Hirdetés

Rengeteg marhaságot hord össze a Google mesterséges intelligencia alapú keresése



|

A fél internet a keresőóriáson röhög, botrányba fulladt az AI Overview rajtja.

Hirdetés

Hiába állnak óriási erőforrások a Google rendelkezésére, a generatív mesterséges intelligencia körüli versengésben mintha későn kapcsolt volna a vállalat, és most kínos pillanatok sorát összehozva lohol a nagy rivális ChatGPT/Copilot páros után. Elég csak a Bard chatbot (manapság Gemini) bemutatóján elkövetett 100 milliárdos bakira gondolni, vagy a keresőóriás képgenerátorát kísérő rasszista botrányra, most pedig itt az újabb rázós rajt.

A vállalat nemrég mutatta be a mesterséges intelligenciával turbózott keresési eredményeket kínáló AI Overview üzemmódot, ami az eddig csak kísérleti formában elérhető Search Generative Experience végleges változata, ám ennek sem alakult simán a debütálása.

Hirdetés

Az internet ugyanis néhány nap alatt tele lett arról szóló beszámolókkal, hogy az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető AI Overview rengeteg téves, akár egyenesen életveszélyes választ ad, esetenként Reddit-posztok alapján, amihez a Google korábban egyezséget kötött az üzemeltetővel a közösségi oldal adataihoz való hozzáférésről. Az alábbiakban néhány példát gyűjtöttünk össze a keresőbe épített AI tévedéseire:

  • Egy 2011-es Reddit-bejegyzést feldolgozva valakinek azt tanácsolta az algoritmus, hogy adjon ragasztót a sajthoz a pizzáján, hogy az jobban tapadjon a tésztához.
  • Arra a kérdésre, hogy az USA-nak hány muszlim elnöke volt, a mesterséges intelligencia úgy válaszolt, hogy csak egy, Barack Hussein Obama. Ez egy régi összeesküvés-elmélet felmelegítése, míg a korábbi államfő valójában protestáns keresztény vallású, az USA-nak pedig sosem volt muszlim vezetője.
  • Egy további esetben az AI Overview arról biztosított egy felhasználót, hogy minden 100%-ban igaz, amit az interneten lát.
  • Olyan felhasználó is akadt, akinek a Google mesterséges intelligenciája azt tanácsolta, hogy minden nap egyen meg legalább egy kisebb sziklát.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa, az X felületén rákeresve az "AI Overview" kifejezésre sorakoznak a hasonló bizarr válaszok és az azok alapján született mémek, így kijelenthető, hogy a Google nagy újdonsága rövid úton közröhej tárgyává vált. Az online térben persze felvetődik a gyanú, hogy egy-egy nevetséges válasz valójában hamisítvány, de ekkora mennyiségnél joggal valószínűsíthető, hogy egyelőre tényleg nem működik megbízhatóan az AI Overview.

Erre ugyan valamilyen szinten számítani lehetett, hiszen minden generatív AI-t sújt az úgynevezett hallucináció, vagyis a légből kapott állítások magabiztos prezentálása, de a Google-nél uralkodó kapkodásról árulkodhat, hogy a jövő kulcsaként prezentált mesterséges intelligencia alapú keresésből nem sikerült jobban kigyomlálni ezeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.