Hirdetés

Mi történt? Váratlanul kirúgták a ChatGPT és a DALL-E anyacégének vezetőjét



|

Sam Altman súlyos nézeteltérésbe kerülhetett az OpenAI vezető kutatójával.

Hirdetés

Az elmúlt egy évben aligha volt felkapottabb cég a tech világában, mint a ChatGPT-vel és a DALL-E képgenerátorral valóságos mesterséges intelligenciás forradalmat kirobbantó OpenAI, melynek vezetője, a korábban 8 éven át a Redditet is dirigáló Sam Altman ezzel egy csapásra a világ leghíresebb CEO-i között találta magát.

Az AI-szolgáltatások kirobbanó sikere és az annak nyomán behúzott 10 milliárd dolláros Microsoft-befektetés után senki sem látta jönni a fejleményt, de Altmannek most váratlanul távoznia kellett a cég éléről.

A mindenféle előzmények nélküli döntést maga az OpenAI jelentette be egy blogposztban, mely szerint a CEO eltávolításáról maga a vállalati igazgatótanács határozott, az ideiglenes utódja pedig a technológiai igazgató Mira Murati lesz.

Hirdetés

Nem sokkal a kirúgás beharangozását követően a cég elnöke és társalapítója, Greck Brockman is közölte, hogy a történtek miatt azonnali hatállyal elhagyja az OpenAI-t.

A hivatalos közlemény alapján Altman eltávolítására egy "megfontolt felülvizsgálati eljárás" után került sor, amely megállapította, hogy az elmozdított CEO nem volt "következetesen őszinte" az igazgatótanács többi tagjával. A vállalat blogposztja ezzel le is zárta az okok magyarázását, így itt el is kezdődtek a találgatások.

Sajtóértesülések szerint Ilya Sitskever, a cég vezető kutatója kulcsszerepet játszott Altman kirúgásában. A leváltott vezérigazgató állítólag maga sem tudott a dologról, teljesen váratlanul, egy szöveges üzenetben hívták be az igazgatótanácsi ülésre, ahol közölték vele a döntést. A The Information úgy tudja, hogy Altman eltávolítása előtt nézeteltérések jelentkeztek az alkalmazottak soraiban a mesterséges intelligencia biztonsági kérdései és a fejlesztés tempója kapcsán.

Maga Altman az X felületén kommentálta a történteket. Az egykori vezérigazgató azt írta, hogy élvezte az OpenAI-nál töltött éveket, ami transzformatív élmény volt számára és remélhetőleg egy kicsit a világnak is. A folytatást illetően "későbbre" ígérte a nyilvánosság tájékoztatását.

A bejelentést követően az OpenAI-val szorosan együttműködő Microsoft tőzsdei árfolyama is zuhanásba váltott, így a redmondiak feje is fájhat az eredetileg nonprofitként induló cég hatalmi harcai miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.