Hirdetés

Lélegzetelállító fotót posztolt a Jupiterről a NASA



|

A naprendszerünk legnagyobb bolygóján éppen hatalmas vihar tombol.

Hirdetés

Mindig öröm, mikor új képet tesz közzé valamelyik közösségi oldalon az amerikai űrügynökség, hiszen az szinte biztosan valamilyen egészen döbbenetes pillanatot örökít meg az emberiség számára. Nincs ez most sem másképp, az Instagramra feltöltött képen ugyanis a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter látható, aminek felszínén éppen hatalmas vihar tombol, amit fentről nézve akár egy gusztusos kávéhoz is hasonlíthatunk.

Hirdetés

A Jupiter jellegzetes fehér és vörös sávjai éppen összekeverednek, hogy aztán újra elrendeződjenek, az eseményt pedig gyorsan meg is örökítette a NASA szondája. A bolygón zajló vihar hatalmas örvényeket generál, az ereje pedig földi léptékben nem is igazán értelmezhető.

Az űrügynökség leírása szerint a képen látható vihar sebessége az 539 km/h-t is elérheti, miközben akár 100 kilométer magasra is emelkedhet. Összehasonlításként ez az ötszöröse annak, mint amit mi orkánerejű szélnek hívunk, és ami már komoly pusztítást hagy maga után.

A fotót készítő Juno 2021-ben állt szolgálatba, feladata pedig, hogy felderítse a bolygó eredetét és annak evolúcióját. A küldetése a tervek szerint legalább 2025 szeptemberéig tart majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.