Hirdetés

Távozik az OpenAI vezető tudósa, nem mindenki hiszi el a döntés magyarázatát



|

Ilya Sutskever korábban fontos szerepet játszott a cégvezető Sam Altman sikertelen megpuccsolásában.

Hirdetés

Tavaly novemberben szappanoperába illő eseménysor játszódott le a generatív mesterséges intelligencia területének legbefolyásosabb szereplőjénél, az OpenAI-nál, miután az igazgatótanács váratlanul kirúgta a társalapító-vezérigazgató Sam Altmant, csakhogy az néhány nap után, a cégbe több mint 10 milliárd dollárt fektető Microsoft hátszelével vissza is térjen a vállalat élére, minden korábbinál nagyobb befolyást szerezve.

Az első híradások szerint a félresikerült puccs központi figurája az OpenAI vezető tudósa, Ilya Sutskever volt, aki állítólag rossz szemmel nézte a fejlesztéseknél diktált tempót, és hogy nem jut elég figyelem a biztonsági kérdésekre. Az ugyancsak társalapító Sutskever azonban még a CEO visszatérése előtt arról posztolt, hogy megbánta a részvételét Altman kiebrudalásában, így nem volt meglepő, hogy a status quo visszaállása után is a fedélzeten maradt. Ez viszont végül csak pár hónapig tartott.

Hirdetés

A főtudós ugyanis tegnap az X felületén jelentette be, hogy búcsút int az OpenAI-nak, hogy egy számára személyes jelentőséggel bíró projekten dolgozzon, amiről egyelőre nem árult el részleteket. Sutskever megfogalmazása szerint az OpenAI csodával határos pályát írt le, a távozó vezető pedig biztos abban, hogy a cég egy olyan AGI-t (artifical general intelligence, az emberhez hasonlóan gondolkodó AI) fog építeni, ami biztonságos és hasznos is.

Vele párhuzamosan Sam Altman is megtette a bejelentést, aki a saját posztjában a generációja egyik legnagyobb elméjeként méltatta a távozó kollégáját, és azt mondta, hogy az OpenAI nélküle nem lenne az, ami. Sutskever helyét Jakub Pachocki, a vállalat kutatási főnöke veszi át, akit a CEO szintén korunk egyik legokosabb embereként tart számon, és akit maga a kilépő főtudós is kiváló vezetőként jellemzett.

Az érintettek útjai tehát látszólag a lehető legnagyobb harmóniában válnak el, a közösségi médiában viszont mégis beindult a találgatás, hogy a nagy összeborulás csak a nyilvánosságnak szól, és hogy az orosz származású tudós "láthatott valamit" az OpenAI-nál, ami nem tetszett neki, és ami miatt novemberben aktív szerepet vállalt Altman eltávolításában. Az elmélet egyik fő támogatója Elon Musk, aki befektetőként volt jelen az eredetileg nonprofit cég 2016-os megalapításánál, most viszont perli azt, mivel szerinte az OpenAI azóta hagyta, hogy a Microsoft átvegye az irányítást, letérve a számára kijelölt útról.

Hogy pontosan mi zajlott a háttérben, a cég összezárását elnézve egy darabig biztosan nem fogjuk megtudni, most mindenesetre nem csak Sutskever hagyta ott a vállalatot: Jan Leike, a mesterséges intelligencia irányításával és ellenőrzésével foglalkozó csapat társvezetője nemrég egy rövid posztban tudatta, hogy kilépett. A bejegyzésben nincs magyarázat, sem érzelmes búcsúzkodás, ami csak tovább fűti az OpenAI-n belül dúló hatalmi harcokról szóló találgatásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.