Hirdetés

Súlyos büntetést szabott ki a tőzsdefelügyelet Ashton Kutcher és Mila Kunis NFT-sorozata miatt



|

A hatóság szerint a tokenek formájában terjesztett sorozat megvezette a befektetőket.

Hirdetés

A 2020-2021 során dúló NFT-láz a celebeket is megfertőzte, akik nemcsak a tokenek népszerűsítésével vették ki a részüket az őrületből, de gyakran maguk is hasonló projektekbe fektettek, mint például a majmos NFT-kkel óriásit bukó Justin Bieber, vagy a színészházaspár Ashton Kutcher és Mila Kunis, akik az utóbbi produkciós irodája révén aktívan kivették a részüket egy tokenként terjesztett animációs sorozat elkészítéséből.

A 2021-ben debütált Stoner Cats egy csapat macskáról szólt, akik öntudatra ébredtek a gazdájuk orvosi marihuánájától, a szériát pedig csak azok láthatták, akik megvásárolták a darabonként 800 dollárért kínált, NFT-ként forgalmazott epizódokat. A meglehetősen gyenge értékelésekkel bíró produkció mindössze 6 részt élt meg, most pedig komoly bajba is keverte a mögötte álló Stoner Cats 2, LLC-t.

Hirdetés

A TechCrunch beszámolója szerint ugyanis az Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) be nem jegyzett, vagyis illegálisan kereskedett értékpapírként azonosította a sorozat epizódjait, és felelősségre vonta a Stoner Cats 2, LLC-t. Az erről szóló határozatában a SEC több érvet is felsorakoztatott amellett, hogy a mese valójában egy befektetésként népszerűsített termék volt, amit a magas haszon ígéretével sóztak a közönségre.

"Függetlenül attól, hogy az Ön ajánlata hódokat, csincsillákat vagy egyéb állati eredetű NFT-ket tartalmaz-e, a szövetségi értékpapírtörvények értelmében az ajánlat gazdasági realitása - nem pedig az Ön által ráaggatott címkék vagy a mögöttes tárgyak - az, ami meghatározza, hogy mi minősül befektetési szerződésnek, s így értékpapírnak."

- tisztázta a fogalmakat Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtásért felelős részlegének igazgatója. Erős ellenérvek híján a Stoner Cats 2, LLC végül kénytelen volt megegyezni a hatósággal arról, hogy 1 millió dolláros bírságot fizet, valamint létrehoz egy pénzügyi alapot az átvert vásárlók kártalanítására. A cégnek emellett azt is vállalnia kellett, hogy minden Stoner Cats NFT-t megsemmisít, ami a birtokában van.

Nem ez az első alkalom, hogy a SEC odacsap a celebek nevével sikerre vitt NFT-s és kriptovalutás lehúzásoknak: a tőzsdefelügyelet korábban Kim Kardashiant és a boxoló Floyd Mayweathert is beperelte, akik tisztességtelenül népszerűsítették a csalásnak bizonyult CryptoMax blokkláncpénzt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.