Hirdetés

Microsoft Surface Pro 8 teszt - kreatív mobilitás|

A Surface-család különféle termékvonalainak fejlődése bár töretlen, ez nem mindig mutat túl a technikai paramétereken - a Surface Pro 8 azonban egy teljesen új készülék.

Hirdetés

Tavaly szeptemberben, amikor a Windows 11 éppen rákanyarodott a megjelenés előtti célegyenesre, a Microsoft bemutatta a Surface termékcsalád új tagjait, 2022-es verzióra frissítve ezzel "a tökéletes Windows-élmény" víziót. A prezentáció legnagyobb meglepetését hozó új belépő, a Surface Laptop Studio mellett a régi kedves ismerősöket is megérte figyelni, mert bár volt, amelyik kötelezően kigyúrt hardverrel felfrissítve, ám radikális változtatások nélkül tért vissza (Surface Go 3), akadtak látványos előrelépések is, mint a kívül-belül megújult, számos izgalmas újdonsággal érkező Surface Pro 8.

Surface Pro - kontra nélkül

Az idén tízesztendős Surface Pro-vonal sorsa azért is kiemelt fontosságú, mert amellett, hogy a poszt-PC-éra revitalizációját hozó, valódi PC-ként használható táblagépek referenciapontja lett, sokak számára az egész Surface-család lelkét, lényegét testesíti meg. Nem véletlen, hiszen a belépőszintre pozicionált Surface Góhoz képest a Surface Pro maradt meg az első, történelmet író 2 az 1-ben Surface gép valóban prémium, kompromisszumoktól mentes letéteményeseként - ehhez képest a Microsoft a 2014-es Surface Pro 3 óta inkább csak fel-felfrissítette a modellt, igazi előrelépést nem láttunk. Ezzel önmagában még nem is lett volna baj, hiszen a Surface Pro 7 hiányosságai ellenére is nagyszerű gép volt, de ha az új Surface Pro 8 mellé állítjuk (mi megtettük, néhány napig párhuzamosan használtuk a kettőt), hamar világossá válik, hogy mi is az a varázs, amit egyre inkább hiányoltunk.

Hirdetés

Az új modell ugyanis már ránézésre, majd kézbe véve is ugyanazt a bizsergető érzést adja, ami sokak számára a Surface család lényege: nem csupán tökéletes használati értéket, hanem diszkrét fényűzést is. Nem véletlenül tartjuk nagy becsben a Microsoft derék kovácsmestereit, a platina mellett immár grafitszínben is választható Surface Pro 8 eloxáltalumínium-háza kézbe simulóbb, lekerekített éleket kapott, a kijelző kerete pedig már bekapcsolás előtt is jól láthatóan vékonyodott. Gyakorlatilag csak a felső részen körbefutó, diszkrét hűtőrács különbözteti meg a Surface Pro X-től, ami - szögezzük le azok kedvéért, akik még nem fogták kezükbe az ARM-variánst - hatalmas dicséret. A grafit pedig nem csupán a marketingesek szava a feketére, hanem az alumíniummal párosítva olyan gyönyörű, sötét felület, amely folyamatos használat mellett sem válik a bűnügyi helyszínelők munkafüzetét idéző ujjlenyomat-kollázzsá. Mindezek alapján az új dizájn hibátlan, nem is igazán remélhettünk volna tőle többet.

A Surface felszíne alatt

Ami a belső tulajdonságokat illeti, a talán fellengzősen hangzó "tökéletes használati érték" többet jelent, mint az egyes perifériák technikai paramétereit sorolni (ezt az adatlapnál megtalálod). Bekapcsoláskor villámgyors a Windows Hello-bejelentkezés, és nem csupán a nyers erő, hanem a biometrikus biztonsági rendszer új szenzorai miatt is. A gyorsulásmérő, a giroszkóp és a magnetométer mellett a Surface Pro 8 környezeti színérzékelőt is kapott, a megvilágítás függvényében képes biztosítani az új, immár 13 colos, 120 Hz-es kijelző meggyőző (és az előző modellhez képest pontosabb) színhelyességét. Az eszköz nem lett nagyobb, de a keskenyebb keretnek köszönhetően 11 százalékkal nagyobb képernyőt kapunk, ami talán nem tűnik soknak, a Surface Pro 7-hez képest mégis kényelmesebb, a 2880×1920-ra növelt felbontás miatt pedig megmaradt a 267 dpi-s pixelsűrűség.

Ami az új képfrissítést illeti, némiképp zavarban vagyok: az alapbeállítás 60 Hz, de a képbeállítások között átállíthatjuk 120 Hz-re is, ami valamivel simább, folyamatosabb mozgásokat tesz lehetővé. Olyasvalakinek, aki nem csupán önfeledt csillámos-szivárványos firkálgatással tudja tesztelni az új, karcsúbb, taktilis visszajelzéseket adó Surface Slim Pen 2-t, hanem professzionális szinten használja munkához, rajzoláshoz is, valószínűleg tényleg számít a lecsökkent válaszidő, de általános használat mellett nem ad annyival többet, ami ellensúlyozná a magasabb képfrissítéssel csökkenő (egyébként akár 16 órás) üzemidőt. Valószínűleg majd a később érkező dinamikus képfrissítés lesz az arany középút.

Kinyitott a Thunderbolt

Talán nem tűnik látványos fejlesztésnek, de hatalmas előrelépést és könnyebbséget jelent, hogy a termékcsalád történetében először a Surface Pro 8 és a Surface Laptop Studio is Thunderbolt 4-csatlakozót kapott - rögtön kettőt is. Utólag már kár rágódni azon, hogy miért várt ki ezzel ilyen sokáig a Microsoft (állítólag biztonsági aggályok miatt) inkább örüljünk, hogy ezt végre ezt a tételt is kihúzhatjuk a hiányosságok listájáról. Azt talán nem is kell ecsetelni, hogy miért kulcsfontosságú a Thunderbolt, ha kompromisszummentesen szeretnénk munkaállomásként használni a tabletet: egy csatlakozóra akár két monitort is köthetünk, a másolási sebesség pedig 40 Gb/s-re nő-vagyis a gyakorlatban így már pl. videóvágáshoz is komfortosan használható az eszköz.

Azt már csak csendben tesszük hozzá, hogy bár hajmeresztő módja a PC-s játéknak, a Thunderbolt 4-re akár külső videokártyát is lehet kötni. Az integrált GPU önmagában amúgy sem alkalmas efféle mókázásra, de ha valaki mégis inkább egy költséghatékony megoldást szeretne, az kipróbálhatja a Microsoft felhőalapú játékszolgáltatását (véletlenül akad is a csomagban egy diszkréten ottfelejtett egy hónapos Game Pass Ultimate kupon).

Szép gép, szép kép

A világ jelenlegi állása, vagy mondjuk úgy, távmunka szempontjából kiemelt státuszba került előoldali, 5 megapixeles webkamera fókusza és képminősége őszinte meglepetést okozott - talán jobban nézünk ki, mint gondoltuk, de jó eséllyel inkább a Microsoft fényelési és arcfelismerő algoritmusainak jár a dicséret. Ha videókonferenciáról van szó, a legtöbben még a "Halló, hallotok? És most?" szintjén evickélünk, Redmondban viszont már megoldották, hogy legalább gyönyörűek legyünk közben. Nyolc helyett immár 10 MP-es a hátlapi kamera (amit a OneNote jegyzetekhez táblát befotózó diákok bizonyára értékelnek), de 4K-videót is rögzít. Jobb minőségűek lettek a hangszórók is (1,6 W helyett 2 W), és a Dolby Atmos térhangzásával együtt lényegesen szebben, erőteljesebben szólal meg minden.

A Surface Pro 8 tehát olyan eszköz, amilyennek a Microsoft szánta: erőben és flexibilitásban mindent nyújt, ami a Surface termékcsalád lényege. Árazása a prémium kategóriához igazított, de többféle konfigurációval alakítható (11. generációs Intel i3-i7, 8-16 GB RAM, 128 GB-1 TB SSD) - itthon ebben az öt változatban kerül forgalomba:

 • Intel Core i5, 8 GB RAM, 128 GB SSD (platina színben)
 • Intel Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD (platina és grafit színben)
 • Intel Core i5, 16 GB RAM, 256 GB SSD (platina és grafit színben)
 • Intel Core i7, 16 GB RAM, 256 GB SSD (platina színben)
 • Intel Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD (platina színben)

Viszont bár külön megvásárolható, gyakorlatilag alapvető része a Surface Pro 8 szettnek a korábban már többször is méltatott, kiváló Surface Pro Signature billentyűzet (vagy a Surface Pro X Keyboard, mellyel szintén kompatibilis), melynek felső része a képernyő alá simulva mágnesesen tárolja és tölti a tollat is.

Tollakkal ékeskedni

A toll szintén erősen ajánlott, szinte kötelező kiegészítő. Minket nyilván az új változat hozott lázba, amely elődjénél kecsesebb és jobban kézre is áll. A Surface Slim Pen 2 Surface Pro 8-on vagy Surface Laptop Studio-n, illetve egyes támogatott alkalmazásokban (mint például a Windows 11-es Microsoft Whiteboard, a Word, a Sketchable vagy az Adobe Fresco) rezgő visszajelzésekkel is igyekszik valósághűbbé, de legalábbis ingergazdagabbá tenni a rajzolást.

Az új tollal valóban egészen más élmény rajzolni, és már 60 Hz képfrissítés mellett is, 120 Hz-en pedig különösen érezhető, hogy válaszideje csökkent, folyamatosan sokkal pontosabban működik is elődjénél. Mindez annyiban keserédes, hogy akármilyen kiváló is a Surface Pro 8 billentyűzete és az új Surface Slim Pen 2, a prémium termékhez választható prémium kiegészítők - nem meglepő módon - prémium árukkal dobják meg a számla végösszegét. Minden más szempontból azonban nem is kérdés, hogy a Surface Pro 8-on a Windows 11 valóban legszebb és legbarátságosabb arcát mutatja meg.

Microsoft Surface Pro 8

Ár: 647 290 Ft
 • Intel Core i7-1185G7 CPU, Intel Iris Xe Graphics
 • 16 GB RAM, 256 GB SSD (cserélhető)
 • 13” PixelSense Flow, 2880 × 1920 (267 PPI), 120 Hz
 • Dolby Vision, 3:2 képarány, 10 pontos többérintéses érintőkijelző
 • 2x Thunderbolt 4, 1x Surface Connect, 3,5mm fejhallgató, Wi-Fi 6
 • gyorsulásmérő, giroszkóp, magnetométer, környezeti színérzékelő
 • 5 MP előlapi kamera (Windows Hello),
 • 287 mm × 208 mm × 9,3 mm, 891 g
 • opcionális kiegészítők: Surface Slim Pen 2, Surface Pro Signature billentyűzet
PRO
 • új dizájn
 • nagyobb kijelző
 • Thunderbolt 4 támogatás
 • lényegesen kiforrottabb toll
 • 120 Hz támogatás
 • a legerősebb 2 az 1-ben Surface
Kontra
 • kiegészítőt mindenképpen venned kell hozzá
            Array
(
  [gameinfo_id] => 7799
  [topic] => 1
  [group] => 35
  [gameinfo_name] => Microsoft Surface Pro 8
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 34
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2022-02-25 18:30:00
  [gameinfo_webpage] => https://www.microsoft.com/hu-hu/surface/business/surface-pro-8
  [gameinfo_tags] => surface pro 8, teszt, microsoft, windows 11, microsoft surface pro 8, surface slim pen 2
  [gameinfo_url] => microsoft-surface-pro-8
  [gameinfo_pro] => új dizájn
nagyobb kijelző
Thunderbolt 4 támogatás
lényegesen kiforrottabb toll 
120 Hz támogatás
a legerősebb 2 az 1-ben Surface
  [gameinfo_kontra] => kiegészítőt mindenképpen venned kell hozzá
  [gameinfo_data] => Intel Core i7-1185G7 CPU, Intel Iris Xe Graphics
16 GB RAM, 256 GB SSD (cserélhető)
13” PixelSense Flow, 2880 × 1920 (267 PPI), 120 Hz
Dolby Vision, 3:2 képarány, 10 pontos többérintéses érintőkijelző
2x Thunderbolt 4, 1x Surface Connect, 3,5mm fejhallgató, Wi-Fi 6
gyorsulásmérő, giroszkóp, magnetométer, környezeti színérzékelő
5 MP előlapi kamera (Windows Hello), 
287 mm × 208 mm × 9,3 mm, 891 g
opcionális kiegészítők: Surface Slim Pen 2, Surface Pro Signature billentyűzet
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 647 290
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => 
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 34
      [manufacturer_name] => Microsoft
      [manufacturer_url] => microsoft
      [manufacturer_link] => www.microsoft.com
      [link] => /gyarto/microsoft
    )

  [link] => /termekinfo/microsoft-surface-pro-8-7799.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => új dizájn
      [1] => nagyobb kijelző
      [2] => Thunderbolt 4 támogatás
      [3] => lényegesen kiforrottabb toll 
      [4] => 120 Hz támogatás
      [5] => a legerősebb 2 az 1-ben Surface
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => kiegészítőt mindenképpen venned kell hozzá
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
            
 • Teljesítmény:

  9

 • Ár/Érték:

  5

 • Extra funkciók:

  9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.