Hirdetés

Nincs szórakoztatóbb módja a programozás elsajátításának egy robot vezérlésénél



|

A Lego Mindstorms-szett a téma iránt érdeklődő gyerekek és az informatikatanárok új kedvence lehet.

Hirdetés

Hét év szünet az IT-ban hatalmas idő, a Lego azonban egészen eddig várt programozható Mindstorms szériájának következő generációjával. Szerencsére megérte a várakozás, rengeteg újdonságot és az alapkészlettel megépíthető öt aranyos robotot is hozott.

Az IoT eszközök méretének csökkenéséhez hasonlóan természetesen a Robot feltalálókészlet programozható "agya" is jelentősen zsugorodott, ahogy összementek a motorok és a szenzorok is, ezáltal kompakt modelleket állíthatsz elő a készlettel. A parancsok fogadására alkalmas hub mellett a szettben találsz még négy motort, egy kombinált szín- és fényérzékelőt, egy távolságszenzort, valamint kilencszáznál is több építőelemet kreatív ötleteid megvalósításához.

Hirdetés

Programozd, ahogy szeretnéd

A Mindstorms-készletek mindig is túlmutattak az egyszerű hobbiprojektként összeépíthető Lego modelleken, ennek köszönhetően az oktatási intézmények is előszeretettel használták azokat a programozás alapjainak megismertetésére. Éppen ezért valószínűleg rengeteg informatikatanár megkönnyebbülten sóhajt majd fel a Robot feltalálószett Scratch-alapú programozói felülete láttán. A népszerű blokknyelv mellé ugyanis nem kell még a Lego saját kódolási környezetével is extraként megismerkedni az oktatáshoz, továbbá az új szoftver kényelmes átjárást kínál a Python-alapú fejlesztés irányába is. Ily módon a tényleges, kódokkal történő vezérlés már a fiatalabbakkal is megismertethető, vagyis a friss készlettel nemcsak az algoritmikus alapú szemlélet elsajátítása válik lehetségessé, hanem egy piacképes programnyelv izgalmas és érdekes oktatása is.

Nem minden arany

A rengeteg pozitívum mellett azért akad némi visszalépés is, amelyek közül a legfontosabb a kijelző hiánya. Egy 5×5 pixeles LED-mátrix-megjelenítő ugyan helyet kapott a hub borítása mögött, ez azonban nem feltétlenül pótolja a teljes értékű menürendszert, amit az EV3 agyánál megszokhattunk, és természetesen a kódok kezelését is kissé problémásabbá teszi. Szintén gondot jelenthet, hogy a szenzorokhoz és a motorokhoz csatlakoztatott kábelek fixen rögzítettek, így viszonylag limitált mozgásteret kínál a készlet az egyedi ötletek megvalósításához. Ezenkívül a hubon található portok mennyisége is csökkent, vagyis mindössze hat kiegészítőt csatlakoztathatunk rá; igaz, ha valaki kizárólag az alapszett elemeivel építkezne, akkor ez nem jelent majd számára problémát.

Ha szeretnétek remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékokat kapni ajándékba, akkor fizessetek elő a havonta megjelenő PC World magazinra, a Prémium és a Gold csomagok mellé számtalan értékes ajándék jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.