Hirdetés

Videón csodálhatjuk meg a kínai holdbázis látványterveit



|

A létesítmény első fázisa már 2035-re elkészülhet.

Hirdetés

Mindamellett, hogy világszerte egymást követik az elért mérföldkövek az űrkutatásban és a kapcsolódó technológiákban, a tudományág egy egészen konkrét területe több mint öt évtized után ismét az érdeklődés középpontjába került. Az elmúlt másfél év során szinte egymást érték a holdra szállást célozó küldetések a nagyobb nemzeti ügynökségek és néhány magáncég részéről.

Voltak, akiknek sikerült, voltak, akiknek nem jött össze elsőre, de aztán kitartásukat siker koronázta, míg néhányan teljes kudarcot voltak kénytelenek elkönyvelni a közelmúltban indított missziók során. Ugyanakkor a lendületből egyelőre nem fogytak ki a kutatásban érdekelt nemzetek, és számos terv vár megvalósításra még a közeljövőben.

Hirdetés

Mint ahogy sok más tudományágban, az űrkutatásban is folyamatosan zárkózott fel Kína az elmúlt néhány évtizedben, és úgy látszik, hogy a tendencia nem torpan meg, sőt folytatódik tovább. Az ország ambiciózus tervei között szerepel, hogy az évtized végére ők is embert repítsenek a Holdra, és már az utána következő fázis részleteit is ismertették.

Ezek alapján a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdbázist készül telepíteni az égitest felszínén a további kutatások támogatására. A létesítményt más országokkal - többek között Oroszországgal - közösen használnák a jövőben indított expedíciók során. A bázis látványterveit most egy videó formájában hozták nyilvánosságra, amin a szemfülesebbek egy érdekes anomáliát is felfedezhetnek.

A Nemzetközi Holdi Kutatóközpontról (ILRS) készült képzeletbeli felvételen feltűnik a NASA-nak egy korábbi eszköze, a Space Shuttle nevet viselő űrsiklója. Ez már csak azért is különös, mert már több, mint egy évtizeddel ezelőtt "kivonták a forgalomból". A jármű valószínűleg tévedésből került a videóba, hiszen nincs és valószínűleg nem is lesz egyhamar élő együttműködése a NASA-nak a CNSA-val.

A kínai létesítményt a Holc déli régiójában tervezik felépíteni két ütemben. A kivitelezés első része 2035-ig zárul le, viszont a jól felszerelt stabil építmény átadására jelen állás szerint még 2045-ig kell várniuk az együttműködésben résztvevő országoknak. Elkészülte után bázist helyben folytatott munkához és távolabbi missziók támogatására egyaránt szeretnék majd használni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.