Hirdetés

Mintha egy kémfilm sztorija lenne: Kína és Oroszország nukleáris holdbázist akar építeni



|

Jól halad a két állam évek óta tartó együttműködése.

Hirdetés

Oroszország és Kína az elmúlt években egyre szorosabb kapcsolatba kerültek egymással, ami az ukrajnai háború kitörésével ugyan tovább mélyült, maga a közeledési folyamat azonban már korábban elkezdődött. Ennek jegyében a Roszkozmosz és a Kínai Űrügynökség (CNSA) már 2021-ben bejelentették, hogy egy közösen üzemeltetett, tudományos célú holdbázist szeretnének létrehozni Scientific Lunar Station néven.

Az elmúlt napokban egy kínai koncepcióvideó látványosan megmutatta, hogyan is nézhet ez ki a gyakorlatban, ezzel párhuzamosan pedig Juri Boriszov, az orosz űrügynökség igazgatója is megszólalt a projekt kapcsán. A vezető először márciusban beszélt arról, hogy Kína és Oroszország "komolyan fontolóra vették", hogy egy Holdon telepített atomreaktort használjanak az ILRS energiaellátására, most pedig a Newsweek beszámolója szerint egy cikkben azt ígérte, hogy a közös holdbázis két fázisban kerül felépítésre, 2025 és 2035 között.

Hirdetés

Az állami RIA Novostyi hírügynökség által publikált írás alapján az atomreaktor fejlesztése folyamatban van, melynek jegyében Oroszország és Kína kísérleti- és kutatási létesítmények felépítésén dolgoznak. Boriszov a cikkben amellett érvelt, hogy szükség van egy hosszú távon is használható, megbízható nukleáris energiaforrásra, mivel a holdi éjszakák 14 napon át tartanak, a napelemek pedig nem képesek ilyen sokáig tárolni a felszerelések működtetéséhez szükséges energiát.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a Roszkozmosz és a CNSA tervének katonai vetülete is lenne, a szomszédos égitest viszont a hidegháború óta nem élvezett ekkora figyelmet, hiszen az orosz-kínai bázisépítéssel párhuzamosan az amerikai NASA és néhány szövetséges ország egy újabb emberes Holdra szálláson dolgoznak az Artemis-program keretében, az elmúlt hónapok során pedig Japán, India és az Egyesült Államok is szondákkal landoltak az égitest felszínén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.