkra rendkívül körülményessé vált a beérkező kapcsolatfelvételi kérelmek ütemezése. Ebben segített a Microsoft Azure Quantum új algoritmusa, amellyel a kezdeti, 2 óra feletti ütemezési időt sikerült először 16 percesre, majd kb. 2 percesre leszorítani.

Habár egyes híradások így hozták le a sztorit, az algoritmus nem valódi kvantumszámítógépen fut, hanem egy ún. "kvantum-ihlette" optimalizálási eljárás, ami annyit tesz, hogy a redmondiak hagyományos hardverekkel biztosítják a kvantumszámítógépek bizonyos előnyeit.

"A kvantum-ihlette algoritmusok olyan klasszikus algoritmusok, amelyekben hagyományos módon emuláljuk a sebességnövekedést biztosító alapvető kvantumjelenségeket."

- írja a Microsoft. Magyarán nem jött még el az űrbéli kvantumszámítógépek ideje, a több mint hatvanszoros előrelépés viszont nem csak a NASA munkáját tette nagyságrendekkel hatékonyabbá, de azt is biztosítja, hogy a továbbiakban ne ez a részfeladat legyen az űrkutatás expanziójának kerékkötője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.