Hirdetés

Nothing Phone (2a) teszt – a szerethető különc



|

Ez is "csak egy androidos mobil", mégis más, mégis egyedi és valahogy könnyebben megszerethető, mint legtöbb vetélytársa. A Nothing jó úton halad, és erre bizonyíték a megfizethető (2a) is.

Hirdetés

2022 nyarán robbant be viszonylag a semmiből a Nothing nevű telefongyártó, az ex-OnePlus alapító, Carl Pei új cége, és egy különc, platformszinten mégis jól ismert androidos mobilt dobott piacra. a Nothing Phone (1) alaposan fel is kavarta a középkategóriás mobilok világát: nem eladott darabszámban, hanem tervezés, dizájn, UI és felhasználói élmény tekintetében. Az ígéretes kezdés után egy évet kellett várni a (2)-es modellre, ami a felsőbb régiókat ostromolta és szintén egészen jól sikerült. A mostani telefon ismét az elérhető árkategóriába érkezett, sőt a belépőszint felső régiójának is tekinthető a 130-140 ezer forintos ársávba, kérdés azonban, hogy ennyi pénzért cserébe milyen különlegességeket sikerült megtartani és milyen kompromisszumokkal kell számolni. A kiélezett árverseny erre a szegmensre különösen igaz, így a Nothing Phone (2a) a cég eddigi legmerészebb termékkibocsátása. Tesztünkben megnéztük, mire számíthatsz, ha nem az évek óta jól ismert és közismert gyártók termékeit választod, hanem egy különc gyártó különc mobilját vágod zsebre.

Az androidos iPhone

A legújabb Nothing Phone (2a) semmiképp sem nevezhető tucattelefonnak, és ez már dizájnja alapján is igaz rá. Hátul ismét ott a Glyph világítás, azonban egy új formában, valamint a két kamera elhelyezése sem hétköznapi: bár itt is a készülék hátlapjának felső részén találhatók, ám egymás mellett és középre rendezve.

A készülék előlapját a vékony kávák közé szorított, Gorilla Glass 5-tel védett, 6,7"-os AMOLED-kijelző foglalja el. Ez 10 bites színképzésre képes, HDR10+ kompatibilis, FHD+, 120 Hz-es frissítésű és 1300 nites csúcsfényerőre képes. A gyártó egy fóliát is felhelyezett erre, ami kedves figyelmesség.

Az első Nothing Phone még a Snapdragon 778G+ SoC-t használta, a (2) pedig már a Snapdragon 8+ Gen1-et, így a (2a) ezek közé helyezhető el. Ezúttal azonban nem Snapdragon, hanem Mediatek Dimensity 7200 Pro chipre szavazott a Nothing, ami mindenképpen erősebb, mint az (1)-es modell SoC-je, ráadásul fejlettebb is. RAM/tárhelyből kétféle kiszerelés érhető el, a 8/128 mellett a 12/256-os modellt is választhatod némi felár (+20 ezer forint) ellenében.

A Snapdragon SoC-k után itt MediaTek Dimensity-vel találkozhatsz
A Snapdragon SoC-k után itt MediaTek Dimensity-vel találkozhatsz

A hátlapi duplakamera 50-50 MP-es, a szelfi 32 MP-es, vagyis reménykedhetünk a jó fotós képességekben, ahogy a nagyszerű üzemidőre is minden esély megvan az 5000 mAh-s akkuval, amit 45 Wattal tudsz gyorstölteni (vezeték nélküli töltés nincs). A doboz és a körítés a minimálisan kötelezőt hozza: csak egy SIM tűt és egy USB kábelt kapsz.

Hirdetés

A kellemesen kézben tartható mobil 190 grammot nyom, határozott élekkel és lapos oldallal simul a kezedbe, de ez a keret bizony nem fém, hanem műanyag. Sajnos a víz- és porállóság sem teljes, IP54-es besorolású a készülék, ami a ráfröccsenő víz elleni védelmet és a részleges porvédelmet takarja. Extra kapcsolót vagy csatlakozót nem találsz a Nothing Phone (2a)-n, de az érdekesség, hogy a hangerőszabályzó gombok a készülék bal oldalára kerültek. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alatt rejtőzik (optikai), van Wi-Fi 6 és BT5.3, NFC és többféle GPS, továbbá sztereó hangzás, 5G, dual SIM és fizikai közelségérzékelő. Érdekes módon eSIM-támogatás nincs.

Az egyedi kezelőfelületet könnyen meg lehet kedvelni
Az egyedi kezelőfelületet könnyen meg lehet kedvelni

A Glyph és a NothingOS

A Nothing Phone modellek különlegessége a Nothing Glyph hátlapi "fényjáték", ami egyrészt jól néz ki, másrészt hasznos is lehet, hiszen hozzárendelheted bizonyos értesítésekhez, vagy használhatod világításként fotózásnál. Azt sajnos nem árulta el a gyártó, hogy pontosan milyen anyagból van a hátlap, de tény, hogy masszív és kellemes tapintású, valamint minden egyes ujjlenyomatot lelkesen vonz. A Glyph ezúttal három szegmenses és a kamera körül helyezkedik el, programozni pedig 26 zónát tudsz. Ez lehetővé tesz például olyan felhasználást, hogy időzítőt, vagy harmadik féltől származó app visszaszámlálóját kössed hozzá, így látod, mikor jár le az idő, vagy például, hogy mikor érkezik meg a pizzád. A fotózásnál is bevetheted visszaszámlálóként, de mutathatja az akku töltöttségét vagy a hangerőt is - a beállítások között 15-féle funkció közül választhatsz.

A mobil Android 14-gyel érkezik gyárilag, amin a NothingOS 2.5 a kezelőfelület. Ez egészen egyedi látványvilágot garantál, de közben az alap Android megoldásaira építkezik, így túl sok egyedi appal és megoldással nem kell megismerkedned. Az összhatás kiváló, a pontozott betűk különlegesek és a letisztult, egyszerű, mégis kellően informatív dizájnelemek is jól mutatnak. A monokróm ikonkészlet is tetszetős, ahogy az egyedi kinézetű, de a Google szolgáltatásait használó widgetek is jól eltaláltak. A Nothing a (2a) mobilhoz 3 év szoftveres frissítést és 4 évig biztonsági javításokat garantál, ami ezen az árszinten nem számít rossznak. Kéretlen szoftverektől nem kell tartanod, ezekkel nem szemetelte tele a gyártó a (2a)-t (sem).

Szokatlan elrendezésű a két 50 MP-es kamera
Szokatlan elrendezésű a két 50 MP-es kamera

2x50 MP

A hátlapra egyedi módon elhelyezett két kamera 50 MP-es, Samsung Isocell szenzorokat kapott. A főkamera optikailag stabilizált, f/1.9 rekeszértékű és PDAF-rendszerű fókusza van, az ultraszéles, másodlagos kamera pedig f/2.2-es értékű és nincs benne OIS. Mindkét kamera képes 4K-s felvételre 30 fps-sel, ez alól csak a 32 MP-es Sony szenzorral szerelt szelfikamera a kivétel.

A kamerarendszer a TrueLens nevet kapta és nappali fényviszonyok mellett jó képeket készít még akkor is, ha néha kicsit bemozdul a kezed. A részletek jól látszanak a képeken, de néhol megfigyelhető az elégségesnél nagyobb utófeldolgozás. A kontraszt lehetne kicsit jobb, de a színek a helyükön vannak a főkamera esetén. Sajnos telefotó kamera nincs, vagyis optikai zoomot nem kapsz, de digitálisan nagyíthatsz, ha arra van szükséged. Sötétedés után is előkaphatod a Nothing Phone (2a)-dat fotózni, sőt a színek, a kontraszt és még a részletek is rendben lesznek, amíg a főkamerát használod.

Az ultraszéles látószögű kamerával készült képek a kategóriában általános "gyengeségekkel" küzdenek, ez pedig a nem teljesen helyes színvisszaadás. Ez különösen látványos akkor, ha váltogatsz a két kamera között, vagy mindkettővel készítesz képet ugyanarról a tájról, vagy tárgyról. Rossz fényviszonyok mellett a részletek már eltűnnek, az utómunka is mossa a képet, illetve a zajosodás is megjelenik.

Csak minimálisan, kb. 1 mm-re emelkedik ki a kamerasziget a hátlapból
Csak minimálisan, kb. 1 mm-re emelkedik ki a kamerasziget a hátlapból

Nehéz a dolga a különcnek

Félreértés ne essék, nagyon örülünk neki, hogy a Nothing nem csupán egy a sok tucatmobil-gyártó közül, és termékei egyediek, kilógnak a sorból dizájnban és UI-ban egyaránt. A felhasználói élmény érdekes a Nothing mobiloknál: a környezet ismerős, minden appodat ugyanott találod, ahol más, androidos mobilon is, mégis, a készülék dizájnja és a kezelőfelület is egészen egyedi, különleges. Az a néhány extra szolgáltatás, illetve a kezelőfelület különlegességei jól néznek ki és hasznosak, könnyű megkedvelni a mindennapi használat során.

A Nothing Phone (2a) az egyik legnépszerűbb ársávban támad, és hardveresen, valamint dizájn tekintetében nagy gondok nincsenek vele. Az SoC ereje elegendő, throttling és melegedés egyáltalán nincs, a kamerák átlagosan jók, van Gorilla Glass és némi védelem, nem maradt le a sztereó hangzás sem. A sebességgel nem volt gondunk és az AMOLED-kijelző is szép képet ad. Az üzemidő szuper, PCMarkkal 1056 percet mértünk, ami nagyszerű. A gyorstöltés átlagos, azért ezen a szintén már jobbat is láttunk, ráadásul töltőfej sem került a dobozba.

Többféle színben is elérhető a (2a), de hazai szolgáltatónál egyelőre nem
Többféle színben is elérhető a (2a), de hazai szolgáltatónál egyelőre nem

A Nothing Phone (2a) két legnagyobb ellenfele a Xiaomi és a Samsung, harmadikként pedig még a Motorola Edge szériáját lehet említeni. A Redmi Note 13 Pro azonos áron kínál hasonló teljesítményt és szolgáltatásokat, a Samsung Galaxy A54 pedig IP68-as védelmet és OneUI kezelőfelületet. Szintén azonos áron lehet a tiéd a Motorola Edge 40 erősebb SoC-vel és 256 GB tárhellyel, valamint vezeték nélküli töltéssel és szintén IP68-as védelemmel. A felsorolt mobilok nem is feltétlenül hardveresen, vagy szoftveresen nyújtanak vonzóbb alternatívát: mindhárom elérhető hazai szolgáltatónál is, ami a Nothingról nem mondható el.

Véleményünk szerint a Nothing nem fogja fenekestül felforgatni a mobil iparágat, de még az erősorrendet sem zavarja meg, viszont ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen, felesleges szereplő lenne. A dizájnnyelv, ami minden termékük tervezésénél jól megfigyelhető, az ötletes megoldások, a különc külső és UI mind szerethetők és nagyon örülünk neki, hogy ilyen mobilok közül is lehet választani. A Nothing Phone (2a)-val semmiféle komoly gond nincs: a dizájn rendben van, a hardver kiegyensúlyozott, a szoftver jól összerakott - ha ezt választod, komoly gondod nem lesz vele. Ugyanakkor kiemelkedőt sem nyújt a Nothing Phone (2a), minden tekintetben "csak megfelelő", és ez az ár-érték arányára is igaz.

Nothing Phone (2a)

Ár: 137 990 Ft
Véleményünk szerint a Nothing nem fogja fenekestül felforgatni a mobil iparágat, de még az erősorrendet sem zavarja meg, viszont ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen, felesleges szereplő lenne.
  • MediaTek Dimensity 7200 Pro SoC
  • 6,7", FHD+, AMOLED, 120 Hz, 1300 nit
  • 8/128 GB RAM/tárhely
  • 50+50/32 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, 5G
  • Android 14, NothingOS 2.5
  • 161,7×76,3×8,6 mm, 190 g
  • 5000 mAh akkumulátor, 45 W gyorstöltés
  • 690 639 pont AnTuTu
  • 1120/2579 pont GeekBench 6
  • 13 427 pont PCMark8 W3.0
  • 4150/1154 3DMark Wild Life/WL Extreme
  • 1056 perc üzemidő (PCMark)
PRO
  • egyedi dizájn
  • a Glyph jól néz ki és hasznos is
  • megfelelő kamerarendszer
  • jó kezelőfelület
  • kiváló üzemidő
Kontra
  • semmiben sem kiemelkedő
  • nincs töltőfej a dobozban
  • nem támogat eSIM-et
  • műanyag keret
  • ujjlenyomat-vonzó hátlap
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8778
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Nothing Phone (2a)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 394
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-04-02 17:36:08
    [gameinfo_webpage] => https://hu.nothing.tech/pages/phone-2a
    [gameinfo_tags] => nothing phone 2a, mobil, okostelefon, glyph, android, teszt
    [gameinfo_url] => nothing-phone-2a
    [gameinfo_pro] => egyedi dizájn
a Glyph jól néz ki és hasznos is
megfelelő kamerarendszer
jó kezelőfelület
kiváló üzemidő
    [gameinfo_kontra] => semmiben sem kiemelkedő
nincs töltőfej a dobozban
nem támogat eSIM-et
műanyag keret
ujjlenyomat-vonzó hátlap
    [gameinfo_data] => MediaTek Dimensity 7200 Pro SoC
6,7", FHD+, AMOLED, 120 Hz, 1300 nit
8/128 GB RAM/tárhely
50+50/32 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, 5G
Android 14, NothingOS 2.5
161,7×76,3×8,6 mm, 190 g
5000 mAh akkumulátor, 45 W gyorstöltés
690 639 pont AnTuTu
1120/2579 pont GeekBench 6
13 427 pont PCMark8 W3.0
4150/1154 3DMark Wild Life/WL Extreme
1056 perc üzemidő (PCMark)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 137 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Véleményünk szerint a Nothing nem fogja fenekestül felforgatni a mobil iparágat, de még az erősorrendet sem zavarja meg, viszont ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen, felesleges szereplő lenne.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 394
            [manufacturer_name] => Nothing
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://hu.nothing.tech
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/nothing-phone-2a-8778.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi dizájn
            [1] => a Glyph jól néz ki és hasznos is
            [2] => megfelelő kamerarendszer
            [3] => jó kezelőfelület
            [4] => kiváló üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => semmiben sem kiemelkedő
            [1] => nincs töltőfej a dobozban
            [2] => nem támogat eSIM-et
            [3] => műanyag keret
            [4] => ujjlenyomat-vonzó hátlap
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.