Hirdetés

Óriási pert akasztott az Apple nyakába az amerikai kormány



|

A cupertinóiaknak az eddigi legkeményebb csatájukat kell megvívniuk, ami súlyos következményekkel járhat az almás termékekre nézve.

Hirdetés

Az Európai Unióban a március 6-ával korlátozások nélkül életbe lépett digitális piacokról szóló jogszabály előírta az Apple számára, hogy a tisztességes piaci verseny jegyében tegye nyíltabbá az iOS operációs rendszert és az App Store alkalmazásboltot, most pedig úgy néz ki, hogy az Egyesült Államokban is hasonló változtatásokra kényszerülhet a cég.

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma ugyanis 16 tagállammal karöltve pert indított a vállalat ellen, azzal vádolva az almás céget, hogy a helyzetével visszaélve tisztességtelenül korlátozta a versenyt a mobilos piacon, megsértve az USA trösztellenes törvényeit.

A New Jersey-i kerületi bíróságon benyújtott kereset egy egész hosszú bűnlajstromot ír az Apple számlájára, részben átfedésben állva azokkal a területekkel, amelyeken az Európai Uniós szabályozás is korrekcióra kényszerítette a vállalatot:

  • Bizonyos innovatív alkalmazások terjesztésének megzavarása, amelyek megkönnyítenék a váltást az okostelefonos platformok között.
  • Felhőalapú streaming szolgáltatások korlátozása, amelyek videójátékok és más felhős alkalmazásokat kínálnak.
  • Platformokon átívelő üzenetküldő alkalmazások kizárása (itt az iMessage-re gondolnak a felperesek, amely csak almás eszközökkel kompatibilis.)  
  • A nem az Apple által gyártott okosórák funkcióinak korlátozása.
  • Harmadik felektől származó digitális pénztárcák korlátozása.

A perhez kapcsolódó közleményben Jonathan Kanter, az Igazságügyi Minisztérium trösztellenes osztályának főügyészhelyettese közölte, hogy az Apple éveken át szerződéses szabályok és korlátozások bevezetésével biztosította, hogy magasabb bevételekre tehessen szert a fogyasztóktól és a fejlesztőktől, miközben megfojtotta a rivális technológiák versenyképes alternatíváit. Az eljárás ezért felelősségre vonná a céget és biztosítaná, hogy más létfontosságú piacokon ne ismételhesse meg ezt a forgatókönyvet.

Hirdetés

Az Apple saját közleményében hangsúlyozta, hogy a cég zökkenőmentesen működő, biztonságos és az emberek magánéletét is tiszteletben tartó termékeket fejleszt, a per viszont veszélyezteti azokat az alapelveket, amelyek lehetővé teszik ezt. A cupertinóiak szerint az eljárás végső soron megakadályozná, hogy a hardver, a szoftver és a szolgáltatások szoros összefonódására épülő termékeket hozzanak létre, és "veszélyes precedenst" teremtve felhatalmazná a kormányt arra, hogy beleszóljon a fogyasztókat célzó technológiák megtervezésébe.

Akármelyik félnek is adjon igazat a bíróság, az eljárás az Apple eddigi legnagyobb csatája lesz, jelentőségében messze felülmúlva a Samsung elleni emlékezetes szabadalomsértési pereskedést, vagy az Epic Games elleni trösztellenes eljárást, hiszen a cég számára létfontosságú az amerikai piac, a per elbukásával pedig a feje tetejére állhat a cupertinóiak féltve óvott és jelenlegi formájában igencsak jövedelmező almás ökoszisztémája.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.