Hirdetés

Mutasd a telefonod, megmondják, meghalsz-e öt éven belül



|

Ijesztően pontos és egyszerű az algoritmus, amely képes lesz csak az alapján megmondani a hátborzongató eredményt, hogy mennyit sétál a tulajdonosa.

Hirdetés

A PLOS Digital Health oldalon megjelent tanulmányban 100 ezer résztvevő (mind középkorú vagy idősebb férfiak) adatait gyűjtötték össze: egy hétig monitorozták okoskarkötőik adatait, de kiderült, hogy már napi hat perc gyaloglás közben mért értékek (demográfiai adatok és helyváltoztatás) alapján meg tudják jósolni, melyikük hal meg jó eséllyel a következő öt évben. A férfiak 2 százaléka egyébként el is hunyt a vizsgálat közben.

Nem volt bonyolult algoritmus: a kutatók szerint nem is kellettek volna a mozgásérzékelő karkötők, ugyanezek az adatok szinte bármilyen okostelefonnal összegyűjthetők. A cél természetesen nem az, hogy bárkire ráijesszenek, inkább egészségügyi szűrésre használnák az összegyűjtött adatokat, ha engedik nekik.

Hirdetés

Ez a szegényebb országokban is hasznos lehet, ugyanis még Afrikában is 48 százalék körüli a telefonbirtokosok aránya, a fejlett országokban pedig főleg.

Az Egyesült Királyságban ez a szám például 92 százalék körül van - emlékeztet a 24.hu.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.