Hirdetés

"Nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében!" - autósoknak szánt beszélő AI-asszisztensen dolgozik a Microsoft



|

A redmondiak és a TomTom együttműködésében érkezik a magányos sofőrök AI-vezérelt közúti társalkodója.

Hirdetés

Emlékeztek még a Grabowszkit üldöző patkánybandára? Na és az autójuk segítőkész, női hangon megszólaló fedélzeti számítógépére? Nos, valami hasonlóra készül az eeddig főként hagyományos navigációs eszközök gyártójaként ismert TomTom. A holland cég új projektjéhez segítségül hívja a technológia legjelentősebb idei innovációját, a generatív mesterséges intelligenciát. A TomTom a Microsofttal együttműködve egy teljesen integrált, AI-alapú, hangvezérelt asszisztenst dobna piacra, amely várhatóan hamarosan fel fog bukkanni a különböző gyártók műszerfali infotainment platformjain.

A vállalat szerint ez az újdonság  kifinomultabb hangalapú interakciót tesz majd lehetővé a felhasználók számára.  Általa segítséget kaphatunk a navigáláshoz, megállók kereséséhez, fedélzeti rendszerek vezérléséhez, az ablakok kinyitásához és szinte bármi máshoz, amit vezetés közben csinálunk.

Hirdetés

A TomTom megoldása az OpenAI nagy nyelvi modelljei mellett olyan Microsoft-termékekre épül, mint az Azure Cosmos DB és az Azure Cognitive Services. A Cosmos DB egy több modellből álló adatbázis, a Cognitive Services pedig egy AI-alkalmazásokban használható API-készlet, és ezek együtt a biztosítékai annak, hogy a megjelenés előtt álló platform kihasználja a legújabb fejlesztések nyújtotta előnyöket.

A redmondiak partnere azt ígéri, hogy a hangalapú asszisztens integrálható lesz a nagy autógyártók által kínált különböző interfészekbe. Azt is nyilvánvalóvá tették, hogy a gyártó cég megtarthatja a márkajelzést. Egyelőre nem jelentettek be végleges partnerséget az ismert járműgyártókkal, de a technológia a TomTom saját fejlesztésű nyílt és moduláris járműfedélzeti infotainment platformjába integrálódik majd.

Egyébként nem ez az első ilyen próbálkozás. Júniusban a Mercedes egy három hónapig tartó bétaprogram keretében ChatGPT modelleket épített be kiválasztott járművekbe. Ez az eszköz szintén a Microsoft Azure OpenAI szolgáltatását használta. A TomTom januárban mutatja be az újdonságot egy Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.