Hirdetés

Scarlett Johansson pert indít egy mesterséges intelligenciát használó cég ellen, amely visszaélt a képmásával



|

A színésznő képével és hangjával reklámoztak egy alkalmazást, amiről ő maga nem is tudott. Nem ez lesz az utolsó ilyen eset, van egy olyan érzésünk.

Hirdetés

A mesterséges intelligencián alapuló kép- és hanggenerátorok már régen elérték azt a szintet, amikor lényegében bárkit le lehet másolni velük, ezt pedig rendszeresen ki is használják az ügyeskedők. Márciusban például az okozott kisebb botrányt, hogy egy deepfake alkalmazás hamisított celebpornóval reklámozta magát, Emma Watson és Scarlett Johansson képmásával visszaélve.

Most pedig ismét a Marvel-univerzum Fekete Özvegye került célkeresztbe, ezúttal viszont pert is indított az ügyben. A Variety nemrég adta hírül, hogy Johansson beperelte a Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar nevű alkalmazás fejlesztőjét, amiért az a színésznő arcával és AI-jal generált hangjával reklámozta az appot a Twitteren.

Hirdetés

A kifogásolt hirdetést október 28-án töltötték fel, és egy 22 másodperces videót tartalmazott, amely a 2021-es Fekete Özvegy-film egy kulisszák mögötti jelenetével indult, majd egy ponton átváltott Johansson gépileg generált hangjára, a program letöltésére buzdítva a nézőket.

"Nem vesszük félvállról ezeket a dolgokat. Szokásos eljárásunk szerint ilyen körülmények között az összes rendelkezésünkre álló jogorvoslati lehetőséggel foglalkozunk."

- kommentálta a per elindítását Kevin Yorn, Johansson ügyvédje.

A Variety megpróbálta felvenni a kapcsolatot a jogsértő módon hirdetett alkalmazást kifejlesztő Convert Software-rel, ám cikkünk írásáig nem kapott választ a cégtől. Maga az app ugyanakkor továbbra is elérhető az App Store-on és a Google Play Áruházban, mindkét esetben csupán 2,9 csillagos értékeléssel, így valószínűleg nemcsak a marketing módja, de az abban elhangzott ígéretek sem egészen passzolnak a valósághoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.