Hirdetés

Sok a csaló és a hamisítvány, nem tudják kezelni a helyzetet az NFT-piacterek



|

Vadnyugati körülmények uralkodnak az NFT-bizniszben.

Hirdetés

Nagyon forró téma az NFT-kkel való kereskedés, hiszen az átlagfelhasználó számára még a kriptovalutáknál is jóval nehezebben értelmezhető működési elv áll a nem helyettesíthető tokenek mögött. A legnagyobb gond, hogy egy kattintással menthetünk le többmilliós képeket és fájlokat, amiket aztán könnyedén pénzzé tehetünk úgy, hogy arról a jogos tulajdonos nem szerez tudomást.

A Twitter-alapító Jack Dorsey első tweetjét árverésen értékesítő Cent piactér most épp ezzel harcol, hiszen a 150 ezer körüli felhasználói bázisukban számos olyan kereskedő is van, akik visszaélnek az NFT-kkel és kvázi lopott tartalmakkal próbálnak meg pénzt csinálni.

Hirdetés

Az NFT-k körül folyamatosan áll a bál, elég csak arra az esetre gondolni, mikor egy orvos NFT-ként akarta eladni a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik áldozatának röntgenfelvételét. Persze a játékvilágot is folyton lázban tartja a téma, a Ubisoft például rögeszmésen be akarja bizonyítani, hogy márpedig az NFT nagyon jó a játékosoknak, egyelőre azonban ezt senki nem hiszi el a francia kiadónak. Jó példa még a Discord esete, a platform üzemeltetői bejelentették, hogy NFT-ket dobnak piacra, aztán a reakciókat látva villámgyorsan meg is gondolták magukat.

A Cent, virtuális aukciósházának CEO-ja, Cameron Hejazi a Reuters hírügynökségnek mesélt a gondjaikról. Az interjúban elmondta, több felhasználó is hamisított digitális javakat próbál értékesíteni a weboldalukon.

"Újra és újra megtörtént. Amint letiltunk egy ilyen felhasználói profilt, azonnal egy, vagy még több jelenik meg helyette."

A rendszer hibáit kihasználó csalók olyan NFT-ket árusítanak, amiknek a jogaival nem is ők rendelkeznek rendelkeznek, esetleg illegálisan letöltött NFT-ket alakítanak át minimálisan.

Hejazi az interjú végén így foglalta össze az NFT-k jelenlegi helyzetét:

"Rájöttünk, hogy sok esetben csak arról van szó, hogy a pénz kergeti a pénzt."

A CEO tehát rájött arra, amit nemrég az Itch.io is megmondott a Twitteren, mondjuk ők egy kicsit kevésbé szalonképes módon fogalmaztak.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a világ legnagyobb NFT-piactere, az OpenSea is hasonló jelenséggel kénytelen szembenézni, és miként a Cent, úgy a piacvezető sem találja a megoldás kulcsát. Nemrég 50-nél húzta meg a határt az ingyenes NFT-előállításra használható eszközénél, miután kiderült, hogy az ily módon létrehozott tokenek 80 százaléka plagizált, hamisítvány vagy átverés. Ám miután rengeteg panasz érkezett a felhasználóktól, megszüntette a korlátozást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.