Hirdetés

Négy Asustor hálózati adattároló profi igényekre szabva



|

Nemcsak HDD-ket, hanem SSD-ket is használhatsz az Asustor új hálózati adattárolóiban.

Hirdetés

Otthoni és kisvállalati környezetben egyaránt NAS jelenti a tökéletes megoldást az adatok tárolásához is kiszolgálásához, hiszen egyetlen központi helyen rengeteg információ tárolható, amelyekhez a készülék egy sor extra funkciót - többek között távoli elérést - biztosít. Egyre több készülék ráadásul már nemcsak klasszikus merevlemezeket fogad, hanem SSD-k használatát is biztosítja, amivel nemcsak a megbízhatóság növelhető, hanem a teljesítmény is, sőt még a zajszint is közel nullára csökkenthető. Az Asustor négy olyan újdonsággal is rendelkezik, amelybe M.2 formátumú SSD-ket szerelhetsz - ezeket mutatjuk be most neked. 

NIMBUSTOR 2 Gen 2 sorozat

Ez a széria, amely AS54 sorozatkén is ismert, két tagból áll, a két típus között pedig az alapvető eltérés az, hogy hány merevlemezt tudnak kezelni: az AS5402T-ben kettő, az AS5404T-ben pedig négy HDD számára van hely. Ezt a tárolót az Asustor elsősorban otthoni és kisirodai környezetbe ajánlja, hiszen a HDD-k segítéségével olcsón biztosítható a nagy kapacitás és az adatvédelem, miközben a teljesítményigényes feladatok számára M.2 SSD-ket használhatsz.

A két gép hardvere teljesen egyezik: 64 bites Intel Celeron N5105 és alapkiépítésben 4 GB RAM adja a muníciót a számítási feladatok elvégzéséhez. Ha a RAM kevés lenne, a vas maga akár 16 GB-ot is tud kezelni, a bővítéshez pedig két darab DDR4-es SO-DIMM foglalat áll rendelkezésre azzal, hogy az egyikben található alapkiépítésben a 4 GB-os modul. Sok más gyártó termékével ellentétben a NAS saját tárhellyel is rendelkezik, amely egy 8 GB-os eMMC modul - ide kerül tehát az operációs rendszer, de a kapacitás az alkalmazásboltból telepített szoftverek számára is elegendő helyet biztosít.

Mindezt pedig gyönyörű külsőbe csomagolta az Asustor - a játékok által ihletett külső és a mágneses rögzítési megoldás pedig nemcsak szép, hanem praktikus dizájnt is jelent, hiszen megakadályozza, hogy nagymennyiségű por kerüljön a gépház belsejébe. Az előlapon két gomb (egy a bekapcsoláshoz, egy pedig fájlműveletekhez), visszajelző LED-ek és egy USB csatlakozó található, utóbbi adattároló fogadásához használatos akkor, ha azok tartalmát szeretnéd gyorsan és egyszerűen a NAS-ra másolni.

Hirdetés

Mind a két NAS 3,5 colos HDD-ket, 2,5 colos HDD-ket, 2,5 colos SSD-ket és M.2 foglalatba illeszkedő, legfeljebb 80 mm hosszú (azaz 2280-as) SSD-ket képes fogadni, utóbbiak természetesen NVMe szabvány szerint is kommunikálhatnak. Amint fentebb már említettük, az AS5402T-be két darab, az AS5404T-be pedig négy darab 3,5 colos vagy 2,5 colos meghajtó építhető be, M.2-es eszközök számára pedig mind a kettő típusban négy hely biztosított. A NAS-ok kialakítása kényelmes szerelhetőséget biztosít, hiszen mind a HDD-ket mind az SSD-ket szerszámok nélkül tudod beépíteni. Ha ez kevés lenne, akkor a hátlapon található USB 3.2. Gen 2 csatlakozók segítségével további adattárolókat adhatsz a rendszerhez, így a NAS-ok által kezelt adattárolók száma összesen 14 illetve 16 darab.

A NAS természetesen a merevlemezeket és az SSD-ket külön kezeli, hiszen ezeket a jellemzően eltérő kapacitás és a túlságosan eltérő sebesség miatt nem is lenne értelme egy tömbbe rendezni. A beépíthető egységek számának különbözősége miatt ez némi funkcióbeli eltérést is eredményez;

míg az M.2 típusú adattárolókkal JBOD, RAID 1, RAID 1, RAID 10, RAID 5 és RAID 6 tömböket hozhatsz létre mind a két eszköz esetében, a merevlemezekkel ugyanez a lista csak az AS5404T esetében érvényes, az AS5402T-nél pedig értelemszerűen a legalább három vagy négy HDD-t igénylő RAID 10, RAID 5 és RAID 6 módok kiesnek. A RAID-hez kapcsolódó fontos tulajdonság, hogy probléma esetén a meghibásodott meghajtót a NAS kikapcsolása nélkül tudod kicserélni.

A hátoldalon két 2,5 Gbps-os Ethernet csatlakozó biztosítja a szédítő tempót, amelyek akár szimultán is használhatók, elméletben 625 MB/s-os sebességet biztosítva - az Asustor NAS-ok ezt a tempót pedig majdnem teljes egészében ki is tudják használni, hiszen megfelelő kiépítés esetén olvasásnál 575-590 MB/s-os, írásnál pedig 500-565 MB/s-os tempóra képesek. Ha csak az egyik 2,5 Gbps-os csatlakozót használod, akkor értelemszerűen a fenti sebességek fele realizálható. A nagy adatátviteli sebesség nem kis részben az Intel processzornak is köszönhető, amely négy maggal és akár 2,9 GHz-es sebességgel tudja kiszolgálni a felmerülő igényeket.

Ez a sebesség sok mindenre elég, többek között akár videolejátszáshoz is mindenféle formátum és akár 4K felbontás esetén is. A NAS akár a HEVC dekódolás és a VP9 dekódolást is támogatja, valamint a HDR formátumokat is kezeli! Ehhez kapcsolódóan rögtön meg is említjük, hogy mind a két NAS-ra került HDMI csatlakozó is, tehát ha a tévé és a hangrendszer közelében tudod elhelyezni őket, akkor rögtön egy multimédiás központként is tevékenykedhetnek. Persze akkor sincs gond, ha távoli eszközre szeretnéd a képeket, videókat és zenéket eljuttatni, mert a kapcsolódó mobil appokkal (SoundsGood, LooksGood és Photo Gallery 3) erre is van lehetőséged.

A NAS saját, de Linux alapú operációs rendszert használ; az ADM nevő rendszerhez pedig természetesen saját alkalmazásbolt is kapcsolódik, hogy a funkcióválaszték az egyéni igények szerint legyen bővíthető. Médialejátszó, többféle szerver, VPN, SSL-tanúsítványok, adatbázis, felhasználó és akár fájl szintű jogosultság kezelés, napló funkció, cloud backup, pillanatfelvételek - hogy csak néhányat emeljünk ki a hatalmas funkcióválasztékból. Hasznos extra az iSCSI-képesség is, amivel a NAS tárhelye az operációs rendszerben helyi meghajtóként jelenik meg, és így olyan játékok telepítését is lehetővé teszi, amelyeket hálózati meghajtóra egyébként nem lehetne telepíteni.

Kisvállalati környezetben lehet fontos, hogy az AS54 sorozatba tartozó NAS-ok natív módon kezelik az IP-kamerákat is - akár 44 darabot, valamint az is, hogy Docker segítségével virtuális környezet is létrehozható amelyben párhuzamosan akár több virtuális gép is futtathat. 

FLASHSTOR sorozat

Szintén otthoni és kisvállalati környezetbe ajánlott a Flashstor sorozat, amelynek 6-os változata hat darab, 12 Pro verziója pedig tizenkét darab M.2 foglalatba illeszkedő, legfeljebb 80 mm hosszú (2280-as) NVMe SSD-t tud fogadni. Az Asustor all-in ment: ezekbe a NAS-okba már csak SSD-t építhetsz be, normál merevlemez számára nincs bennük hely. Ez nagyobb bekerülési költséggel jár, hiszen az SSD-k még mindig drágábbal, de cserébe kisebb méretet és alacsonyabb zajszintet is kapsz, sőt még a készenléti fogyasztás is javul.

A dizájn a NIMBUSTOR 2 Gen 2 sorozathoz hasonlóan megkapó és látványos, ez a két termék azonban inkább néz ki set-top-boxnak, mintsem hálózati adattárolónak. Ez nem gond persze, sőt! Az eszközök így sokkal könnyebben elhelyezhetők a tévé körül, aminek azért is van értelme, mert a hátlapon szintén megtalálható a HDMI-kimenet. Sőt, erre a két termékre még S/PDIF digitális hangkimenet is került, így a házi-mozi jellegű felhasználás lehetőség, ha lehet, még inkább adott.

A Flashstor 6 hardvere szinte tűpontosan egyezik a NUMBUSTOR 2 Gen 2 hardverével: Intel Celeron N5105 processzor, alapkiépítésben 4 GB, de 16 GB-ra bővíthető RAM, 8 GB-os belső tárhely, a további bővítéshez USB 3.2 Gen 2 csatlakozó, a kommunikációhoz pedig 2 darab 2,5 Gbps-os Ethernet csatlakozó áll rendelkezésre. Ebből adódóan a maximális adatátviteli sebesség is hasonlóan alakul: 590 MB/s olvasás és írás esetén egyaránt. Ami a RAID módokat illeti, JBOD, RAID 1, RAID 1, RAID 10, RAID 5 és RAID 6 tömbök használhatók.

A Flashstor 12 Pro verzió nemcsak annyival tud többet, hogy kétszer annyi M.2 SSD építhető be; a Pro változat a kommunikációs képességekre utal, hiszen ennél a típusnál a két darab 2,5 Gbps-os Ethernet csatlakozó helyett csak egy darab, de 10 Gbps-os interfész került beépítésre. Ez pedig az elérhető sebességeken is látszik: ez a NAS olvasás esetén akár 1180 MB-nyi adatot, míg írásnál 1027 MB-nyi adatot tud megmozgatni másodpercentként.

A két NAS további funkciója, tekintettel arra, hogy pontosan ugyanazt az operációs rendszert használják, mint a NIMBUSTOR példányok, egyezik azzal, mint amit az AS54-es széria tagjai is tudnak (alkalmázásbolt, bővíthetőség, iSCSI, mobil appok, Docker és így tovább).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.