Hirdetés

Lehetetlen helyzetbe hozták a Huaweit



|

Az ARM is elfordult a Huaweitől, ami azt jelenti, hogy lőttek a Kirin chipeknek. Két nagy brit szolgáltató pedig dobta a kínálatából az 5G-s Huawei okostelefont.

Hirdetés

Amikor a Google megvonta az Android-támogatást a Huaweitől, majd a legnagyobb tech cégek is elfordultak a kínai vállalattól, akkor sokan gondolták úgy, hogy ez azért nem jelenti a véget a Huawei számára. Elvégre a Huawei saját maga tervezi a chipjeit, tehát ha el is fordult tőle a Qualcomm és az Intel, valamint a többi nagy chipgyártó, akkor is képes lenne önmaga megoldani a hardverkérdéseket. 

Hirdetés

A problémát az jelenti, hogy a Huawei lapkák ARM architektúrára építkeznek. Az ARM Holdings pedig nemrég szintén felfüggesztette az együttműködést a kínai céggel. Az ARM bár brit, a vezetők arról tájékoztatták a dolgozókat, hogy olyan technológiákat is használnak, amelyek Amerikából származnak. Éppen ezért pedig megszakítják az együttműködést a kínai céggel, ami már óriási gond a Huawei számára. 

A Huawei korábban sokszor hangoztatta, hogy évek óta készül erre a helyzetre, de nemrég kiderült, hogy az Android elvesztésére sosem számítottak a vezetők, a rendszer leváltására kitalált HongMeng OS pedig legfeljebb a kínai piacra állna készen. Minderről bővebben olvashattok ebben a cikkünkben, amelyben kitértünk arra is, hogy bár fejlesztett egy saját alkalmazásboltot a Huawei, az a gyakorlatban már most halálra van ítélve. A jelentések szerint egyébként már a külsős Aptoide alkalmazásbolttal is tárgyal a Huawei az együttműködésről. Az Aptoide ügyvezetője elzárkózott egy lehetséges felvásárlástól. 

Az optimista álláspontok szerint a Huawei képes lehet egy új rendszerrel megzavarni az Android és az iOS uralmát, bár a Google-szolgáltatások hiánya Európában valószínűleg majdnem mindenkinek kizáró ok lenne a vásárláskor. A legtöbben úgy vélik, hogy a Huawei a kiváló hardvereire építhetne. A gond az, hogy mivel az ARM-licencet is elvesztették, ezért a Kirin chipek pályafutásának a jelenlegi formában szintén vége. A Huawei megpróbálhat átállni más architektúrára (mint a MIPS vagy a RISC-V), de valószínűleg évekbe telne, hogy teljesítsék a mostani szinteket. Ha pedig a MediaTekhez fordulnak, szintén megtorpedózzák őket, hiszen alapvetően a MediaTek is ARM dizájnra építi a chipjeit. 

Ha pedig mindez nem lenne elég, két nagy brit szolgálató már törölte is a kínálatából a Huawei 5G-s okostelefonját. Állítólag a többiek is erre készülhetnek, azzal az indokkal, hogy kivárják, amíg a bizonytalanság rendeződik. 

Jelenleg senki sem tudja, hogy milyen irányba mehet tovább a Huawei. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.