Hirdetés

Pszichedelikus drogokkal kényszerítik hallucinálásra a neurális hálózatokat



|

A mély neurális hálózatok fejthetik meg végre a pszichoaktív szerek tudatmódosító hatásának folyamatait.

Hirdetés

A gépi tanulás legfejlettebb módszereit hívták segítségül a tudósok, hogy jobban megértsék a pszichoaktív szerek, például a dimetil-triptamin (DMT) által kiváltott vizuális élmények mögött zajló összetett folyamatokat - áll a Neuroscience of Consciousness szakfolyóiratban.

A pszichoaktív anyagok egyik fő csoportja a pszichedelikus szerek, mint a már említett DMT, valamint az LSD vagy pszilobicin (a varázsgomba aktív összetevője). Bár annyit már tudni, hogy ezek szelektíven befolyásolják az idegrendszer szerotonin-receptorainak működését, de az még jelenleg nem teljesen világos, hogyan jönnek létre a pszichedelikus élményekkel összefüggő módosult tudatállapotok.

Hirdetés

Michael Schartner, a lisszaboni Champalimaud Centre for the Unknown nemzetközi agylaboratóriumának tagja és kollégája, Christopher Timmermann úgy vélik, az emberihez nagyon hasonló mesterséges intelligencia segíthet a legmisztikusabb kábítószerek neurobiológiai folyamatainak feltérképezésében.

Schartner szerint az agyműködés legérdekesebb képessége maga a gondolati tapasztalás. Az emberi agyban összeálló belső világ a fizikai világból érkező ingereket felvevő érzékszervek által továbbított információk révén alakul ki és folyamatosan frissül. A belső modell azonban hamar elveszti minden párhuzamát a valósággal, amennyiben megzavarja egy pszichoaktív anyag, amely az agy szerotonin receptoraihoz kötődve a komplett neuro-transzmitter tevékenységet összekuszálva elszabadítja azok terjedését. A megváltozott érzékelés révén a belső modell frissítése is módosul, egy igen érdekes élményvilágot létrehozva. Ezt a folyamatot vizsgálják az új tanulmányban a kutatók azáltal, hogy mély neurális hálózatoknak adagolnak pszichedelikus ingereket.

Mivel a szakemberek feltűnő hasonlóságot találtak az emberi agy és a neurális hálózatok arcfelismerési módja között, a zavarkeltést az úgynevezett deepfake képek előállításának folyamatával próbálják modellezni, amely révén betekintést nyernek az emberi agyban lezajló folyamatokba.

Ám a tudat idegi összefüggései még mindig messze nem egyértelműek. Az emberi agyban lévő ventrális rendszer kulcsfontosságú a vizuális információk különböző aspektusainak feldolgozásában, de nem elegendő, illetve a szerotonin pontos szerepe sem tisztázott. Ha sikerül az akadályokat elhárítani, a pszichedelikus anyagok hatásának megismerése a depresszió vagy a szorongás kezelésében is előrelépést hozhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.